Zo ‘mooi’ wordt de binnenstad…

… als de Verdichtingsvisie wordt aangenomen.

V&D Locatie

Zo zag het er bij de Markt vroeger uit:

De voorste gebouwen zijn er gelukkig nog. Dan zou je denken, maak van de V&D weer een fraai gedetailleerd gebouw zoals vroeger. Maar nee, van supervisor Maas moest het een glaspaleis worden. Past totaal niet bij de rest. En een toren ga je duidelijk zien op de Markt.

Bij de Nieuwe Emmasingel wordt het een winderige schaduwstraat.

Terwijl het ook zoiets zou kunnen worden.

Paterskerk

Net fraai gerestaureerd en prijs gewonnen. Zetten we gewoon een 100 meter hoge toren recht tegenover.

Met de torens aan de achterkant bij het Kanaal wordt het helemaal ingebouwd.

VDMA/Vestdijk

Moet een groene boulevard worden. Maar zo breed is deze weg niet. Met de overhangende torens van VDMA, Nieuwe Eindhoven en toren bij de Heuvelgalerie wordt dit geen prettig verblijfsgebied (schaduw, wind).

Er wordt vaak naar Rotterdam verwezen, maar de boulevards daar rond het Station zijn veel breder, waardoor hoge torens beter tot hun recht komen. De hoogste toren van VDMA naar het binnengebied verplaatsen en geen toren bij de Heuvelgalerie zou het al een stuk beter maken.

Stadhuisplein

Dat het Stadhuisplein geen aantrekkelijk gebied is komt vooral doordat rauw beton dominant is.

Auto’s weg, warme materialen, groen en water aan toevoegen en de mooie zichtlijn van de Dommel naar de Kerk (Rode Loper) versterken. Dat zou het al flink verbeteren.

Maar wat zijn de plannen van Winy Maas? Nog meer beton. Enorme woonkastelen. De Rode Loper juist weghalen. En er een eenzijdig “danceplein” van maken (alsof er niet al genoeg lawaai is daar van Stratumseind).

Het zijn maar enkele voorbeelden van de (desastreuze) gevolgen van de Verdichtingsvisie. Eindhoven verdient beter.

3 reacties

 • Peter

  Beste heer Middenweg (Ward),

  Ik wil u attenderen op de post van Jeannette Vos van Groenlinks. U bent bewust mensen aan het misleiden. Ik wil vragen aan de redactie om in te grijpen.

  Daarnaast zie ik dat u afbeeldingen gebruikt zonder bronvermelding. Of bent u zelf de maker van alle paintplaatjes?

  Groet,
  Peter

  • Wim

   Beste Peter,

   Ik zie geen misleiding. Alleen een poging om inzichtelijk te maken wat er in de verdichtingsvisie staat.

   Die verdichtingsvisie verzuimt om dergelijke plaatjes op straatniveau te presenteren. De grijze vlakken kunnen door een professional voorzien worden van mooie gevels, maar dat hebben ze niet gedaan! Met opzet? We zullen het nooit weten.

   Dus dit is de beste weergave die we hebben van de plannen die nu in de gemeenteraad liggen,.

  • Rien Valk

   Beste Peter (afkomstig van skyscraperscity?),

   Zou je ons het bewijs willen leveren dat Middenweg bewust aan het misleiden is? Zoals in andere reacties te lezen zien we dit in meerderheid als een oprechte poging om inzichtelijk te maken waar Eindhoven mee bezig is. Zolang er geen echte virtual reality van de verdichtingsvisie te vinden is, die probeert de waarheid geen geweld aan te doen, wordt deze poging gewaardeerd. Het is niet altijd zo zonnig en groen zoals hier te zien langs de vestdijk, waar je als mens afhankelijk van je standpunt deze gevoelservaring kunt opdoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *