Weerhistorie: November 2018 in de regio Eindhoven.

Opnieuw heb ik een maand kunnen registreren waarvan de gemiddelde maandtemperatuur ruim boven normaal ligt.
Het maandgemiddelde is voor de regio Eindhoven uitgekomen op 7,0 ⁰C en “normaal”zou 6,6 zijn geweest. Van de afgelopen 12 maanden hebben er 10 een gemiddelde boven normaal.(zie grafiek)
December is niet erg koud begonnen en ik denk dan ook dat het jaargemiddelde 2018 gaat uitkomen heel dicht bij het recordjaar 2014.
Het is niet meer te ontkennen dat het steeds warmer wordt en dat zou in de toekomst wel eens voor problemen kunnen zorgen. Bij een opwarming van het klimaat hoort een toename van extremiteiten in zowel hoeveelheid als frequentie. Frankrijk, Spanje en Italië hebben de afgelopen maanden al veel te doen gehad met deze calamiteiten (extremen). Wij zijn er in Nederland tot nu toe redelijk goed vanaf gekomen. We hebben last van extreme droogte maar verder valt het wel mee.
De hoogste temperatuur deze maand was in onze regio 19,3 ⁰C. Dat is voor november een prima temperatuur maar beslist geen record. Op 1 november 2014 haalden we in Eindhoven een max. temperatuur van 20,6 ⁰C en dat was wel een record. Niet onvermeld mag blijven dat het op 7 november 1955 al een keer 20,1 ⁰C in Eindhoven is geweest.
De laagste temperatuur deze maand was -2,4 ⁰C in de nacht/vroege morgen van 23 november.

Erg nat was het de afgelopen maand november ook niet. Het regende wel is waar bijna 50 uur maar dat leverde “slechts” 37 mm op. Dat is erg weinig voor een novembermaand. We moeten ook nog een achterstand in hoeveelheid neerslag inhalen en deze maand heeft daar dus niet veel aan bijgedragen.
Het kan wel flink regenen in november.
Voorbeeld: in Maarheeze viel op 13 november 2010 binnen 24 uur 54,4 mm. Op dezelfde dag viel in Eindhoven nog geen 25 mm. Dit geeft wel aan hoe groot de regionale verschillen in neerslag kunnen zijn.

De zon scheen deze maand ruim 97 uur. Dat is wel heel veel. Verrassend is dat echter niet want elke novembermaand na 2013 heeft ons veel meer zonuren opgeleverd dan normaal.

In onderstaande tabel staan een aantal van de belangrijkste weercijfers van november 2018. In dezelfde tabel is ook opgenomen november 2017. Een goed vergelijk met vorig jaar is dus mogelijk. Ik heb ook november 2008 in de tabel opgenomen. Deze maand was een redelijk normale novembermaand en het is leuk om daar ook mee te kunnen vergelijken.

Ik ben inmiddels bezig met de cijfers van de herfst 2018 en van het gehele jaar 2018. Het kan haast niet anders dan dat daar zeer opvallende cijfers uitkomen. Immers het is extreem droog, warm en zonnig geweest en dat zal zeker in de cijfers te zien zijn.

Gerrit

Alle bovengenoemde cijfers gelden alleen voor de regio Eindhoven (tenzij anders vermeld)
Broncijfers zijn van het KNMI,berekeningen en conclusies zijn voor mijn rekening!

2 reacties

 • Bob

  Gerrit, dankjewel wederom voor je bespreking. Je slaagt erin om gewapend met de nodige cijfers een goed leesbaar stuk te schrijven dat eigenlijk schreeuwt om een groter klimaatbewustzijn. De energiebehoefte, en daarmee ook het effect op het klimaat, groeit nog steeds. We zitten als kikkers in de pan op het vuur. We ontkennen gedragsmatig dat het tijd is voor acties van een ongekend rigoureuze aard. In plaats daarvan gokken we op een wetenschappelijke en industrieel kansrijke doorbraak op het gebied van energie-opwekking en opslag ervan. We houden ons voor een perpetuum mobile te zullen vinden. De laatste keer dat we zo’n collectieve verwachting hadden, meenden we dat de ruimtevaart en de exploratie van het heelal ons uit de brand zou helpen. Ongeacht de aard van het probeem overigens.

  De ruimtevaartstoplap heeft plaatsgemaakt voor technolgie in het algemeen. Alles is beter dan het enige wat echt zou werken: op de rem trappen oftewel ons gedrag daadwerkelijk omvormen. Minder autorijden, minder online onderweg zijn, een extra trui aantrekken en stoppen met vliegen. We willen het allemaal, maar verwachten het vooral van de ander en al helemaal van de bevolking van andere landen, het liefst ver van hier. Immers, ons klimaatbelastend gedrag wordt door velen overtroffen.

  Het feit, Gerrit, dat ik hier nu tikte wat hier te lezen is, maakt dat jouw bijdrage meer is dan een stukje tekst. Want ik was even vergeten dat ik eigenlijk een eigenzinnige, gekke kikker in een onzichtbaar pannetje ben… een Crazy Kikker.

  Dankjewel daarvoor!

  • Gerrit Goosen

   Bedankt voor je reactie.
   Het is inderdaad zo dat we allemaal op elkaar zitten te wachten om iets aan de opwarming te doen.
   Ook is het zo dat er nog steeds mensen zijn die ontkennen dat de aarde opwarmt.
   Sommige vinden dat dit een normale dip is en dat dat dadelijk wel weer zal herstellen.
   Gelukkig zijn de meeste mensen er wel van overtuigd dat de aarde opwarmt. Een probleem is wel, hoe meet je de temperatuur van de aarde?

   gr.

   gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *