Bobstradamus voorspelt

We krijgen een nieuwe coalitie in Eindhoven. Het gaat wel even duren, maar dat maakt niet uit want iedereen snapt de belangen van een snelle totstandkoming van een nieuw college. Ik gok dat GroenLinks en D66 het wederom prima zullen doen en dat de VVD, zeker na het aangekondigde vertrek van de huidige burgemeester, ook de wind in de zeilen houdt.

Met de SP in Eindhoven wordt het voorlopig niets meer. LPF krijgt het ook lastiger, zeker nu Forum voor Democratie zegt mee te doen aan de lokale verkiezingen in onze stad.

Hoe of de verkiezingen zullen verlopen voor oud-D66 coryfee Mary-Ann Schreurs is eveneens ongewis. Een politiek dier zonder voldoende kiezers staat net zo goed aan de zijlijn als een beginnende onbekende.

Het is wel heel jammer dat een paar bekende gezichten verdwijnen. Hafid Bouteibi en Yassin Torunoglu (PvdA), Marco van Dorst en Robin Verleisdonk (D66) keren niet meer terug. Mieke Verhees (PvdA) juist wel. Bij GroenLinks zien we dat Samir Toub stopt en de enig overgeblevene bij Leefbaar Eindhoven, Geert Geerts, doekt de partij op. De LPF moet het overigens zonder Tjerk Langman gaan doen. Ook hij hangt zijn raadslidjasje aan de kapstok.

Wat zijn dan de vaste krachten die het de aankomende vier jaar voor het zeggen krijgen? Het zijn de mensen die aan het roer staan van de BDP, de Brainport Development Partij. Ik schreef er vorig jaar al over in ‘Gemeenteraadsverkiezingen 2022: warme revolusi‘. De bron van de Eindhovense welvaartsbubbel is tegelijk ook de belangrijkste nagel aan de doodskist van onze stadsdemocratie. Wie er uiteindelijk ook aan het roer komen te staan, het maakt niet uit zolang ‘het feest’ maar doorgaat.

Zo worden ook in de aankomende raadsperiode miljoenen uitgegeven aan de huisvesting van buitenlandse nieuwkomers die de door ons zo bewierookte bedrijven opstuwen in de wereldwijde tech-wedloop. Elke maand komen er naar schatting zo’n 200 nieuwe expats bij in onze regio. Die wonen niet op een camping in Someren maar krijgen middels belastingvoordeel en een steun in de rug van hun werkgevers een valse start op de veel te krappe woningmarkt. Voeg daar de aanzuigende werking van de TU/e aan toe en je snapt dat de hang naar ‘meer inwoners voor de reuring’ leidt tot een woningcatastrophe. Krapte speelt overal, maar schrijnender dan in onze eigen regio vind je het niet gauw. Met ‘bouwen, bouwen, bouwen!’ krijg je dat niet opgelost.

D66 en GroenLinks zullen reppen over inclusiviteit, maar in werkelijkheid is van integratie, pardon inclusie, nauwelijks sprake. Dat ligt niet per definitie aan de mensen die al langer in de wijk wonen, het heeft ook te maken met de buitenlandse nieuwkomers zelf. Auteur Tijs van den Boomen legt dat in zijn boek ‘Slim Zand’ heel aardig uit. Voor de luie lezer verwijs ik graag naar Innovation Origins waar een kort interview met de schrijver terug te vinden is.

‘Ich bin ein Expat’, het had een tekst kunnen zijn van Monique List (VVD) die erin slaagt om een autoluwe binnenstad te blijven combineren met een doorgaande route rondom de stadskern. En met behoud van de nodige parkeergarages. Mocht haar partij opnieuw in de coalitie komen zal er alles aan gedaan worden om alle straten binnen ‘De Ring’ als cash cow te gebruiken. Een eventuele samenwerking met GroenLinks ligt ook in de toekomst voor de hand, immers: de moderne mensch heeft geen auto nodig (en parkeert die dan ook een wijk verderop, alwaar de parkeerwacht nog niet bekeuren mag).

Verder voorspel ik dat door het langzaam verdampen van de coronacrisissmaak, we geleidelijk richting een nieuw normaal toegroeien dat verdomd veel zal lijken op het oude normaal. De lege P+R faciliteiten zullen dan ook leeg blijven of plaats maken voor hoogbouw of een transformatie tot woonkazerne.

Vonk, net als het nieuw te bouwen politiecomplex gaan uiteraard ook gewoon door. Niet omdat het de meest logische plek is maar gewoon omdat het kan. Hetzelfde geldt voor de groei van Eindhoven Airport. Versterk vooral de natuur niet als je de kans hebt en houd vooral geen rekening met de bewoners als je meer geld voor je grond kunt krijgen, bijvoorbeeld door politiedienstencentrum ‘Sirenerijk’ te ontwikkelen in de achtertuin van je burgers.

Tegelijkertijd ben ik benieuwd welke konijnen de aankomende vier jaar nog uit de hoge hoed worden getoverd. Daarbij kan hoogbouw mij niet meer verrassen. Dat is een kwestie van smaak en ik sta aan de minder machtige kant met mijn mening. Wel vermoed ik dat we een nóg brutaler kunstje geflikt zien worden dan de afgelopen twee raadsperiodes. Een terugkeer van Rob van Gijzel als burgervader of misschien een oud-topman van één van de grote economische motoren van onze regio. Dat houdt er in ieder geval de vaart in. Of een Eindhovense oud-ambtenaar met meer dan uitstekende connecties in de wereld van de Eindhovense projectontwikkeling.

Tot slot District E: de veel te plompe bouwmassa die het gedeelte tussen De Bijenkorf en het station gaat ontsieren wordt minder hoog. Dat is nieuws met haren erop, maar wat wij ons niet realiseren is dat het bouwsel uitdijt. Je kunt het aantal woningen alleen bereiken door te goochelen met de volumes. Anders gezegd: als je lager bouwt, wordt het breder. Of: als je lager bouwt worden ‘de woningen’ (nog) kleiner.

Nog één vooruitzichtje dan: de voorspellingen waarmee het huidige stadsbestuur haar koers bepaalt is te rooskleurig. En dat is misschien wel de grootste constante factor in de hoofdstad van Brainport. Elk project waar stadsgeld in gaat valt minimaal 30% duurder uit. Eén van de symptomen van een dergelijke aandoening is dat er ook permanent een oogje dichtgeknepen wordt en telkens weer extra gemeenschapscentjes worden bijgepast. Het Muziekgebouw, de Internationale School Eindhoven, de bestrating van de binnenstad, topsportzwempaleis Van den Hoogenband zijn een handvol voorbeelden. Eén ding is zeker: we nemen in Eindhoven steeds grotere te grote risico’s. En daarbij kijken we ook nog eens onvoldoende over de stadsgrens.

Van de andere kant: wat kan ons gebeuren? We zijn een metropool waar carnaval doorgaat, PSV (ooit) weer kampioen wordt en een paar grote bedrijven eeuwig zullen uitbreiden. Een prima fundament voor een zekere toekomst?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *