Correctie: vergunning niet nodig

“Een dag niet geslapen is een dag niets geleerd.”, zo zei een wijze sporttrainer mij ooit. Daar zat verder geen enkele filosofie achter; de man gooide wel vaker spreekwoorden door elkaar. Toch moest ik vannacht aan hem en precies die geciteerde uitspraak denken…

Aan het plein
Ik bracht gisterenavond mijn zoon, inclusief skateboard op mijn semi-klassieke BMW K75 naar één van zijn favoriete hangouts: het Stadhuisplein. Toen ik er afstapte om er zijn helm in ontvangst te nemen en op te kofferen liep er een ouderpaar voorbij. Geen ouder paar, maar een setje ouders ( ik wil geen ruzie, dat zult u begrijpen ). We maakten op veilige afstand een praatje. Eerst over de motorfiets, want die zie je niet zo vaak meer, daarna over het plein.

Stil
“Het is maar rustig hier…”, zei ik. “Ja, dat vind ik ook.” En we overzagen het plein waar vanavond nauwelijks ‘reuring’ te bespeuren was. Ik wees op de houten noodwand voor het tweede pand vanaf de hoek met de Wal. “Heb ik vandaag nog over geschreven. De achterkant wordt blijkbaar al gesloopt, maar volgens mij zonder vergunning. Zou gaan om overlast…” Dat verbaasde de ouders van de andere urban sporter niet: “Mijn zoon had er erover dat er laatst een hele groep jeugd in dat gebouw zat. Was blijkbaar een deur geforceerd. Zes politiewagens waren er het plein op komen loeien. Heeft ook in de krant gestaan, trouwens…”

Verrèk!
Zojuist toch maar eens nauwkeuriger gezocht op ED.nl en daar vond ik inderdaad een bevestiging. Niet van de door deze ouders specifiek beschreven overlastsituatie, maar wel van het feit dat als je in Eindhoven geen vergunning hebt maar wel een visie, dat je dan gewoon vast kunt beginnen. Van verslaggever Michel Theeuwen verscheen al op 7 augustus jl op de website van het Eindhovens Dagblad: “Sloop pand MO Stadhuisplein in Eindhoven begint maandag“.

Lustrum
Het is overigens niet de eerste keer dat wethouder Torunoglu een ondernemer groen licht geeft zonder vergunning. Elke vijf jaar is het tijd voor een testje. Een zomerse aangelegenheid bovendien. In 2015 ontstond enig tumult toen de wethouder zijn eigen huis al verbouwde zonder verleende vergunning. In het Eindovens Dagblad verscheen daarover een artikel maar dat is helaas niet meer terug te vinden op de website van ‘De Krant’. Dat is wel vaker zo bij netelige kwesties. Bij Studio040 heeft men het archief beter voor elkaar zo blijkt: ‘Geen bouwvergunning wethouder Torunoglu‘ (Studio040.nl, 27 juni 2015). De reeds aangebouwde elementen van Torunoglu’s woning zouden destijds blijkbaar weer worden weggehaald.

Voorstel
Fluit de sloper van het Stadhuisplein toch even terug en laat hem de de reeds gesloopte delen weer tezamen puzzelen. Het is technisch niet onmogelijk en ik denk dat Winy Maas nog wel een particuliere partij kent die er misschien zelfs onderzoek naar wil doen. Kostenloos. Ik denk dat de gemeente de plannen met interesse tegemoet ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *