Extra aandacht voor Eindhovens Erfgoed

Goed om vanuit de gemeente te lezen dat gistermiddag het begin van Eindhovens Erfgoed feestelijk werd ingeluid door wethouder Rik Thijs met een kick-off bij Kazerne. Vier projecten presenteerden hun eigentijdse presentaties van de Eindhovense geschiedenis. De projecten worden gekenmerkt door samenwerkingen tussen de creatieve industrie en erfgoedorganisaties en hebben als doel om de stadsgeschiedenis beleefbaar te maken in de stad, voor haar bewoners en haar bezoekers. Het traject is door Cultuur Eindhoven geïnitieerd, wordt in zijn geheel gecureerd door Siebe Weide en maakt onderdeel uit van het Programma Creatieve Industrie.

De wethouder kick-off  — Foto: ?

Eindhoven heeft een rijke geschiedenis. Het behoort tot de oudste steden van ons land. De recente geschiedenis dringt zich echter op in het straatbeeld. De stad is volop in ontwikkeling en maakt een groeistuip door. Voor de organisaties die zich inzetten voor het erfgoed van Eindhoven ligt er een voortdurende uitdaging. Hoe vertaal je de wereld van vroeger naar de wereld van nu? Cultuur Eindhoven zag een kans in de samenwerking tussen de creatieve industrie en de erfgoedorganisaties. Het heeft daarom ontwerpers, architecten en andere makers in de creatieve industrie opgeroepen om samen met de Eindhovense erfgoedorganisaties nieuwe wegen te vinden om de stadsgeschiedenis beleefbaar te maken in de stad, voor haar bewoners en haar bezoekers.

Dit doel wordt door vier projecten binnen Eindhovens Erfgoed onderschreven. Tijdens een feestelijke opening bij de Kazerne gistermiddag werden de vier projecten gepresenteerd aan de buitenwereld. Onder toeziend oog van de wethouder Thijs (Erfgoed) beschreven de vier verschillende projecten wat ze voor Eindhoven voor ogen hebben en hoe de connectie wordt gemaakt van het verleden met het heden en de toekomst.
Rik Thijs: “Het kan ook alleen maar in Eindhoven dat juist ontwerpers met het Eindhovense DNA van nu, ons erfgoed zichtbaar maken op een bijzondere manier. Op een eigentijdse manier de geschiedenis duidelijk maken, zodat ons verleden van iedereen kan worden. Ook in de toekomst. “

De vier projecten die binnen Eindhovens Erfgoed gerealiseerd worden, zijn:

1. (Never) Looking Back – Henri van Abbe Stichting, AVKP, Eindhoven Museum en Creatieve Partners: Studio Speciaal, Schuur Creations en MaMa Producties BV
Hoe kan het verleden van Eindhoven een vaste plek in de stad krijgen en hoe kan de geschiedenis zo in beeld worden gebracht dat het onderdeel wordt van het heden? Een monumentaal portaal gaat via sensoren en LED-verlichting de interactie aan met voorbijgangers.
Meer informatie:  cultuureindhoven.nl never looking back

2. Eindhoven in Beeld en Atelier Mats
Eindhoven in Beeld bezit een enorm archief van beeld- en geluidsmateriaal uit het verleden van Eindhoven. Het online archief wordt zo ingericht dat je als bezoeker kan ‘schatzoeken’ door de collectie. Meer informatie:  cultuureindhoven.nl eindhoven in beeld en atelier mats

3. Eindhoven Panorama – Eindhoven Museum en Florian de Visser
Museum door de Stad wil het 100-jarig jubileum van grootstedelijk Eindhoven vieren met alle stadsdelen en bouwt daarom een tijdelijk museum in ieder stadsdeel in de vorm van een toren. Nadat de toren in verschillende stadsdelen heeft gestaan wordt deze op het Stadhuisplein het centrale punt en onderdeel van het panorama, verwijzend naar het middeleeuwse vestingstadje. Hier kunnen bezoekers uitkijken over een spectaculair collagebeeld van de verschillende stadsdelen.
Meer informatie:  cultuureindhoven.nl panorama eindhoven museum en florian de visser

4. Stichting Wederopbouw Eindhoven & Atelier van Asseldonk
Na het bombardement van ‘Operation Oyster’ is de binnenstad van Eindhoven voor een gedeelte opnieuw herbouwd. Ook in de jaren daarna zijn de straten en het beeld van onze stad continu aangepast. De architectuur uit de wederopbouwperiode is opvallend en typerend. Het project richt zich op het ontwikkelen van een nieuwe grafische uiting die de geschiedenis, het heden en de toekomst van Eindhoven in zich draagt.
Meer informatie:   cultuureindhoven.nl project stichting wederopbouw
Tot zover de informatie van de gemeente.

Naast de (te?) grote aandacht voor moderne hoge torens in ons kleine centrum moeten we ons verleden natuurlijk niet vergeten.
Zie ook:
100-jaar-eindhoven-1920-2020-stadsdeel-gestel
100-jaar-eindhoven-was-philips-in-1896-al-bekend-genoeg
100-jaar-eindhoven-1920-2020-stadsdeel-woensel
100-jaar-eindhoven-1920-2020-stadsdeel-tongelre

 

6 reacties

 • middenweg

  Ik denk dat met Strijp S en Fellenoord en verder buiten de ring volbouwen je al een heel eind komt kwa “woningnood”. Er wordt te veel geroepen dat iedereen naar Eindhoven komt en er daarom maar zoveel mogelijk gebouwd moet worden. Projectontwikkelaar-praat.

  Wacht eerst maar eens de huidige crisis en de gevolgen zoals thuiswerken af.

  Zoals ik vaak aangeef, het belangrijkst is niet “zoveel mogelijk bouwen”, maar hoe wordt Eindhoven een zo aantrekkelijk mogelijke stad. Naar mijn mening, ik zal zeker niet de enige zijn, is dat versterken van de identiteit van verschillende gebieden, zoveel mogeljk met behoud van de huidige Brabantse cultuur. Het leukste en meest populaire gebied is De Bergen. Druk die sfeer niet weg, maar houdt die ook in de binnenstad ipv de drang om “internationaal mee te tellen” (lees: een halfbakken kopie van Amerikaanse en Chinese steden te worden).

  Zoals ze in Amerika zeggen, geef mij maar “old world charm”.

  • Rien Valk

   Dag Middenweg,

   Als je reageert is het prettiger als je bij de betreffende reactie op beantwoorden klikt dan blijft de leesbaarheid en volgorde beter gehandhaafd nu lijkt het of je op het originele bericht reageert terwijl je dat doet op de reactie van Rutger.

   Nog bedankt voor je bijdragen.

   PS mocht je dat alsnog aan willen passen stuur dan even een mailtje naar portalredactieapenstaartdsenieuwspuntnl dan ondersteun ik je daarbij even.

 • Grappig hoe ik dat laatste zinnetje van mijlen zag aankomen. Laat die ’te?’ maar weg hoor, ook al snap ik dat dat lastig kan zijn, artikels schrijven zonder te bashen op elke vorm van hoogbouw. Als je de verdichtingsvisie goed hebt gelezen dan is er bijzonder veel aandacht voor de Eindhovense cultuurhistorische identiteit.

  Oh en leuk detail en misschien leuk om te weten: binnen EHVXL is er trouwens ook voldoende historisch besef. Zo ben ik bijvoorbeeld vrijwilliger bij Eindhoven in Beeld en een van de verantwoordelijken voor het Cultuur Eindhoven project met Atelier Mats 😉

  • Rien Valk

   Grappig hoe ik jouw reactie al van verre zag aankomen om je even te persifleren. Dat (te) stond er niet voor niets 🙂 Maar laat ik een gedachte foutje van je rechtzetten en misschien ook van je EHVXL collega’s. Ik en met mij vele anderen zijn niet per definitie tegen hoogbouw. Lees deze reactie er maar op na: cash-is-king-kasja-is-ook-goed/#comment-2845

   Overigens op DSE is ook ruimte voor jullie gedachtegoed zoals hier te lezen: dse.nl/over-ons/
   We hebben jullie al herhaaldelijk uitgenodigd om jullie onderbouwde mening met ons te delen, maar in plaats daarvan vond jij het bijvoorbeeld nodig om ons te beschuldigen van plagiaat toen ik een persbericht van de gemeente nagenoeg ongewijzigd plaatste. Ik vrees dat Bob gelijk had toen hij naar je reageerde met: een (jouw?) trucje uit de retorica (discussieleer), bedoeld om een boodschapper onderuit te halen als je dat met zijn/haar boodschap niet lukt. Terwijl wij gezien onze historie met de gemeente een bijzondere band hadden waarbij oud burgervader Rein Welschen onze nieuwe server nog feestelijk openende.

   Helaas hebben jullie slechts weinig onderbouwd gereageerd, terwijl wij graag een bijdrage hadden gezien met jullie standpunt en feiten zoals jullie die zien. Dat zou gezien jouw brief aan de gemeente toch geen probleem hoeven zijn:
   Brief_12_september_2020_EHVXL_over_Reactie_EHVXL_samenspraakproces_en_verdichtingsvisie.pdf
   Waarin je o.a. schrijft: Wel vragen we ons af, gezien de prominente rol die deze stichtingen in allerlei bijeenkomsten met de gemeente innemen, hoe groot hun achterban eigenlijk is? Welk deel van de Eindhovense bevolking vertegenwoordigen ze, en is er ook voldoende ruimte voor een ander geluid?
   Dat zelfde vragen wij ons ook af ten aanzien van EHVXL zoals hier door Bob verwoord:
   dse.nl/ehvxl-has-a-lift-off/

   Oh en ik heb ook nog wel een leuk detail al 17 jaar ben ik vrijwilliger hoofdredacteur bij DSE en in 2016 was ik vrijwilliger bij de organisatie van de http://g1000eindhoven.nl/

   Maar genoeg gebasht ik/wij zien je/jullie graag terug op onze portal met een mooie geïllustreerde bijdrage over de hoogbouw en waarom dat vooral in de binnenstad zou moeten. Zoals Bob al schreef je hebt genoeg mooie foto’s, toch?
   Laten we samen onze stad mooier maken rekening houdend met verleden en toekomst waarbij we de Corona effecten niet uit het oog mogen verliezen.

   • Dat dacht ik al, lekker blijven persifleren! :’)

    Het is grappig dat je ‘niet per definitie tegen hoogbouw bent’ moet verdedigen met behulp van 1 reactie onder 1 artikel, terwijl het cynisme eraf druipt bij elk ander artikel dat ik lees over hoogbouw. Om verder inhoudelijk in te gaan op die specifieke reactie: Ja we bouwen al woontorens op Strijp-S, en er komen weer woontorens bij op de TU/e campus en straks de Fellenoord. Maar dat is nog steeds niet genoeg. Nu kan je inderdaad gaan verdichten in Veldhoven, maar uiteindelijk wonen mensen ook graag in Eindhoven. Je kan verder gaan verdichten buiten de ring, maar binnen de ring is ook een enorme inhaalslag nodig om levendigheid te realiseren. Daar moeten gewoon veel meer mensen gaan wonen dan nu. Dan kunnen we de hele binnenstad platgooien en er maximaal 5 hoog voor terugbouwen om een dichtheid zoals Barcelona te realiseren, maar dat lijkt me zonde van de historische binnenstad. Daarom is het een logische keuze om hoogbouw in te passen zonder de bestaande bebouwing geweld aan te doen.

    Verder heb ik geen behoefte om een artikel voor DSE te schrijven. We hebben als vrijwilligers maar beperkte tijd en richten ons liever op onze eigen achterban opbouwen en de wat grotere nieuwsmedia (hoeveel mensen lezen jullie artikelen?).

    Waarom haal je oude koeien uit de sloot over plagiaat? Ik dacht dat dit besproken was? Verder is en blijft het frappant als jullie platform een doorgeefluik is van gemeentepersberichten, maar dat terzijde.

    Als je verder vindt dat we weinig onderbouwd gereageerd hebben dan zou ik onze reacties nog eens nalezen. Waarschijnlijk willen jullie onze onderbouwing niet zien, aangezien ze jullie onderbouwing onderuit halen 😉
    Ik reageer verder liever op jullie stukken dan dat ik zelf een artikel schrijf, een persoonlijke keuze die gerespecteerd hoort te worden.

    Verder hebben we inderdaad goed contact met de gemeente omtrent deze verdichtingsvisie en afgelopen dinsdag ook ingesproken. Om over onze achterban te spreken: we bestaan ondertussen uit 75 leden, waarvan een deel actief betrokken is en in gesprek gaat met projectontwikkelaars en de gemeente. Binnen EHVXL is verder trouwens genoeg ruimte voor een ander geluid. We zijn een vereniging in oprichting met een gekozen bestuur, in tegenstelling tot de erfgoedstichtingen. Binnen onze vereniging is zeker niet iedereen voorstander van het optillen van de Catharinakerk en dat zorgt voor interessante en inhoudelijke discussies. De gemene deler is gelukkig dat we de noodzaak van verdichten inzien en de grootstedelijke ontwikkelingen van Eindhoven toejuichen.

    Verder volgen ondertussen duizenden Eindhovenaren EHVXL via de verschillende social media platformen. Merendeel hiervan lijkt positief gestemd te zijn over de toekomstige ontwikkelingen. We zullen echter nooit pretenderen dat wij de gemiddelde Eindhovenaar vertegenwoordigen, maar die ga je ook bij de erfgoedstichtingen niet vinden. Dat is prima, als we elkaar maar in het midden kunnen vinden. (Dit betekent trouwens niet dat we in het pro-hoogbouwkamp gestopt willen worden, we blijven graag genuanceerd)

    Leuk om te lezen dat je vrijwilliger bent geweest bij de G1000. Ontzettend goed initiatief.

    Verder nogmaals bedankt, maar geen dank. We focussen onze beperkte tijd en energie voor nu liever in ons eigen platform. Ik wil trouwens benadrukken dat ik op persoonlijke titel reageer. Verder ben ik het eens met je laatste zin. We hebben allebei het beste voor met de stad Eindhoven, alleen verschillen we van mening hoe we dat het beste kunnen doen. Over de effecten van Corona: een pandemie hoeft niet te betekenen dat we geen liften meer kunnen gebruiken waardoor hoogbouw onmogelijk wordt 😉

    • Rien Valk

     Rutger,
     Dat probleem met mijn tijdelijk verborgen reactie hebben we samen goed opgelost. Bedankt voor jouw snelle reactie en medewerking.

     Ik snap dat je niet zo veel tijd wilt besteden aan nieuwe berichten voor onze portal.
     Maar de brief die jullie bijvoorbeeld stuurde naar het ED over de Catharinakerk had je zo bij ons kunnen plaatsen, dat was niet veel werk geweest.

     In het verleden hadden we zo’n 400.000 bezoekers per maand dat is in het internetgeweld wel wat weggezakt. Afgelopen augustus hadden we ruim 150.000 bezoekers. Jullie zouden 2 jaar geleden nog gratis een site hebben kunnen aanmaken op DSE dat kan nu helaas niet meer zoals hier te lezen was: dse.nl/25-jaar-digitale-stad-eindhoven-voor-en-door-de-regio
     Persoonlijk vind ik dat echt jammer maar nu is alle aandacht gericht op onze portal, die we graag zien als plaats voor digitale democratie en meningsvorming zoals in Over Ons te lezen waarbij we naar een nog grotere bekendheid streven.

     Overigens als je als vrijwilliger bij Eindhoven in Beeld een foto tegenkomt die extra aandacht waard is deel hem dan ook eens hier, uiteraard hoort daar een verwijzing naar Eindhoven in beeld gewoon bij. Dat zou ik heel leuk vinden. Datzelfde geld ook voor je eigen foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *