Xi only way is up

Het is maar goed dat we een groot econoom aan het roer hebben staan van onze Brainporthoofdstad. Toen onze Jeroen nog Jeroentje was zal hij de gong van het tropisch zwemparadijs De Tongelreep beslist nog hebben meegemaakt: ‘…over enkele ogenblikken gaat het water golven’. Zo’n zelfde gong luidde de afgelopen week toen drie grote projectontwikkelaars in Duitsland omkiepten.

Drie gerenomeerde projectontwikkelaars – Development Partner, de Project-Gruppe en Euroboden – meldden hun Insolvenz aan, failliet dus. Vandaag kwam daar de Chinese vastgoedgigant Evergrande bij die hetzelfde deed voor haar Amerikaanse tak. Die laatste is al jaren goed voor een mogelijke economische dreun, maar het paukengeroffel is nu luider dan ooit tevoren.

Wie de bankencrisis van 2008 heeft meegemaakt, (her)kent de potentiële domino-effecten die de globale wereldeconomie ons pleegt te bieden. Veel investeerders/beleggers hebben te lang geloofd in het Chinese sprookje. Ik houd mijn hart vast, niet in de laatste plaats omdat opnieuw Eindhovens gemeenschapsgeld zal verdampen waar we bij staan. Een simpel voorbeeld: projecten die tóch niet doorgaan omdat ze niet meer haalbaar blijken of verstrekte open-boeken-subsidies die óf leiden tot een park óf tot een toren, maar niet allebei.

Wordt vervolgd…

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *