Weerhistorie: Lente of winter?

Het is 7 april 2021 d.w.z. dat we midden in het lenteseizoen zitten. Het weer werkt echter niet mee.
Vanmorgen, bij het opstaan, lag er een pak sneeuw van enkele cm, Dat lijkt dus niet op lente maar sneeuw in april is niet zo heel ongewoon!
Ik heb een melding staan van het KNMI-neerslagstation in Deurne dat er op 7 april 1956 een sneeuwlaag van ongeveer 2 cm lag. In Eindhoven kwam het weerstation op de vliegbasis, op die dag, niet verder dan 1 cm sneeuw.
Nu is 1956 lang geleden maar uit 1998 heb ik ook meldingen over sneeuw. Het weerstation op de vliegbasis Eindhoven meldt dat er een gesloten sneeuwlaag van 1cm ligt.

Van een andere orde is de maximum temperatuur van dinsdag 6 april.
De temperatuur is die dag niet verder opgelopen dan 4,6 graden. Als deze temperatuur door het KNMI wordt gevalideerd dan is dat een datum/dag kouderecord voor Eindhoven. Het oude record is van 6 april 1967 toen het in de middag in Eindhoven slechts 5,6 °C was. Dit record is in 1984 geëvenaard, maar tot de dag van gisteren niet verbroken. Het staat nu dus waarschijnlijk op 4,6 graden en dat is behoorlijk extreem voor een april-temperatuur overdag.
Het is heel erg bijzonder dat ik een kouderecord kan registreren. Talloze keren heb ik een warmterecord gemeld maar een echt kouderecord is in lange tijd niet voorgekomen.

Nu ik toch met extremiteiten bezig ben wil ik het warmterecord van 31 maart 2021 nog even onder de aandacht brengen. Het werd die dag in de regio 25,3 °C. Nog nooit, sinds het begin van de metingen, hebben we in Eindhoven, in maart de 25 graden gehaald. Nu dus wel en dat is een heel bijzonder Maart-warmterecord. Dit was dus slechts een week geleden en dat geeft aan hoe sterk wisselvallig het voorjaarsweer in Nederland is.

 

Gerrit

2 reacties

 • Gerrit Goosen

  Ja, als er iets aan de hand is met het weer dan is het registreren veel leuker.
  Helaas is het zo dat er bijna altijd iets aan de hand is met het weer.
  Dus ik geniet volop.
  De zomer en de winter zijn in het algemeen de leukste seizoenen om te registreren.
  Ook weerrecords zijn leuk om te registreren en tegenwoordig vliegen de records je om de oren.
  Bedankt voor je reactie.

  gerrit

 • Nanna

  Boeiende tijden voor jou Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *