Wie moet je geloven?

Recent nieuws: Kabinet beschuldigt Iran van twee moorden in Nederland, alle EU-landen leggen daarom sancties op. Volgens informatie van de Nederlandse en buitenlandse inlichtingendiensten is Iran namelijk verantwoordelijk voor de liquidaties van twee Iraniërs die in Nederland verbleven: Mohammad Samadi in 2015 in Almere en Ahmad Nissi in 2017 in Den Haag.

De medaille heeft echter ook een andere kant. In Iran was Mohammad Samadi bij verstek veroordeeld tot de doodstraf voor zijn betrokkenheid bij een van de grootste bomaanslagen die in het land ooit gepleegd zijn. In 1981 kwamen daarbij meer dan zeventig leden van de republikeinse partij in Teheran om het leven. Ahmad Nissi was de oprichter van de Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz, een gewapende groepering die strijdt voor onafhankelijkheid van een regio in het westen van Iran. Of daarbij ook mensen zijn gedood, werd mij uit de berichtgeving niet duidelijk. Wel hadden beide mannen in Nederland een verblijfsvergunning gekregen.

Deze nogal tegenstrijdige berichten roepen een paar vragen op.
1. Nederland accepteert geen asielzoekers met een misdaadverleden; waarom hebben deze verdachte mannen dan wel een verblijfsvergunning gekregen? Als de Iraanse informatie over hen niet klopt, moet daar door de Nederlandse autoriteiten wel opheldering over gegeven worden.
2. Heeft de Iraanse regering Nederland ooit verzocht de mannen wegens de hun toegeschreven misdaden uit te leveren? Zo ja, dan heeft Nederland daar blijkbaar afwijzend op gereageerd. Maar waarom? Een dergelijk besluit vereist een grondige motivering waar het publiek in principe kennis van moet kunnen nemen.

Nu horen we van twee regeringen alleen wederzijdse beschuldigingen en zien we slechts vijandige acties van twee kanten. Waar ligt de waarheid? Onze regering is toch zeker niet zo naïef dat zij meent dat de informatie uit Den Haag door ons bij voorbaat als zoete koek geslikt en die uit Teheran bij voorbaat als leugens en verzinsels verworpen wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *