Weerhistorie: Wordt juli 2018 de 4de maand op een rij met een (te) hoog maandgemiddelde?

Het is op het moment dat ik dit schrijf heerlijk weer in Eindhoven.
Het is warm maar niet te warm en er schijnt volop zon. Heerlijk zomerweer dus.
De eerste 5 dagen van juli waren ook warm en zonnig.
Elke dag hadden we ongeveer 28 graden als max. Dinsdag 3 juli was daarop een uitzondering. Het werd in onze regio 30,2 graden en dus was dat de eerste tropische dag van dit jaar voor deze regio.
De zon scheen de eerste 5 juli-dagen uitbundig, vooral op 1 t/m 3 juli hadden we elke dag 15 uur en 18 minuten zon en dat is echt niet slecht voor begin juli. Als je naar de grasvelden kijkt dan zie je dat het erg droog is. Het regent nauwelijks. In juni hadden we slechts 9 mm neerslag in ruim 12 uur. Zie overzicht juni 2018.
In de eerste 5 dagen van juli is de droogte verder doorgezet.
Toch heeft het wat geregend. De meeste mensen zal het ontgaan zijn maar op donderdag 5 juli heeft het in de nacht/vroege morgen 24 minuten geregend en dat leverde 0,1 mm op. Lang niet genoeg dus!

Als dit in de rest van juli zo doorgaat dan zal ook juli 2018 weer een (te) warme maand worden en dat is dan de 4de maand op een rij die warmer is dan normaal.
In de afgelopen 12 maanden hadden we slechts 4 maanden waarvan de gemiddelde maandtemperatuur ongeveer normaal was verder waren 2 maanden te koud en 6 maanden (veel) te warm.
In het onderstaande grafiekje is dat te zien. Op de x-as staan de afgelopen 12 maanden en op de y-as de afwijking van “normaal”.

Als deze trend zo door gaat dan zal 2018 opnieuw een warm jaar worden en dat is dan het 5de jaar op een rij met een gemiddelde ver boven de norm.

 

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *