Een therapeutisch ommetje in Eindhoven

Tik stap, tik stap, zo klinken de krukken van mijn wederhelft naast me op de gevallen bladeren. Je ruikt en ziet de herfst tijdens ons therapeutische ommetje in het Tongelrese Wasven.

We hebben geluk gehad met de heupoperatie die net op tijd is doorgegaan. Aanvankelijk was het heel lang onduidelijk wanneer dat zou gebeuren met als gevolg steeds zwaardere pijnstillers. Maar mede dankzij een extra telefoontje van onze huisarts is het nu achter de rug. Dat gebeurt in Geldrop tegenwoordig ongelooflijk snel, vroeg op dag één de opname en dag twee weer naar huis als er tenminste geen complicaties bij komen. Mijn partner heeft die twee dagen als een warm bad ervaren met prettig en vriendelijk verplegend personeel dat heel communicatief was. Een week later en Corona had roet in het eten gegooid omdat ook het Geldropse Sint Anna ziekenhuis operaties moest uitstellen. Zie ook: dse.nl/corona-collateral-damage/

Het oude kasteelpark
Voorzichtig lopen we verder over de verharde parkpaden van het oude Tongelrese kasteeltje, waarover steeds meer bekend wordt dankzij “spitwerk” van de werkgroep “Geschiedenis de Hof”, bestaande uit Tonny van den Boomen, Yvonne Henderson en Peter van Emden.

Zo zag kasteel het Hof er rond 1900 uit

Zij schrijven regelmatig over hun vorderingen in ons Tongelrese wijkblad, rond het Hofke.

Philips
Philips heeft het landgoed rond 1920 gekocht met de bedoeling om er villa(s) op te zetten dat is uiteindelijk niet doorgegaan waarna Frits Philips later de Wasven boerderij heeft laten bouwen. Voor de nieuwsgierigen onder ons is daar in “rond ’t Hofke” meer over te vinden.

De Wereldboom
We zijn inmiddels bij het veld voor de grote plataan aangekomen met daaronder het podium. Hier was het ooit gezellige druk tijdens het pre-coronatijdperk gedurende de “Effenaar het Wasven” happenings, in juli en augustus. Waar laagdrempelig muziek gemaakt werd met muziekkanten als The Calicos, Josefien Deloof en Tim Easton. Met simpele en gezellige marktkramen voor een alternatief hapje en een biologisch biertje

Herfsttableau
Op het veld omzoomd door bomen en struiken zijn kunstenaars bezig geweest om een herfsttableau te maken. Leuk omdat vast te leggen en met jullie te delen.

Een collage samen met de natuur – Foto Rien Valk

Mocht een van onze lezers toevallig weten wie dit gemaakt heeft dan lezen we het hier graag.

Nu wat meer in detail een prachtige collage – Foto: Rien Valk

Na nog even rustig doorgelopen te hebben zijn we inmiddels weer thuis aanbeland. Morgen weer.

5 reacties

 • Leuk om te lezen Rien! Ik ben blij dat we elkaar hebben ontdekt.

 • Laurence

  Het is prachtig, werd gemaakt door een afghaanse kunstenares met vrienden vorige weekend! Gr Laurence

  • Rien Valk

   Bedankt Laurence voor deze aanvullende informatie!
   Ik heb begrepen dat ze het een herfst mandella noemen, klopt dat?

 • Karel Pesch

  Beste Rien en partner, ik ben erg blij dat de operatie voorspoedig is verlopen en dat er nu een periode is aangebroken waarbij met de nodige nazorg en revalidatie zij spoedig weer kan lopen als een kievit…Daarnaast heb je het onderwerp over het kasteel “het Hof” nog eens in de belangstelling gebracht en benadrukt wat daarover in wijkblad “rond ’t hofke” is geschreven. Op je vraag wie het kunstwerk in het “Wasven” heeft gemaakt kwam ik via Facebook “Tongelre toen en nu” de naam van de maker tegen, Malooa Suliman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *