Who’s your Woz?

Menigeen zal denken dat ik eigenlijk ‘What’s your Woz?’ bedoel; een heel logische gedachte want de WOZ-waarde van de eigen Eindhovense koopwoning staat vrijwel wekelijks in de belangstelling. Toch is dat niet wat ik bedoel. Woz staat in mijn vraag voor Wozniak, Steve Wozniak: de man die Apple mede-oprichtte met die andere Steve: Steve Jobs.

Ik kan het niet alleen
De Dijk zong het en eigenlijk geldt het voor iedereen: je kunt het niet alleen. Wat je ‘het’ ook is. Al ben je er nog zo goed in, je hebt toch iemand nodig (of zo u wilt ‘iemanden’) die je op een of andere manier helpt om het onmogelijke mogelijk te maken. Of iemand die je gewoonweg nét dat zetje geeft om er alsnog iets van te maken. Of je gewoon op het juiste moment een ander brilletje op je neus zet waardoor je iets voor elkaar krijgt wat anders nooit (zo goed) zou lukken. De pest is dat we dat lang niet altijd even goed in de smiezen hebben en hoogmoed ligt dan op de loer.

Heer Bommel dubbel vanwege zijn grote ego

Getrouwd met je werk of werken aan je huwelijk?
Iemand wees me vandaag op Esther Perel, een relatietherapeute die van mening is dat op het werk de relaties ook echt moeten werken om het bedrijf goed te laten werken. En dat is werken geblazen. Sommige bedrijfsbazen zijn eigenlijk nauwelijks in staat om aan of in welke relatie dan ook te werken.

Perel geeft op de Vlaamse website Tijd.be een mooi voorbeeld: ‘Steve Jobs was ook een onmogelijke persoon. Maar hij had Steve Wozniak naast zich. Persoonlijkheden als Jobs en Musk hebben iemand nodig met minder ego die de zaken anders aanpakt. Jobs zonder Wozniak was nooit de Jobs geworden die nu heilig wordt verklaard. De ‘lonely genius’ bestaat niet. Dat is een vals idee: hij heeft meestal iemand naast zich.’

Maxima’s meerwaarde: niks aan toe te voegen

Altijd weer die verwachtingen
Hoe goed we überhaupt in staat zijn om samen te werken op het werk of thuis in een relatie valt of staat vaak met dezelfde zaken, aldus Perel: ‘Veel conflicten ontstaan uit botsende verwachtingen van mensen. Elke relatie vertrekt vanuit een identiteit: waarom zijn we hier en wat verwachten we van elkaar? Die verwachtingen, die veel te maken hebben met de persoonlijke geschiedenis van elk van ons, bepalen hoe we communiceren en hoe we omgaan met conflicten.’

Woz-waarde, maar dan anders
Toegegeven, anders dan Jobs ben ik geen genie. Toch doe ik soms dingen waar ik trots op ben en dat maakt dat ik begonnen ben met een lijstje met mensen die voor mij van Woz-waarde zijn, oftewel mijn Wozniaks. Zij die ik uiteindelijk op mijn papiertje overhoud zal ik dat toch eens gaan verklappen, want zonder hen zou ik niet kunnen wat ik kan. En dat is verdomd veel waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *