Zeven dagen zeven boeken – dag 7

Mythos is een heerlijk toegankelijk boek om te lezen. Vaak kom je in ‘gewone’ boeken verwijzingen tegen naar een van de Griekse Goden, en dikwijls weet je dan niet precies wat de onderliggende bedoeling daarvan is. Dat wordt een stuk duidelijker als je het boek Mythos leest, van Stephen Fry.

Vooral voor mensen die een brede belangstelling hebben en op school niet veel meegekregen hebben over de Griekse goden, kunnen hun hartje ophalen. Heel plezierig om te lezen, zit vol humor, verwijst vaak naar familiebanden, en zo begrijp je beter hoe al die contacten in elkaar zitten. Waarbij Stephen niet schroomt om verbanden te leggen met verhalen uit andere landen en culturen waaronder de Romeinse.
Je zou haast zeggen: Het zijn net mensen, met al hun kwalen en deugden”. Behalve dan dat ze kunnen toveren zoals Fry zelf schrijft.

 

De uitgever laat ons op de achterkant dit lezen:

Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. De oude Grieken inspireerden onder anderen Shakespeare, Michelangelo, James Joyce en Walt Disney. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. Stephen Fry haalt deze verhalen op uit de oudheid en geeft ze hun welverdiende plek in onze moderne tijd.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *