What the bulb*?!

Ben ik de enige die niet snapt hoe het mogelijk is dat er sloopwerken zijn begonnen aan de achterkant van het Stadhuisplein? Volgens mij loopt de discussie toch nog volop, is er van besluiten geen sprake. Zijn er al vergunningen verleend en zo ja, op welke grond?

En vooral: waarom maakt Mary-Ann Schreurs zich gisteren wel druk om de kunst, cultuur en design ín het Stadhuis maar niet om de mogelijk ongeoorloofde vernietiging aan het plein?

Voor wie niet weet waar dit over gaat: Sloop panden aan Stadhuisplein in Eindhoven stilgelegd ( ed.nl, Michel Theeuwen, 6 oktober 2020 )

*Eindhovens Engels voor: ‘Hé, wat is dit voor verbazingwekend nieuws!’

4 reacties

 • BreugelJaap

  Tja, als men Eindhoven de binnenstad door afbraak wil verfraaien, dan denk ik in de eerste plaats aan:
  🦉 Het stadhuis, zowel laag als hoog
  🦉 De Regent
  🦉 De Admirant
  🦉 Het Studenthotel
  🦉 De Piazza inclusief het portaal
  🦉 Alle parkeergarages
  🦉 Rommelige delen van het Stratumseind

  Te vervangen door groenvoorzieningen. Ook het Stadhuisplein opbreken en te vervangen door groen of sportveld.

 • Wim

  Beste Bob,

  De beslissing om hoge torens te bouwen in het centrum van Eindhoven is al lang genomen: we gaan door! Wist je dat niet?

  De democratie wil alleen nog niet zo snel, maar dat lossen we wel op: iedereen die vraagtekens zet wordt consequent neergezet als dwarsligger danwel zeurpiet. Dus het is een kwestie van tijd voordat ze moegevochten zijn.

  Ondertussen breken we de boel vast af zodat we daarna kunnen zeggen “dat is toch geen gezicht, daar moet een toren op”.

  Zo laten we ook een club kijken hoe we de Catharinakerk omhoog kunnen krijgen. Dat wordt niet betaald door de gemeente. Dus zal de projectontwikkelaar wel betalen. Ik verwacht dat de conclusie wordt wat de betaler wil: “het kan en het wordt mooi en de belastingbetaler moet meebetalen om zo’n icoon in Eindhoven te mogen hebben.

  Dus je moet blij zijn! Zeggen ze.

  • bleenhouwers

   Hallo Wim, dat kan ik me maar moeilijk voorstellen. Ik bedoel, als het goed is zou er toch eerst consensus moeten zijn in de vorm van een formeel besluit? Kan toch niet zo zijn dat eenvoudigweg gesloopt wordt buiten de Raad om?!

  • BreugelJaap

   Van verdichtingsvisie naar verdunningsvisie👍

   Kennelijk is de combinatie van 1 natuurramp en 1 economische ramp voor het stadsbestuur van Eindhoven niet voldoende om tot bezinning te komen. Dat zal wel gebeuren bij het vervolg van het multi-rampenscenario wat ons te wachten staat.

   Zodra die bezinning komt, zou men een verdunningsvisie👍 van de hoogbouw kunnen overwegen. Bijvoorbeeld in een straal van 10 kilometer rond Eindhovens centrum torens aan de rand van de bebouwde kom neerzetten. Stel dat de waarde van pi vereenvoudigd wist tot 3, dan is er een omtrek van 2 maal 3 maal 10 ofwel 60 kilometer.
   Men zou in die omtrek bijvoorbeeld 10 torens of wat ruimere hoge kastelen kunnen neerzetten van 100 meter hoog. Eventueel midden in een weiland. Met vooral houtbouw, met een prachtig panorama. Dichtbij decentrale voorzieningen, winkels, sportvelden, natuur enzovoorts. Met thuiswerken als norm, met meer frisse lucht dan het Eindhovens centrum, ook meer stilte. Enzovoorts. Geen dodelijke reuring.
   Bij een straal van 15 kilometer zelfs een omtrek van 90 kilometer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *