Brainport niet meer dan een lege schaal?

Over een week is het Pasen. Als ik me het goed herinner vieren christenen de verrijzenis van Jezus, drie dagen na diens kruisiging. Jezus was het die voorop liep, die richting gaf en die het onmogelijk mogelijk maakte. Althans, dat is wat de overlevering ons vertelt.

Brainport: de boodschap
Het hoogtechnologische innovatieve karakter van onze regio is in de vorm van Brainport tot een dingetje verheven. En langzaam maar zeker zijn velen van ons gaan geloven dat de boodschap van Brainport haast die van de Messias was: Brainport Development zal ons de weg wijzen. De belangrijkste apostelen, ‘overheid’, ‘bedrijfsleven’ en ‘kennisinstellingen’ verenigden zich en het goedgelovige volk volgde met bewondering alle ontwikkelingen. Tot zover de theorie.

Brainport in tijden van crisis
Bijna drie weken geleden publiceerde Innovation Origins een artikel van de hand van oud-wethouder Mary Fiers: Never waste a good crisis; waar blijft de Brainport? De kern van haar betoog was dat Brainport onzichtbaar was nu corona het leven in onze regio aardig overhoop haalde. Waar Jezus in drie dagen wist te verrijzen, okay met een beetje hulp, daar is Brainport drie weken na Fiers’ oproep de grote afwezige op het maatschappelijk toneel.

Bijdrage
Brainport lijkt inmiddels steeds meer op een lege huls, een eierschaal en dat strookt niet met de verwachtingen. Als er al een noemenswaardige bijdrage is van Brainport komen we die sinds de uitbraak van de corona-golf niet tegen. Wat Brainport Development wel doet is, zo weten we inmiddels, ondoorgrondelijk. Niet de gemeente maar Brainport Development bepaalde in veel gevallen welk budget voor welk doeleinde ingezet mocht gaan worden. Nauwelijks te controleren, niet transparant en nu al weken onzichtbaar; de vraag van Mary Fiers is alleen maar actueler geworden: Waar blijft de Brainport?

8 reacties

 • Kakelen is geen kunst. Eitjes leggen wel

 • Peer Notermans

  Prachtige voorbeelden van corona-gerelateerde producten van bedrijven in en om Eindhoven.
  Prachtig voorbeeld van onbetrokkenheid van Brainport. Versterking van de stelling van Mary, Bob en Peer. Zelfs in crisis draait de wereld door zonder Brainport. Laat dat de toekomst zijn.

  Peer

 • Bob, je hebt gelijk. Het verhaal van mevrouw Fiers legt de vinger op zere plaats: we laten het maar een beetje gebeuren in plaats van iets te doen.

  Maar er gebeurt natuurlijk wel het een en ander, maar dan door techneuten die niet in de schijnwerpers willen staan.
  Denk aan ASML die de ziekenhuizen en bejaarden helpt. Zie
  https://dse.nl/asml-helpt-de-regio-met-coronaproblemen/

  Denk aan Demcon die ff een snelle spurt maakt om een simpele beademingsmachine te ontwerpen. Die wordt binnenkort door VDL in grotere aantallen gebouwd dan Demcon ooit zelf had kunnen doen. Dat is snel schakelen omdat je weet wie je kunt vertrouwen. Dat is het voordeel van samenwerken.

  En het klopt dat daar geen adviseurs en mooie pakken en andere Brainport mee-eters aan te pas komen: Het gebeurt gewoon In deze regio.

  • Rien Valk

   Mag ik daar aan toevoegen onze eigen Bavaria brouwerij in Lieshout die nu hand-alcohol en vloerontsmetter produceert waaraan andere brouwers ook aan mee gaan doen.
   deondernemer.nl/corona/coronavirus/bavaria-stroomt-handgel-corona~2071249
   Of ze daar Brainport bij nodig hebben gehad…..

  • bleenhouwers

   Ik wil zeker niet ontkennen dat bedrijven en instellingen meedenken en hun schouders eronder zetten. Ik wil wel inzichtelijk krijgen welke rol hierin weggelegd is voor de stichting die a) teveel eer krijgt, b) te veel ongecontroleerde macht heeft en c) zelfs bepaald waar welk budget binnen onze stadsgrenzen waaraan besteed mag worden. Elk initiatief van een ondernemer / onderneming om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen corona waardeer ik zeer.

   • a) te veel eer: dat doen ze vooral zelf (een veer in eigen …)
    b) ongecontroleerde macht: ze hebben een zak geld die buiten de democratie om weggewerkt wordt. Dat kan niet goed zijn. Hier is aktie nodig. Maar door wie? Gemeenteraad? Provinciale Staten, Tweede kamer? Ik zou het niet weten.
    Ze kunnen de hete aardappel dus mooi doorschuiven. Wie zullen we eens met dit probleem aanmaken?
    c.) die snap ik niet. leg eens uit, Bob.

  • BreugelJaap

   Mag ik dit ook even toevoegen:
   “Beademingsapparatuur voor coronapatiënten aangedreven door ruitenwissermotoren van DAF
   Ze laten normaliter de ruitenwissers van DAF-vrachtwagens heen en weer zwiepen. Maar de truckfabrikant heeft nu 1.000 van deze motoren beschikbaar gesteld voor beademingsapparatuur voor coronapatiënten.”

 • Peer Notermans

  Zoals Bob weet was er ooit de geboorte van Jezus. Zo ook die van Brainport en wel naar aanleiding van de crisis in het jaar 1993 na de geboorte van Jezus. Vanaf dat moment is de boodschap van Brainport dat Brainport het is geweest die Philips en Daf er weer bovenop geholpen heeft. Met als subboodschap dat de gemeente Eindhoven daarbij onmisbaar was..Feitelijk was de situatie dat Europa enige miljoenen beschikbaar stelde voor samenwerkingsprojecten industrie/onderwijs/ overheid. En die gelden zijn besteed, vooral aan consultants die de projecten begeleidden. Maar de ware wederopstanding van Philips, Daf en de toeleveranciers is voor 100% door henzelf verricht. Met veel ontslagen, bloed, zweet en tranen. Geen truck, geen televisie is er extra verkocht door Brainport of de gemeente. Volledig op eigen kracht van de industrie zelf. Die het te druk had met overleven om in goedbedoelde samenwerkingsprojecten mankracht te stopen, Dat kwam later wel..
  Wat naast de industriële opleving ontstond was een marketing/branding/pr-machine, Brainport geheten.En de verhalen die de wereld ingingen hebben wel degelijk effect gehad. Tussen de oren bij veel mensen. Ook bij de gemeente Eindhoven. Zij leeft zo in de wolken van het Brainport succesverhaal dat zij in haar ontwerp-Omgevingsvisie Brainport plaatst naast Helsinki en München. Dan ben .je toch echt gedrogeerd geraakt.
  Brainport is er voor de gelovigen in betere tijden, dus niet voor nu. Mary Fiers heeft een goed radar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *