Weerhistorie: September 2018 in Eindhoven.

De eerste herfstmaand is al weer voorbij en na de warme zomer van 2018 zou een koude herfst wel eens tot de mogelijkheden kunnen behoren. Niets is echter minder waar. September zet de trend van boven normaal warm gewoon voort. De maand is in onze regio uitgekomen op een gemiddelde van 15,0 ⁰C en dat is 0,4 gr. boven normaal. September is hiermee de 6de maand op een rij die een gemiddelde boven normaal heeft. Over 12 maanden bekeken kunnen we stellen dat er 10 maanden boven normaal zijn geweest en slechts 2 maanden onder normaal. (zie grafiekje)
Kort samengevat kunnen we september benoemen als “warm, droog en zeer zonnig”.

Temperatuur:Vooral overdag lagen de temperaturen behoorlijk hoog.
In de nachten was dat veel minder het geval.
Op 18 september haalden we met een max. van 28,5⁰C de hoogste temperatuur van de maand. 28,5 is voor september een mooie temperatuur. Het kan echter nog warmer want in Maastricht werd het op dezelfde dag 30,0 ⁰C. Daar had men dus nog een tropische dag. In Eindhoven is het ook wel vaker voorgekomen dat we een tropische septemberdag hadden. De laatste keer was dat op 13 en 14 september 2016 toen de temperatuur in de middag opliep tot boven de 33 graden.
Lage temperaturen hebben we deze septembermaand ook gehad. Op zondagmorgen 30 september zakte de temperatuur op 1,5 meter hoogte tot -0,9 ⁰C. Een dergelijk lage temperatuur hebben we in september nog nooit gehad. Tot nu toe was de laagste septembertemperatuur -0,4 ⁰C van 16 september 1971. Dat is dus bijna 50 jaar geleden.

Het was ook betrekkelijk droog in deze septembermaand.
Er viel slechts 33 mm en dat is ongeveer de helft van wat we normaal in september kunnen verwachten. Het in de zomer opgebouwde neerslag-tekort is dus in september niet aangevuld!
De natste dag was dit keer 23 september toen het 13 uur en 12 minuten regende. Er viel in die tijd 7,4 mm dus dat viel wel mee.

De zon liet zich veel en vaak zien deze maand, In totaal hadden we 207 zonuren en dat is voor september extreem veel. Ik telde in deze septembermaand 9 dagen met extreem veel zon (>80%). Dat is heel veel maar in september 2005 hadden we 11 van deze zeer zonnige dagen.

Alle septembercijfers voor de regio Eindhoven staan in onderstaande tabel.
De laatste maanden experimenteer ik wat met straling en intensiteitcijfers.
Dit keer heb ik daarnaast ook wat windgetallen meegenomen.
Het is nog niet volledig maar ik doe mijn best,

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *