Weerhistorie: Opnieuw een hittegolf in de maak?

Op dit moment voorspelt men 3 tot 5 opeenvolgende tropische dagen voor onze regio.
Als dit uitkomt dan zou dat opnieuw een hittegolf voor deze regio betekenen. Nog maar een maandje geleden zaten we ook in een hittegolf met middagtemperaturen boven de 40 graden.
Als deze hittegolf er echt komt dan zou dat de derde hittegolf van 2019 zijn. Dat is behoorlijk bijzonder want in mijn registratie is dat slechts 1 keer eerder voorgevallen. Dat was in 2006 met tussen 9 juni en 30 juli 3 hittegolven met in totaal 28 hittegolfdagen.
Ik heb het tot nu toe steeds over regionale hittegolven in de regio Eindhoven.
Nationaal is het nog nooit voorgekomen dat een jaar 3 hittegolven heeft gehad.

De hittegolf die er nu aankomt is gisteren 22 augustus begonnen met een Tmax. van 26,0°C
Vandaag vrijdag 23 augustus zal de temperatuur waarschijnlijk nog iets hoger gaan maar of de 30 graden al wordt gehaald is twijfelachtig. Daarna is de verwachting dat er 3 dagen volgen met maximum temperaturen van 30 graden en meer. Voor een hittegolf is dat genoeg. Sommige voorspellers denken dat ook nog op woensdag 28 augustus er een dertiger mogelijk is.
Daarna zijn vrijwel alle voorspellers het met elkaar eens dat op donderdag, vrijdag, zaterdag en misschien zondag de 30 graden niet meer gehaald wordt maar het kan dan zeker nog 25+ graden worden.
Daarna is het afgelopen met de hitte en gaan we verder met normale temperaturen.
Weersvoorspellingen zijn moeilijk. Ik waag me er dan ook meestal niet aan en volg de mensen, die er voor doorgeleerd hebben, van bv. Het KNMI.
Gaat het de komende dagen allemaal zo uitkomen dan hebben we dus een hittegolf die op 22 augustus begon en tot 1 september kan duren. Dat is dan ook zeer uitzonderlijk en is nog nooit voorgekomen. Zowel in de lijst met Eindhovense hittegolven als in de lijst met nationale hittegolven is geen enkele datum in september te vinden.
Bedenk echter dat ik voorspellingen heb gevolgd en voorspellingen komen niet altijd uit!
Hittegolven komen dus niet voor in september maar dagen met een maximum temperatuur van boven de dertig graden wel. In onze regio heb ik in 70 jaar september, 15 maal een tropische dag geteld. De laatste keer was dat op 13 en 14 september 2016 toen het resp. 33,1 en 32,5 graden werd.
In de komende week kunnen we ook dagrecords gaan verbreken. Dat zal wel moeilijk zijn want de regionale dagrecords van deze periode staan al zeer scherp.
Als laatste zal ik deze huidige dagrecords voor Eindhoven laten zien zodat eenvoudig bij te houden is hoeveel en welke gaat sneuvelen.(zie tabel)

gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *