Weerhistorie: Maart 2023 in Eindhoven en de regio.

Maart 2023 was in meerdere opzichten een maand die een trendbreuk voor ons in petto had.
Natuurlijk was de gemiddelde temperatuur aan de hoge kant maar veelal kwam dat doordat we een aantal nachten hadden met wat te hoge temperaturen.
Kort samengevat was maart 2023 iets te warm, veel te nat, een beetje winderig en met te weinig zonuren.

Temperatuur:
De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 7,3 graden en dat is 0,7 graad boven het langjarig gemiddelde. De warmste dag was 17 maart met een hoogste temperatuur van 18,5 °C. Die dag heb ik benoemd tot “eerste lentedag” maar dat was een beetje voorbarig want na 17 maart hebben we niet eenmaal meer de 18 graden grens overschreden!
De Laagste temperatuur hadden we in de nacht van 1 maart toen het nog matig vroor (-5,5°C).

Wind:
Het voelde deze maand vaak koud aan doordat de wind veel in de verkeerde hoek zat. Noorderwind komt uit het poolgebied en is bij het bereiken van onze regio nog niet erg opgewarmd en voelt dus koud aan. De gemiddelde windsnelheid voor deze maand is 4,4 m/sec. dat is bijna10% hoger dan normaal. Op 13 maart hadden we de hardste windstoot van de maand. Zolang die windstoten onder de 90 km/uur blijven is er weinig aan de hand.

Nat:
Het regende deze maand 125 uur lang. In deze 125 uur kregen we ruim 129 mm water en dat is heel veel. Voor maart is dat een neerslagrecord. Het oude record van maart 1979 bedroeg 124,5 mm.
We hadden 23 natte dagen deze maand. Dat is net geen record want in 1979 hadden we er 25.
Nu er zoveel water is gevallen zou het goed zijn als dit opgevangen en bewaard wordt in een buffer om het in droge jaren weer te kunnen gebruiken. Dat zou wel eens heel snel het geval kunnen zijn. Klimaatwetenschappers denken dat er een reële kans is (schatting 60%) dat er weer een El Nino aan zit te komen. Dat betekent dat het voorjaar en zomer van 2024 wel eens zeer droog (en warm) kunnen uitpakken. Een beetje extra water zal dan zeer van pas komen.

Zon:
De zon had deze maand wel wat beter zijn best kunnen doen. De zon scheen in onze regio ‘slechts” 116 uur en dat is niet genoeg. We hebben in maart “recht” op 140 uur zon en dan missen we nu toch 24 uur en dat is veel. Mijn verwachting is dat we dat, in de komende maanden, snel inhalen.

Maandtabel:
Hieronder de gebruikelijke maandtabel.
De tabel is nu wat korter dan in de vorige maanden. Ik heb wat regels weggelaten die wat minder relevant zijn.

Meer over het Eindhovense weer op: weerhistorie

Gerrit

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *