Weerhistorie: Mei 2019 was koel, droog en somber in de regio Eindhoven.

Na achter elkaar 14 maanden te hebben geregistreerd met een gemiddelde temperatuur boven normaal hebben we nu een maand die onder normaal scoort. Maart 2018 was ook gemiddeld onder normaal maar daarna waren alle maanden ruim boven normaal en nu dus mei 2019 met een maandgemiddelde van 12,1°C en dat is 1,4 graad onder normaal.

In het eerste deel van de maand kwam de wind voornamelijk uit het noorden en dat gaf relatief koude dagen.
De hoogste temperatuur was deze maand 24,3°C van 24 mei. De laagste temperatuur in onze regio was -0,3°C in de nacht van 6 mei. Ook overdag liep de temperatuur niet hoog op en bleef op een maximum van 10,7°C steken.
Ondanks dat de maand mei relatief koud was gaat de opwarming gewoon door (zie: grafiekje). De waarde 12,1 valt niet echt uit de toom in dit grafiekje.De maand mei 2019 was ook vrij droog. Het regende bijna 23 uur en dat gaf een neerslaghoeveelheid van ruim 34 mm. Een normale maand mei in onze regio geeft ongeveer een neerslaghoeveelheid van 60 mm en daar zaten we dus flink onder.
De natste dag was dit keer 28 mei. Het regende op die dag bijna 2 uur en dat gaf 11,7 mm.

De zon hebben we ook wat minder gezien dan normaal. We hebben ongeveer 4 uur te weinig zon gehad en dat is wel minder dan waar we “recht” op hadden maar gelukkig niet al te veel. De meest zonnige dag was 15 mei. We hadden die dag 14 uur en 24 minuten zon en dat is ongeveer 92 % van wat theoretisch mogelijk was op die datum. De zon heeft op 15 mei wel eens 14 uur en 30 minuten geschenen. Dat was op een hele mooie en zonnige 15 mei 1998.

In onderstaande tabel heb ik weer het een en ander over de mei maand verzameld. Uit de tabel blijkt nog eens heel duidelijk hoe de mei maand van vorig jaar (2018) uitzonderlijk was. Ook heb ik als vergelijking mei 1991 meegenomen .Dat was een zeer koele meimaand met weinig zon en nauwelijks warme dagen.

Gerrit

 

Zoals altijd geldt het bovenstaande uitsluitend voor de regio Eindhoven.
De broncijfers komen van het KNMI en alle bewerkingen en conclusies zijn voor mijn rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *