2021 een ongekend Eindhovens schrikkeljaar

Ik trachtte zojuist om de ontwikkeling van het Stadhuisplein nog eens helder voor de geest te krijgen. Aanleiding is de voorlopige verlening van de surseance van betaling aan een onderdeel van Certitudo, één van de ontwikkelaars die bij de realisatie van ons nieuwe plein betrokken is.

Een belangrijke avond was die waarin de raad zich een mening kon vormen op basis van eigen ideeën en de bijdragen die in de vorm van inspraak konden worden ingebracht. 18 mei 2021, inmiddels bijna twee en een half jaar geleden.

Coronatijd: tijd voor Teams
De covid-pandemie was in volle gang en vanuit de eigen woon- of studeerkamer deden verschillende digitale insprekers hun best om de luisterende raadsleden te helpen aan een goed onderbouwd standpunt. De beslissing die genomen moest worden: gaan we rondom het Stadhuisplein de hoogte in of juist niet.

Via Microsoft Teams werden de betrokken raadsleden en meekijkende burgers geconfronteerd met de onthullingen van dhr. Struik, prominent vertegenwoordiger van de Stichting Beter Eindhoven, de zienswijze van Eugène Franken, prominent lid van Eindhoven XL (EHVXL), stadsfotograaf Jasper Scheffers en nog een stuk of wat andere insprekers. Rien Valk schreef er een artikel over op Digitale Stad Eindhoven.

De avond die nooit viel
Met een zakje bio-chips nestelde ik me in mijn Oostenrijkse eethoek (ook ik heb afwijkingen, mijn excuses). De laptop klapte ik open en vol goede moed ging ik zoeken naar de opnames van de bewuste avond. Hoe voorspellend was elk van de insprekers? Hoe zag mijn eigen bijdrage eruit waarin ik voor warme worstenbroodjes en écht overleg pleitte? Hoe reageerden de verschillende raadsleden op de uiteenlopende bijdragen?

Hoe ik ook zocht, ik vond niets. Geen enkel spoor leidde terug naar die bewuste avond. In het Raadsinformatiesysteem lijkt het alsof er geen enkel overleg is geweest:

Zoek de avondsessie van 18 mei…

Geen enkel spoor
‘Verdorie, zit ik hier voor niks met mijn chips…’, hoorde ik mezelf zeggen. Ik snap het best als er iets zoek raakt, maar ik ken de griffie van de gemeente Eindhoven inmiddels een beetje en onzorgvuldig kan ik de mensen aldaar niet noemen. Bovendien is het volledig wegvallen van een (digitale) bijeenkomst uit een overzicht nou niet bepaald een voor de hand liggend ‘kwijtraakdingetje’.

Dan maar op zoek naar een andere manier om alsnog een beeld te krijgen van de bewuste avond. Papier is geduldig en de bijdragen van alle insprekers, inclusief de mijne, stonden na de vergadering online in het raadsinformatiesysteem van de gemeente Eindhoven. Ik was op mijn bijdrage zelfs een beetje trots, eerlijk is eerlijk. Welke zoekstrategie ik vandaag ook probeerde, het lukte me niet om er ook maar iets van terug te vinden. De Duitsers zeggen dat overigens kernachtiger: Ich wurde nicht fündig.

Dan maar via Digitale Stad Eindhoven
Ik noemde het artikel van Rien Valk op DSE al eerder en ik hoopte dat ik via zijn ‘Een Stadhuisplein voor alle Eindhovenaren?’ alsnog de documenten terug kon vinden voor een reconstructie van de avond. In het artikel waren inderdaad hyperlinks opgenomen die naar een aantal relevante bijdragen leidden in het gemeentelijke raadsinformatiesysteem. Geen enkele van die linkjes bleek nog te werken.

Nu kampte ik dus met obstakel nummer twee. Naast de bijeenkomst die niet plaatsgevonden leek te hebben, bleken ook de inspraakteksten niet te bestaan. Heb ik dan gedroomd over de avond van 18 mei 2021?

Of nee, toch niet…
Dat ik niet helemaal gek ben blijkt uit het feit dat ik op 19 mei, de volgende dag, mijn eigen inspraaktekst publiceerde: ‘Stadhuisplein, vijf minuutjes spreektijd‘. Daarnaast valt op de website van Studio040 een vooraankondiging van de bewuste avond terug te lezen: Herinrichting Stadhuisplein houdt gemoederen bezig. De verschijningsdatum was 14 mei 2021, vier dagen voor de bewuste avond. Eh…

Dan maar via Skyscrapercity
Zoals ik vrijwel dagelijks doe, raadpleeg ik ook het Eindhovense onderdeel van Skyscrapercity, een waar digitaal thuis voor hoogbouwliefhebbers en de broedkamer van EHVXL. Daar lees ik in een bericht uit diezelfde periode dat maar liefst tien insprekers zich gemeld hebben. Wie er een kijkje neemt ziet dat ook daar een link werd geplaatst naar een overzicht op het raadsinformatiesysteem.

De link aanklikken heeft geen zin: ook doodlopend

Niet lang na de eerste melding over het aantal insprekers blijkt dat aantal nog veel hoger te zijn. Maar liefst twintig meningvertolkers staan er op de vooraankondiging. Iedere inspreker kreeg vijf minuten en zo herinner ik het me ook. Het was geen kort avondje. Wie op Skyscrapercity iets verder leest, ziet ook dit:

Wederom: een dode hyperlink die leidt naar een foutmelding

De griffie
En zo kwam ik dan uiteindelijk alsnog uit bij de griffie; de boezem van ons stadshart. Zoals verwacht kreeg ik op mijn verzoek om hulp keurig antwoord en behoorlijk rap bovendien. De griffie flikt dat eigenlijk altijd wel: tijdig en correct antwoorden. Voor sommige mensen is dat jammer, want wat wordt er toch vaak gemopperd over mensen in dienst van de overheid. De medewerkers van de Eindhovense griffie hebben me een aantal suggesties gegeven om terug te vinden wat ik zocht, maar tot op heden lopen mijn doorklikpogingen dood of eindigen in een scherm waarop ik zou moeten inloggen. Dat is dus duidelijk niet voor een burger bedoeld.

Schrikkelavond
Hoezeer ik ook probeer uit te gaan van de goede intenties van de gemeente Eindhoven, ik loop nu toch echt tegen vertwijfeling aan. Ik heb met eigen ogen gezien hoe de insprekers hun zegje deden, ik heb zelf ingesproken en ik heb me die lange avond overeind gehouden met de nodige kopjes koffie. Ook op het hoogbouwforum is een samenvatting te vinden van ene ‘Biemer’ en die anoniemeling lijdt doorgaans niet aan waanbeelden.

Hoe je het ook wendt of keert: er is op dit moment geen enkel gemeentelijk spoor terug te vinden van een beeldverslag van de meningvormende vergadering / inspraakavond op 18 mei 2021. Nog kwalijker is het dat de uitgewerkte bijdragen en bijlagen niet terug te vinden zijn.

Te gek
Ik vind het opvallend maar bovenal jammer dat we niet kunnen terugkijken wat we destijds vonden en de documenten niet meer kunnen inzien die een rol speelden bij de beslissing van de Raad. Zeker tegen het perspectief van een gedeeltelijk gesloopt gebouwenensemble en afhakende projectontwikkelaars kunnen we juist van een terugblik veel leren voor de toekomst. Je zult maar geboren zijn in Eindhoven op dinsdagavond 18 mei 2021… Eindhoven lijkt inderdaad de gekste.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *