Woningnood en Woonruimte

Is er nou wel of niet woningnood in Nederland?
Volgens Capital Value komen we 300.000 nieuwe woningen tekort en hebben we dat tekort in 2030 nog niet weggewerkt. Regionale verschillen zijn er, maar het totaalbeeld is negatief.
Mogen we op DSE hardop denken over alternatieven voor het inlopen van het tekort aan woonruimtes anders dan door nieuwbouw?

Nieuwbouw onder de vlag van woningnood lijkt een rechtvaardiging voor onbesuisde plannen zoals de complexe binnenstad van Eindhoven volplempen met “iconische skyscrapers” of het Groene Hart opgeven. Nieuwbouw legt niet alleen beslag op schaarse ruimte, maar ook op de kwaliteit van het milieu.

Verder kom ik erop omdat in mijn omgeving sommige alleenstaanden overwegen hun ruime woonruimte te delen met andere alleenstaanden al dan niet met “over”ruimte. Zonder dat er sprake is van een (liefdes)relatie. Op die manier komt er veel plek vrij voor zoekenden. Mogen we dit op grote schaal stimuleren? Zelfs met een beetje druk?
Nu we dankzij het virus ontdekken dat een nog groter deel van de kantoren vervangen kan worden door thuiswerken, mogen we daar dan de succesvolle Foolen&Reijs-formule op loslaten?

Waarom legaliseren we niet het wildwonen op campings en draaien het om? Bevorderen in plaats van verbieden.

Geven we onze schaarse woningen weg aan economische passanten die we ook nog eens verwennen met aftrek van belastingen?
Kunnen we onze levensstijl aanpassen? Dus minderen. Minder export en import aan goederen, maar ook minder economische passanten en toeristen? De druk van de ketel halen terwille van gezondheid, milieu en wonen?
Of is nieuwbouw op grote schaal het redmiddel bij uitstek? Zo ja, hoe zit het dan met de korte termijn? Tot 2030?

Peer

Een reactie

  • bleenhouwers

    Ik durf het woord niet te schrijven maar de wijken die ontstonden toen in het verleden woningen nodig waren, die vind ik helemaal zo gek nog niet. Ik zie liever een groenere stad en meer ruimte tussen de woningen. Ja, de wei in…. Stuur de bouwvakkers deze lente de koeien achterna en vervang dat saaie platte grasland in een levendig wijkje voor starters en hun gebroed. Zelfs Cees Jan Pen zal toegeven dat beter een woonwijk dan logistieke blokkendoos kan verrijzen buiten de door onszelf geschetste stadsgrenzen. Als we 1% van de Nederlandse weilanden opofferen voor woningbouw is het gedaan met de nood (al weet ik niet meer waar ik het las). Op de grens tussen Strijp en Gestel ligt overigens het ‘park’ dat vakkundig kapotgemaakt is door onze gemeentelijke groenontwikkelaars. Feestelijk heropend werd het in 2017 door wethouder Schreurs. Het was een soort tewaterlating maar dan niet van een schip maar van een heel park. Compleet verzoop daar de natuur om tot een kale ruimte te verworden. Waar ik als kind verstoppertje kon spelen, hutten kon bouwen en ervoor moest waken dat mijn vlieger niet in een boomtop hangen bleef, daar prijkt nu enkel lucht en gras. Laten we er in hemelsnaam een leuk opgezette wijk van maken, desnoods met een lightrailverbinding naar ASML en Philips Medical of tiny housjes voor die paar Eindhovense prutsers die geen drie ton kunnen lenen voor een 50 jaar oud rijtjeshuis. Verdorie, nu haal ik zelfs noodwoningen en woningnood door elkaar… Bedankt, Peer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *