Weerhistorie: Recordzachte periode in het Eindhovense oktoberweer.

Het is vandaag 16 oktober 2018 en het is heerlijk weer. Het lijkt momenteel meer op zomer dan op herfst.
De warmterecords vliegen ons om de oren en als je ’s avonds na het 20:00 uur journaal even blijft zitten voor het weerpraatje dan wordt je gek gemaakt met records en extremiteiten.

Hoe zit het werkelijk en dan speciaal in de regio Eindhoven?

Herfst nabij onze sterrenwacht op donderdag 16 oktober 2018 – Foto: Rien Valk

De getalletjes die in het weerpraatje worden gebruikt hebben meestal betrekking op De Bilt.
Nu is het weer in de Bilt niet het Eindhovense weer want dat is vaak anders.
Ik laat in dit kleine weeroverzichtje de getallen van zowel Eindhoven als De Bilt zien zodat iedereen zelf zijn conclusie kan trekken.
Hoe bijzonder is het huidige oktober-weer?
Als we daar antwoord op willen geven dan kunnen we het beste vergelijken met de huidige datum-of dagrecords. Wordt zo’n record verbroken dan mogen we dus stellen dat we in een uitzonderlijke situatie zitten. Wordt het record net niet gebroken dan kan de weersituatie wel extreem zijn maar we hebben dat dan al eerder meegemaakt dus heel erg bijzonder is dat niet.Op zaterdag 6 oktober 2018 werd de maximum middagtemperatuur 24,0 ⁰C. Het record voor die dag was 23,7 ⁰C en dat is hiermee verbroken. Nog nooit in de Eindhovense weergeschiedenis was het zo warm in Eindhoven op die dag.
Daar bleef het niet bij. In de dagen die volgden kwamen we herhaaldelijk boven de historische temperatuurrecords uit en op dit moment (dinsdagmiddag 16 oktober 2018) hebben we al 5 records gebroken. In een dergelijke situatie kunnen we rustig spreken van uitzonderlijk weer.
Eigenlijk zitten we volop te profiteren van de opwarming van ons milieu, zonder dat we last hebben van de extremen en calamiteiten die daar bij horen. Ik doel dan vooral op extreme stortbuien zoals die op dit moment in Zuid Frankrijk voorkomen.
Gaan we dat ook nog krijgen of zullen we alleen profiteren van de heerlijke temperaturen?
In bovenstaand tabelletje heb ik de situatie m.b.t. de temperatuurrecords weergegeven. Het is bijgewerkt tot en met hedenmiddag en het zou me niets verbazen als we vandaag opnieuw een warmterecord voor onze regio breken. De hoogste temperatuur van vandaag moet dan uitkomen hoger dan 25,5 ⁰C. Deze 25,5 graden hebben we gescoord op 16 oktober 2017. Verleden jaar hebben we dus ook dit soort extreme oktobertemperaturen gehad.
Niet alleen maximale dagtemperatuur-records hebben we gebroken maar in de laatste dagen hebben we ook al 3 maal een minimum nachttemperatuur gebroken. Dat ziet er zo uit:
12 oktober 2018 Tmin. 14,0 ⁰C. record was van 1979 →13,2 ⁰C
13 oktober 2018 Tmin. 15,7 ⁰C. record was van 1979 →12,1 ⁰C
14 oktober 2018 Tmin. 14,0 ⁰C. record was van 1953 →13,2 ⁰C

Dit was alles over de huidige temperatuursrecords van oktober 2018. De enige vraag is nog; volgen er nog meer warmterecords?

Gerrit

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *