Zondag 19 november: PSV uit? Kemphanen thuis!

Jeugdspelers in 2012, sommigen nu keihard op weg naar Kemphanen 1

Aanstaande zondag speelt het vaandelteam van de Eindhovense ijshockeyclub Kemphanen tegen de Phantoms uit Antwerpen. Dat zou best eens een doelpuntrijke ontmoeting kunnen worden. De Kemphanen doen het dit seizoen erg goed en wisten zich inmiddels al te verzekeren van de halve finale voor de Nederlandse Beker. In de reguliere competitie gaan de ‘Hanen’ zelfs aan kop.

Band of brothers
Ofschoon het je in eerste instantie niet opvalt, spelen in het huidige 1e team van de Kemphanen verdraaid veel spelers met dezelfde achternamen. Zo zul je de namen Van Hulten, Kluijtmans, Van den Hout, Verschuren en Overweg twee keer tegenkomen. De heren Van Soest en Van Zoest zijn overigens geen broers, maar weten elkaar op het ijs toch goed te vinden.

Underdog
Dit gemiddeld genomen jonge team speelt vrijwel zonder buitenlandse spelers en is daarmee één van de weinige in de actuele Beneleague/Beneliga. Het maakte deze ploeg op papier een underdog, maar vanuit die positie hebben de Kemphanen zich zeer goed gemanifesteerd gedurende de eerste competitierondes. Zelfs landskampioen Unis Flyers werd op bevroren ‘Friesche Wateren’ overwonnen.

Beetje achtergrond: Innovatie van de keepers…
Door toedoen van een nieuwe techniek is de keeper, beter bekend als goalie, eigenlijk niet meer herkenbaar ten opzichte van jaren geleden. Zo’n beetje rond de eeuwwisseling begonnen ijshockeykeepers op steeds grotere schaal te werken met de zogenaamde ‘butterfly’ stijl. De keeper van de Kemphanen, Deniz Mollen, beheerst die techniek tot in de puntjes. Onderstaande foto maakt het verschil in techniek duidelijk:

Van rechtop naar de butterfly

Door de nieuwe positie zijn de onderste hoeken haast volledig afgedekt. Het keepen met deze techniek vraagt enorme elasticiteit en zéér snelle reflexen met het bovenlichaam en armen. Mollen laat bij herhaling zien wat voor een fantastische atleet hij is, al staat hij niet op de foto hierboven.

… en de materialen
Een andere innovatie die het ijshockey sterk heeft beïnvloed is de introductie van carbonvezels en andere composiet materialen. Het gewicht van schaatsen en sticks is afgenomen (en doet dat nog steeds). Bovendien zijn sticks niet meer afhankelijk van de natuurlijke structuur van hout en de fabrikant kan dus flexibiliteit in allerlei gradaties verweven in de steel. Een fotovergelijking maakt ook dat helder zichtbaar.

Van lichaamsgewicht naar armkracht… de stick is veel buigzamer geworden

Snelheid!
Deze ontwikkelingen maken dat het spelletje inmiddels sneller wordt gespeeld dan ooit tevoren. Passes gaan vlotter, dribbel- en passeerbewegingen gaan rapper en een goede speler kan snel hard schieten waardoor er voor de keeper maar heel weinig voorbereidingstijd rest. Alles valt of staat gelukkig nog steeds met uithoudingsvermogen en techniek van de spelers, maar gemiddeld genomen wordt het spel steeds sneller en dus aantrekkelijker.

Meer wedstrijdinformatie
De wedstrijd van de Kemphanen begint om 17.00 uur en de entree bedraagt 7,50 euro per persoon. De thuiswedstrijden vinden als altijd plaats in de hal aan de Antoon Coolenlaan waar het aangenaam toeschouwen is. In ’t Schaetshuys wordt overigens gewoon warme chocomel met (of zonder) slagroom geserveerd. Alleen dat is al een aanrader!

 

2 reacties

  • bleenhouwers

    Zal het toch maar verklappen: de Eindhovenaren wonnen gisteren tegen dezelfde tegenstander nog nipt (2-3) maar vandaag wilde het spel maar niet op gang komen: een verloren pot was het resultaat 3-7 in het voordeel van de Phantoms uit Antwerpen. Het kan raar lopen in het ijshockey!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *