Weerhistorie: Juli 2023 in de regio Eindhoven.

Grote verschillen tussen juli en juni in dezelfde zomer. Juni was zeer warm en droog, juli was niet warm en zeer nat.
Al op 1 juli kregen we de eerste buien, daarna werd het weer wat beter om vanaf 13 juli wisselvallig en zeer nat te worden.

De temperaturen vielen nog wel mee maar de alsmaar voortdurende buien begonnen behoorlijk te vervelen. Tot op de dag van vandaag ( 2 augustus) blijft het nat en wisselvallig.
De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 18,7°C en dat is ongeveer gelijk aan het langjarig gemiddelde. Van 7 juli t/m 11 juli hadden we nog een klein hittegolfje met 3 tropische dagen. Deze hittegolf duurde slecht 5 dagen en daarna bleven de maxima hangen op 20+ graden. In deze hittegolf hadden we ook de warmste dag van de maand en dat was 8 juli met een maximum temperatuur van 34,6°C. De koudste dag was 27 juli met een maximum van “slechts” 19,1°C.
De laagste temperatuur van de maand was 8,8°C gemeten in de nacht/vroege morgen van 21 juli.

Regen hebben we meer dan genoeg gehad. Totaal regende het ruim 68 uur en dat gaf 134 mm neerslag. Dat is veel maar geen record. In juli 1988 regende het 107 uur en dat gaf 151 mm. Dichterbij is juli 2014 met 148 mm in 47 uur. Lang geleden, in 1936, viel er in juli 173 mm regen. Deze historische waarde is gemeten in weerstation 902 dus dat is niet helemaal te vergelijken met de metingen van nu die in station 370 worden gemeten.
De natste dag was ditmaal 24 juli met 25,9 mm neerslag in 6 uur en 36 minuten. Op 27 juli regende het 19 uur en 6 minuten lang. Dat is een julirecord.

Natuurlijk was de zon ook aanwezig in juli. Het langjarig gemiddelde is 213 uur. We kwamen met 206 uur net een paar uur zon tekort.

Op vrijwel alle dagen van deze maand was er redelijk veel wind. Dat willen we eigenlijk niet hebben in juli, maar ja we krijgen het er gratis bij.
Hieronder de gebruikelijk maandtabel . De tabel is iets korter dan gebruikelijk maar alle relevante cijfers staan erin.

Meer over juli of over een van de andere maanden uit de Eindhovense weerhistorie, Kijk op:

Weerhistorie regio Eindhoven (weerhistorie-eindhoven.nl)

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *