“Wij kijken liever naar de toekomst.” – Part IV

Op de website van Innovation Origins, het voormalige E52, prijkt sinds vandaag een opinie-artikel van de hand van Eugene Franken. Hij is mede-oprichter van EHVXL, en beschrijft de bijdrage van deze club als volgt: “Het draagt op constructieve wijze in de planvorming bij. Toekomstgericht, met aandacht voor belangrijke actuele maatschappelijke vraagstukken als circulariteit, demografische veranderingen, mobiliteit, klimaatverandering en energietransitie.” En, zo stelt Franken, dat geschiedt door middel van het publieke debat.

En passant noemt Franken een boek van eigen deeg en rept hij over hoogopgeleide mannen met wie EHVXL uiteindelijk is opgericht. De mede-oprichters van EHVXL kenden elkaar via het hoogbouwforum Skyscrapercity alwaar, aldus Franken op hoog niveau wordt gediscussieerd. Naar nu blijkt, heeft bij EHVXL ‘hoogstedelijk’ (lees: hoe hoger hoe beter) als kernwoord plaatsgemaakt voor ‘grootstedelijkheid’. Dat wordt door Jan Publiek in ieder geval makkelijker geslikt.

Lobby van den levendigen Plint
Het is een mooi artikel geworden, Franken’s opiniestuk, en ik snap ook best dat het bij Innovation Origins webruimte krijgt. Vooruitkijken is altijd leuker dan achterom, maar vooruitkijken kan op verschillende manieren. En bij EHVXL ben je aan het juiste adres, zolang je de toekomst verticaal, hoog en met een groen dak ziet. En met een levendige plint, althans in de plannen en tekeningen want of die er straks wel of niet komt maakt in de huidige fase niet uit. Die focus op morgen en overmorgen is ook precies wat Innovation Origins uitstraalt, dáár is het te halen.

Behangen met belangen
Daar waar binnen de Gemeente Eindhoven hoogbouw sowieso al de voorkeur geniet is het opvallend dat er een supportersvereniging voor hoogbouw is opgestaan. Bovendien is en blijft het opvallend dat de ene EHVXL-oprichter onderneemt in groene daken, de andere al drie jaar bij de Gemeente Eindhoven gedetacheerd zit als projectmanager Openbare Ruimte en de derde, Eugene Franken zelf, per boek over de transitie van onze stad een paar tientjes bijgeschreven ziet worden op zijn bankrekening. Belangen zijn prima, transparantie is dat ook.

Transitie
De beste transitie is de transitie van kennis. Als het gaat over voornemens aangaande de ontwikkeling van onze stad zal deze belangengroep altijd een stap voor liggen op welke andere belangengroep dan ook. Weinig burgers zullen direct of indirect beschikken over de korte lijntjes waarlangs inhoudelijke en procedurele informatie loopt. Met een paar verstrengelingen tussen gemeente en EHVXL is het bij voorbaat al 1-0 voor deze hoogbouwfans. Voeg daarbij de grote opkomst van pro-hoogbouwliefhebbers tijdens de ‘inspraak’-avonden, voorheen via het Skyscrapercity-forum, en je krijgt mogelijk als stad wat je niet verdient. Dan wordt inspraak iets wat je als stad hebt gedaan, er staat immers een vinkje. Maar het gaat niet om het vinkje, het gaat om de kwaliteit van de inspraak.

(Distel)vinkje, kwalitatief gezet door Nanna Sonnemans (DSE)

Tot slot
Wie Skyscrapercity regelmatig bezoekt zal zijn wenkbrauwen fronsen bij de beschrijving van Franken in Innovation Origins. De bezoekers aldaar zijn: “…Daarbij voortdurend op jacht naar actuele beelden om te posten en te voorzien van prikkelend commentaar. Een debat op hoog niveau voerend.” De anonimiteit van de deelnemers met alle gevolgen van dien, het wegzetten van bezwaarmakers tegen hoogbouwplannen als NIMBY’s en het terug het hok in typen van andersdenkenden is nu niet echt te typeren als een debat op hoog niveau. Tenzij Franken doelt op discussies over Amvest en de wijze waarop die wethouder Toronuglu klem zet met de aanvullende eis de levende plint te mogen euthanaseren. O nee, dat debat leidde bij hoogbouwminnend Eindhoven tot de synthese dat ook zonder levendige plint een iconische pennenbak tegen Einhoven Centraal prima kan. Zolang de hoogste toren maar hoger is dan 150 meter.

5 reacties

 • De hoogbouwvisie in Eindhoven is een belangrijk onderdeel om aan de ontzettend grote woonbehoefte van de stad te voorzien. Het uitgangspunt is dat het minimaal 20% sociale huur moet bevatten zodat iedereen kan meeprofiteren van deze ontwikkelingen.

  Ik vind het belangrijk dat de cultuurhistorie van de stad wel bewaard blijft en ook recht wordt gedaan. Daarnaast vind ik ook dat hoogbouw niet alleen in de binnenstad zou moeten plaatsvinden, maar ook juist buiten het centrum.

  • bleenhouwers

   Dank voor uw reactie! In mijn optiek wordt de woningnood een rekenkundige functie opgesteld:

   W(f,F,g) = f + F + g

   Waarbij:

   W = de totale woningnood (de vraag naar woningen)
   f = vraag naar flatwoningen voor minder dan 3 personen
   F = vraag naar flatwoningen voor 3 of meer personen
   g = vraag naar grondgebonden woningen (huisje met een tuin)

   De huidige kijk op de woningbouwontwikkeling van de stad laat zich echter samenvatten als:

   W = f

   Waar laten we die andere woningzoekenden waarover het Companenonderzoek schrijft?

   Ik kan dat niet uitleggen, maar misschien zie ik het verkeerd…

 • Tja, als er miljarden te verdelen dan kun je misschien best wat geld besteden aan public relations en reclame. En als je dat vermomt als redactioneel artikel dan valt het niet zo op.

  Ik vraag me af of de redaktie van Innovation Origin hier nog op reageert. Ingezonden brieven of reageren kan daar alleen als je €5 per maand betaald. Dan weet je tenminste zeker dat alleen de eigen parochie reageert en niet de mensen met moeilijke vragen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *