Bewoners werken samen aan een duurzame samenleving live

Tijdens de opbouw – Foto: Rien Valk

Vandaag zijn we in ons  Parktheater om hierover van gedachte te wisselen DSE zal zoveel mogelijk live een (foto) verslag van deze bijeenkomst doen. Zo’n voornemen is prima totdat  in de praktijk blijkt dat fotograferen en lezingen bijwonen strijdig zijn. Maar het is toch gelukt om deels live foto’s te plaatsen.

0-0-0-0-0

Terug kijkend was het een leerzame dag die duidelijk maakte dat er veel betrokken bewoners zijn. ik heb deelgenomen aan een spel – Samenleven is een werkwoord – wat op initiatief van de (G1000) werkgroep samenredzaamheid is ontwikkeld.  Een prima hulpmiddel om te komen tot een diepgaand gesprek waarbij aandacht en luisteren naar elkaar cruciaal zijn. Mooi om te ervaren dat de Eindhovense G1000 uit 2016 tenminste één blijvend resultaat heeft opgeleverd.

Dan was er nog iets bijzonders naast onze DSE stand te vinden.

Het onderzoek van de gemeente – Foto Rien Valk

Hier had onze gemeente ingehuurde onderzoeker staan die die bezig waren met een onderzoek; “Hoe kunnen we vaart maken met het  werken aan de SDG’s – de duurzame samenleving – in Eindhoven” Daarbij moesten vragen beantwoord worden over de 3 denkrichtingen, fysiek  financieel en online.
– Is er een plek nodig om elkaar te kunnen ontmoeten
– moet daarvoor geld ter beschiking komen of kan dat met sociaal kapitaal (sponsoring in natura)
– een website voor wie wat waar

Online
Om met dat laatste te beginnen waar onze gemeente DSE heeft gesponsord in de negentiger jaren en ook ons 10 jarig jubileum in 2005 op de TU/e ondersteunde zijn ze onze Digitale Stad Eindhoven kennelijk geheel uit het oog verloren! Het is voor de hand liggend om juist DSE hierbij te betrekken, toch?

Fysiek
Of er een fysieke plek nodig is kan wat mij betreft volmondig met ja beantwoord worden. Behalve online samen werken is het ook inspirerend om elkaar in de ogen te kijken en de stimulerende energie van de ander op te pikken zoals een deelnemer dat mooi verwoorde bij een heel ander onderwerp.

Financieel
Alle ideeën met sociaal kapitaal regelen is lastig en vertragend, dus waar nodig zou een basis budget beschikbaar moeten zijn.

Ik ben benieuwd of wij als DSE-ers nog een gemeentelijke reactie op onze antwoorden terug zien. We zullen jullie hier op de hoogte houden

Een aandachtig gehoor – Foto: Rien Valk


Waar we mee bezig zijn – Foto: Rien Valk


Jeannette Vos introduceert samenredzaamheid- Foto Rien Valk


Uitleggen hoe het werkt – Foto: Rien Valk


Vragen als hulpmiddel – Foto: Rien Valk


Zo bereik je diepgang – Foto: Rien Valk

Hieronder een korte video impressie

Een kleine selectie

 

2 reacties

 • Rianne

  Dank je wel voor het mooie verslag en het uitlichten van het Dialoogspel.
  De dag was inspirerend en hartverwarmend. En het was bijzonder om te zien hoe het spel aansloeg.
  We hadden zelf wel het gevoel dat het een goed spel was, want het is gebaseerd op de gespreksmethodiek van Nederland in Dialoog. En de thema’s die we benoemen in het spel zijn actueel.
  Het is fijn om dan mee te maken dat anderen dit ook zo ervaren, herkennen.

 • rikie

  Een mooi initiatief! Jammer dat ik geen tijd had om er bij te zijn. Ik had graag kennis gemaakt met het spel “Samenleven is een werkwoord”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *