Ben je een deel van het probleem of een deel van de oplossing?

‘Ze’ zitten ons te pesten

Als we met zijn allen een probleem hebben, dan komt dat omdat we er niks aan kunnen doen, en die stomme overheid beperkt ons in onze vrijheid.

Klopt dat wel of zijn we misschien  zelf een deel van het probleem? Dat zou je jezelf kunnen afvragen als je ziet wat we nu met zijn allen aan het doen zijn. Ik heb het over ons gedrag in verband met onze efficiente verspreiding van het Coronavirus.

Het is te druk in het winkelgebied

Met stomme verbazing kijken we op het nieuws naar interviews op zaterdagmiddag op straat: ‘vindt u het hier te druk?’, vraagt de interviewer dan onnozel aan een voorbijganger.

Soms hoor je, ‘welke drukte?’, meestal hoor je: ‘ja, het is te druk’ nadat ze verbaasd om zich heen hebben gekeken. En daarna lopen ze door, want het kwartje wil nog steeds niet vallen. Ze denken dat het te druk is omdat al die andere mensen in de stad lopen. Dat de drukte ook komt omdat wij zelf in de stad lopen komt blijkbaar niet in ons op.

Als je beseft dat je een deel van het probleem bent dan kan dat leiden naar de volgende vraag of je dan ook een onderdeel kunt zijn van de oplossing? Antwoord: Ja hoor, je kunt het minder druk maken in de winkelstraten door gewoon naar huis te gaan. Moeilijker is het niet!

Waarom doen we dat?

Je bent toch niet goed wijs om voor twintig euro korting jouw leven en dat van anderen in de waagschaal te stellen door op black Friday massaal de stad in te gaan? Onze burgervader probeert nog met de kraan open zich het schompes te dweilen door winkels dicht te doen en allerlei waarschuwingsborden neer te zetten en BOA’s de straat op te sturen, maar het helpt niet: we trekken ons er niks van aan!

En die arme man heeft het al zo druk, hij heeft zelfs geen tijd meer om zich fatsoenlijk te scheren. Wij blijven liever stom doen door het virus zo efficient mogelijk te verpreiden. Waarom houden we ons verstand er niet bij, zodat de overheid wel mesjogge regels moet invoeren als parkeertijdverkorting?

Merk op dat het virus geen pootjes heeft om zich te verspreiden, daar heeft het rondlopende mensen voor nodig: Wij dus.

Kun je door de week je boodschappen doen? Doen!, want dan is het oorverdovend stil in het centrum van Eindhoven. Deze foto is gemaakt op 2 december rond 12:00:

Gevolg: Rustige Kerst en Nieuwjaar

En zo gooien we onze eigen glazen in: door de drukte nu wordt het erg stil met de kerst en met de jaarwisseling. De horeca blijft dicht, de bioscoop blijft dicht, geen familiebijeenkomsten, geen feestjes, geen demonstraties, geen concerten, geen wintersport, en straks ook geen carnaval, niks. He-le-maal niks! Eigen schuld omdat we die twintig euro korting niet wilden laten liggen.

Als we er dan met de Kerstdagen ook nog met de pet naar gooien, dan kunnen we eind januari de zorgmedewerkers bij elkaar vegen. Dat willen we onder geen enkele voorwaarde. Toch?

Wat doet City Marketing?

Misschien moet Eindhoven365 een nieuwe City Marketing campagne verzinnen om volk van buiten de stad te weren.

Bijvoorbeeld de “Goed dat je er bent” onder-bordjes op de grens van de bebouwde kom vervangen door “Rot op” bordjes. De bordjes “Goed dat je er was” kunnen wel blijven hangen, hoewel die nu een wat cynische bijsmaak geven.

Conclusie:

Als je accepteert dat je zelf een deel van het probleem bent, dan weet je ook wat je moet doen om ook een deel van de oplossing te worden. Doe er je voordeel mee.

10 reacties

 • Rtl nieuws op 12 dec:

  Nederlanders gaan wintersporten in Zwitserland (code oranje):
  ‘Dat laat ik me niet afnemen’

  Lekkere jongens!

  • Peter, Wat wil je ons nu vertellen?

   • Bob

    Waarschijnlijk bedoelt Peter Kentie dat het de Belgen waren die ons overvielen. Soms is het ongemakkelijk dat we als stad een sterk merk zijn. We konden ook niet weten dat de Belgen al lange tijd opgehokt zaten. Hetzelfde gebeurt zodra de budget airlines voor dumpprijzen de citytrips weer mogelijk maken. Mensen die via Eindhoven Airport onze stad komen bezoeken zijn dan de schuldigen. Wellicht niet van corona 1.0 of 2,0 maar van de geluidshinder en de CO2 vervuiling. Feitelijk ligt die geluidshinder ook aan de Belgen, want mensen in Walik, Riethoven en Bergeijk hadden daar geen last van gehad als er geen no-fly zone was geweest net over de grens boven Belgisch grondgebied. Je zou natuurlijk ook nog kunnen stellen dat de mede door Brainport verplicht gestelde schaalsprong ligt aan de Belgen, maar daar heb ik geen bewijs voor kunnen vinden. Alhoewel… ik heb een voormalig VDL-aanvoerder wel eens uit een auto met een Belgisch kenteken zien stappen toen hij op familiebezoek kwam. Maar dat zal wel toeval zijn geweest.

 • Washington Post 5-12:

  De Bay Area (rond San Fransisco) kondigt “stay at home order” af. Silicon Valley gaat dus plat.
  Het wordt zelfs de Amerikanen een beetje te gek met het aantal besmettingen en Coronadoden (230.000 nieuwe besmettingen en 2600 doden in de USA vandaag).

 • ED 3-12 Horeca open? Ja, maar alleen legaal:

  ‘de oplossing ligt in Den Haag’, zegt een horecaondernemer die zich wel aan de regels wil houden.

  Die stelling is onjuist: de oplossing voor opening van de horeca ligt in Eindhoven en niet in Den Haag. Immers, als wij met zijn allen de verspreiding van het Coronavirus weten te stoppen, dan mogen de café’s vanzelf weer open. Ook van Den Haag

 • ED 4-12 Premium: Druk in de stad? We staan erbij en kijken ernaar:

  Weer een verhaal over hoe stom de overheid dit aanpakt waarbij het net lijkt of het hun schuld is dat het zo druk is.
  Nee, het ligt aan onszelf: we zijn NIET bezig met het beteugelen van een pandemie maar wel met agentje-pesten en burgemeester-pesten.

  Dit verhaal is het Eindhovens Dagblad onwaardig !

  Lekkere jongens!

  Bron: https://www.ed.nl/eindhoven/druk-in-de-stad-we-staan-erbij-en-kijken-ernaar~a1d68658/

 • Voorpagina ED van 3-dec: “Horeca Regio Op Oorlogspad”.
  We gooien op 17 januari de deuren weer open, Goedschiks of kwaadschiks

  De horeca vindt dus niet dat ze een deel van het probleem zijn en willen niet meewerken aan hun deel van de oplossing.

  Lekkere jongens!

  • Rien Valk

   Zou het kunnen zijn dat dit in de lijn is met vakbondsonderhandelingen die vragen om 10% in de hoop dat ze 5% krijgen?
   Begrip voor hun problemen heb ik absoluut. Dan is de vraag hoe krijg en geef je voldoende aandacht? Jammer dat het op deze manier moet.

  • bleenhouwers

   Hallo Wim, ik kan me nog heugen dat je eerder waarschuwde. Inmiddels bijna een jaar geleden was dat en een geïnfecteerde hadden we toen in Nederland nog niet, althans niet vastgesteld.

   https://dse.nl/corona-virus-met-carnaval/

   Wat ik jammer vind is dat er horeca-ondernemingen zijn die heel goed corona-proof kunnen en willen werken en toch gestraft worden. De pest is dat je eigenlijk alles wel of alles niet open moet gooien, want waar ligt de grens (als je het ene restaurant moet onderscheiden van het andere). Ik heb drie kennissen met een restaurant en financieel gezien is het bepaald niet niks. Eentje heeft daarnaast normaal gesproken regelmatig optredens als troubadour, maar dat ligt ook op zijn gat. Je merkt aan alles dat het hem niet goed gaat. Echt niet goed. Het is een duivels dilemma dat in sommige gevallen dodelijke gevolgen kan hebben.

   Black friday had van mij ook niet zo gehoeven.

   Groeten,

   Bob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *