Gemeente Eindhoven 2023: Geld vindt Project.

En jawel, binnen een week wordt het duidelijk waar de 50 miljoen teveel betaalde belastinggeld naar toe gaat. Het gaat naar de projectontwikkelaars!

In een onnavolgbaar complex artikel in ED van 25 april lezen we dat de bouw van de Victoriatoren kan doorgaan omdat de Gemeente Eindhoven € 2,5 miljoen bijdraagt ‘om het project financieel haalbaar te maken’. Dat hebben de andere projectontwikkelaars nu ook gelezen, dus je kunt erop wachten dat die ook ineens gaan bedelen om gratis belastinggeld! Niet slim om zo’n opmerking in de krant te zetten, want iedereen weet dat er € 50 miljoen in de grabbelton zit!

De financiële regeling is dat de Projectontwikkelaar van de Victoriatoren € 2,5 miljoen krijgt van de Gemeente Eindhoven als de bouw start voor September 2024. De Projectontwikkelaar betaalt € 2,5 miljoen aan de Gemeente om het Victoriapark aan te leggen. Dus de Gemeente betaalt het Victoriapark in plaats van de Projectontwikkelaar.
Dit is weer een geweldig idee uit de Hoogbouwvisie die hier ten grave wordt gedragen. Daar werd gesteld dat de algemene ruimte binnen de Ring verfraaid werd op kosten van de kopers van de appartementen en niet door bewoners van Blixembosch Noord.

‘Als we een paar procent winst op de Victoriatoren halen dan is dat meegenomen’ beweert de Projectontwikkelaar. Is dat misschien een bedragje in de grootteorde van E2,5 miljoen? Dan kunnen ze toch nog elk een nieuwe Bentley Cabrio kopen in plaats van een park aanleggen. Iedereen blij!

Alles is in kannen en kruiken. De afspraken zijn gemaakt, de krant heeft het al gepubliceerd. Maar er is nog een klein probleempje om op te lossen: de Gemeenteraad weet nog van niks. Het voorstel moet nog even voorgelegd worden aan de Gemeenteraad volgens de wethouder. Volgens mij moet de gemeenteraad deze inzet van E2,5 miljoen gemeenschapsgeld voor de aanleg van een parkje netjes behandelen en eventueel goedkeuren. Dat is meer dan ‘voorleggen’.

 

Deze wethouder begint zich ook al te gedragen als zonnekoning want hij heeft lak aan alles wat met democratie te maken heeft. En wij maar scheelkijken van de bouwkranen volgend jaar. Eerst zien, dan geloven.

 

 

11 reacties

 • Studio 040 21 juni:

  De eerste die ook de hand ophoudt:
  Een project op het Wilhelminaplein dat al meer dan 10 jaar niet vooruit wil.

  “Het lijkt ons dan ook vanzelfsprekend ongeacht de grootte van het project dat er geen privileges gegeven gaan worden en wij ons ook kunnen melden voor financiële steun”, zo verwijst Samen-Wonen naar de Victoriatoren-subsidie.

  Bron:
  https://studio040.nl/nieuws/artikel/na-victoriatoren-subsidie-houdt-volgende-vastgoedmagnaat-hand-op-bij-gemeente

 • frans wie

  Eerst maar even de gevolgen van dat bouwproject aan de boschdijk afwachten. De huizen op de lijmbeekstraat zijn aan het scheuren als gevolg van dat project. Zal vast niet de enige straat zijn. We weten allemaal hoe goed de overheid is met tegemoetkoming en schadevergoedingen. Is in Groningen ook prima verlopen.
  Leuk al die hoogbouw. Het woongenot in de buurt naar de kloten. Kosten die niet te overzien zijn. 100% zeker dat degene van de gemeente die daar zijn handtekening onder heeft gezet, niet in die buurt woont!.

 • frans wie

  Even lekker kort door de bocht. Het is een incompetent zooitje. Hoe kun je duizenden woningen in het centrum erbij zetten en tegelijkertijd de uitvalswegen versmallen? Eindhoven slipt nu al dicht.
  Een kind van 5 snapt dat dat niet slim is. Dusssss…. als het dan toch gebeurd met al die ‘slimme’ mensen op het gemeentehuis is er iets anders aan de hand wat niet klopt. Rara wat is dat?

 • ED van 1 mei:
  De nieuwe buste van Gerard Philips van zeven meter hoog moet een plaats krijgen in het Victoriapark. Dat is dus de reden dat de Gemeente haast heeft.

  Het beeld is deze week onderweg naar Eindhoven en wordt voorlopig in het Gloeilampplantsoen op Strijp T neergezet.
  Tussen Station Strijp en gebouw TQ.

  • frans wie

   Ik ben blij dat ik daar geen handtekening onder heb gezet. Hoe zou ik mijzelf in de spiegel moeten aankijken wetende dat stadsgenoten honger hebben en het eten niet meer kunnen betalen.

 • ED van 29 april:
  ‘Om stagnerende woningbouwprojecten vlot te trekken trekt het kabinet minimaal 250 miljoen uit’
  Ik vrees dat nu alle bouwprojecten stoppen in afwachting van een zak gratis geld. Ook de minister heeft niet begrepen hoe de hazen lopen.

 • Bob

  Het is belastinggeld en het gaat naar ontwikkelaars. Het was niet de bedoeling en het gebeurt toch. De gemeenteraad is gepasseerd. Wat klopt er niet aan Wim’s uiteenzetting?

  • Robin

   Er wordt in het AD artikel van 24 april het volgende geschreven: “dat geld betaalt Eindhoven uit de middelen die de stad kreeg uit de Woningbouwimpuls van het Rijk”. Met andere woorden, Wim schrijft geen uiteenzetting, maar een emotioneel relaas over het tegen willen houden van verandering waarbij twee zaken die géén verband met elkaar hebben als oorzaak-gevolg gepresenteerd worden. Dat is niet correct. In hetzelfde artikel wordt tevens vermeld dat het voorstel voorgelegd wordt aan de gemeenteraad.

   Commentaar is prima, en alle meningen mogen gehoord worden, maar presenteer het dan als mening; en kom met onderbouwing in plaats van verzinsels en stemmingmakerij.

   • ‘Woningbouwimpuls van het rijk’. Dus toch belastinggeld

   • Ik wil niet verandering tegenhouden. Ik wil wel dat de democratische regels gevolgd worden, en dat gebeurt niet. Even aan de gemeenteraad voorleggen als je alles al aan elkaar geritseld hebt is niet democratisch.

    De wethouder zoekt liever olifantenpaadjes dan dat hij de democratische procedures volgt, en dat baart mij zorgen.

 • Robin

  Niet alleen onjuist, er staat immers aangegeven waar dit bedrag vandaan komt, maar ook énorm kortzichtig artikel.

  Ik mag hopen dat andere ontwikkelaars zien dat er in Eindhoven zaken te doen valt! Het is juist goed dat de Gemeente flexibiliteit toont en oplossingsgerichtheid om de uitdagingen waar onze stad voor staat qua woningbouw en ontwikkeling man te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *