Winy Maas, de Dominic Cummings van Eindhoven

Op welk mail adres kan de portalredactie middenweg bereiken? Het mail adres van de aanmelding reageert niet

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dominic Cummings, de adviseur van de Engelse premier Boris Johnson gaat weg. Bij velen zeer onpopulair, had hij achter de schermen een enorme invloed. Zo wordt hij voor een groot deel verantwoordelijk gehouden voor de Brexit.

Er zijn veel overeenkomsten tussen Cummings en supervisor Winy Maas in Eindhoven. Niet democratisch gekozen, onevenredig veel macht, politici die er zonder morren achteraan lopen, en buitensporige plannen die veel weerstand oproepen. Als het lukt om Cummings te laten vertrekken, moet het ook bij Maas mogelijk zijn.

Nu is het niet de bedoeling om Winy Maas helemaal af te kraken. Hij zal zeker een goede ontwerper zijn. Alleen, blijf bij je leest. Een echte slager maak je ook geen voorzitter van een vereniging van vegetariers. Iemand als Maas die zo modern en grootschalig denkt, is absoluut niet geschikt om supervisor te zijn van een oude, kleinschalige binnenstad. Ja, sommige mensen beweren dat Eindhoven toch geen historisch centrum heeft en er daarom alles maar mogelijk moet zijn. De vondst van een eeuwenoude stadspoort laat weer zien, dat Eindhoven wel degelijk veel historie heeft. En dat er veel gesloopt is door de jaren heen, maakt het des te belangrijker om wat er nog is te koesteren.

In Utrecht hebben ze het beter begrepen. Daar is Maas nu supervisor van het gebied rond de Jaarbeurs (ze zijn niet zo gek om hem het oude centrum te geven). Dat gebied is vergelijkbaar met de Fellenoord. Geef hem bijv. de Beurslocatie om te ontwikkelen, een toren van 160 meter is daar geen probleem.

Gevoel

En stel een andere supervisor aan voor de binnenstad. Iemand die wel gevoel heeft voor historie, die niet alleen maar zo groot mogelijk denkt maar ook het kleine waardeert, die vooral invoegend wil bouwen ipv te overdonderen, die Eindhovense monumenten niet wil wegdrukken voor anonieme glaspaleizen met groene daken, maar ze juist zo goed mogelijk wil laten uitkomen.

Oftewel, iemand met hart voor de (binnen-)stad. Eindhoven verdient het.

Een reactie

  • historisch onderzoekertje

    winy maas sprak over zijn ontwerp voor de effenaar dat hij het eigenlijk van glas wilde maken.. ik denk dat dat genoeg zegt over zijn praktische interesses als ontwerper. . (denk 1 seconde na,over versterkt geluid en glas) zijn gimmicky aandoende keuzes , deze man komt uit de omgeving, maar zoals veel van de keuzes die ook in de infrastructuur gemaakt worden , leeft en woont hier niet.( niemand woont in manhattan – rotterdam wil het meeste van de voorstellen van winy maas niet) .

    we zijn hier dus een speelbal van de gemeente en de vastgoed ondernemers en winy weet zichzelf goed te verkopen. het is niet de eerste keer dat de gemeente met dubieus aandoende semi- belangenverstrengeling te maken heeft. mary ann schreurs en haar rol bij cure, of keuzes als de catharinakerk bouwen , waarbij de architect Kuypers de ingang naar de joodse gemeenschap in de synagoge als symbool van verbroedering wilde, maar dat de gemeente besloot dat dat niet praktisch was omdat het dan te druk werd in de kerkstraat. gelukkig komt maas nu met een “geniaal” idee om de kerk wat hoger te maken. . misschien zelfs 20 meter. dit lijkt willkeur , dit gaat allemaal over stadsbeeld. op het moment dat het stadsbeeld hoger is, kan hoger gebouwd worden. de plannen voor alle wolkenkrabbers worden er in vlot tempo doorheen geperst, zodat mensen de tijd niet hebben om te klagen.

    het zegt uiteindelijk voor mij voldoende over het “hart: dat men heeft, als men rechtszaken kan winnen met argumenten als recht op daglicht niet op zonlicht zoals op de vrijstraat recentelijk. . mijn oplossing blijft, middenhoge woonflats rond de ring ipv de kannibalisering van het historisch centrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *