Gemeente Eindhoven 2023: Geld Zoekt Project

De Gemeente Eindhoven dreigt dit jaar 50 miljoen euro over te houden! Zegt het ED van 22 april.

Dat is € 208 per Eindhovenaar! Misschien is het aan te bevelen om dit bedrag weer terug te geven aan de inwoners waar het geld van gestolen is. Sorry, ik bedoel natuurlijk: ‘het geld is van de inwoners die te veel belasting betaald hebben’.
Voor het Stadsbestuur is die € 50 miljoen op een begroting van € 1 miljard natuurlijk peanuts, maar de inwoners van Eindhoven zullen maar wat blij zijn met die € 200. Dan kunnen ze dan weer uitgeven aan energie en eten enzo, want door de inflatie is het leven toch wel een beetje erg duur geworden.

Maar nee, dat hebben we helemaal verkeerd begrepen: het Stadsbestuur wenst het hele bedrag volgend jaar uit te geven! Waarom dat nou weer? Het is geld van de inwoners waar je even geen goede bestemming voor hebt, ‘dus’ dat ga je het met stoom en heet water zo snel mogelijk verbrassen? Vooral als je weet waar dat geld vandaan komt. Het ED schrijft bijvoorbeeld: ‘Op het sociaal domein bleef weer veel geld over: circa 18 miljoen euro’.

Dus we hebben geld over en zoeken projecten waar we dat aan kunnen uitgeven. Een miljoen om achterstallig onderhoud op de Wielewaal te doen? Extra ambtenaren inhuren? Woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars ‘helpen’ om onrendabele projecten toch uit te voeren? Zijn dit de projecten waar de wethouder van financiën “niet lullen, maar poetsen” van gaat kraaien?

Ik vind het een schande.

6 reacties

 • Financieel Dagblad 30-aug-2023:

  Minister de Jonge had E250 miljoen beschikbaar gesteld om bouwprojecten vlot te trekken.
  Nu hebben zich 2200 projecten aangemeld voor een subsidie van E3,3 miljard !
  Dus meer dan een factor 10 overschrijving om met belastinggeld de projectontwikkelaars de winter door te helpen.
  E3,3 miljard gedeeld door 16 miljoen Nederlanders is E207 per persoon. Samen met bovenstaande Eindhovense aktie dus E415 subsidie per Eindhovenaar.
  Roof het geld van de armen en geef het aan de rijken?

 • frans wie

  Misschien kan het geld worden gebruikt om die zogenaamde kunst op het trudoplein te verwijderen. Of die zogenaamde kunst onder het strijps bultje waardoor er nu geen auto’s meer kunnen staan.
  Of misschien kan het geld worden gebruikt om de bodem te saneren bij het genderdal of de ‘nieuwe’ boomspiegels aan de willem de rijke laan. Dat is wel hard nodig sinds de gemeente daar zogenaamde grond heeft laten storten. Het was meer aarde verwerkt met niet te verwerken afval. Wat ik daar aan vuilnis al heb uitgehaald is niet normaal. Misschien kan het geld worden gebruikt voor nieuwe plastic verzamel punten want het huidige systeem werkt niet voor mensen die graag de zak waar hun plastic in zit willen hergebruiken. Van bovenaf laden zou wel werken. Misschien kan het geld worden gebruikt om alle nieuwe stoplichten in Eindhoven opnieuw te bekijken want het systeem vraagt om ongelukken en verkeersdoden. Misschien kan het geld worden gebruikt om de politie fatsoenlijk op te leiden en BOA’s. Als ik in de gezichten kijk van de BOA’s denk ik soms dat de sociale werkplaats in dienst is genomen. Misschien kan het geld worden gebruikt om natuurspecialisten opnieuw op te leiden en te laten leren wat biodiversiteit is. Met alle vergroening (lees wegversmallingen) zie ik nergens appel-, peren-, pruimen-, kersenbomen. Etc.
  Misschien kan het geld worden gebruikt om die 2park-app fatsoenlijk te laten werken of beter het betaaldparkeerbeleid nog eens onder de loop te nemen. Het is diefstal van de inwoners. Afpersing van de inwoners. Als een olievlek parkeervergunningen afdwingen. Misschien kan het geld worden gebruikt om gemeente ambtenaren die vergunningen geven voor geluidsoverlast gevende events te laten leren wat DB’s zijn. Hoeveel je nodig hebt om gehoor kapot te maken enzo. Misschien kan het geld worden gebruikt om de stoplichten in de avond niet zo fel te laten branden. Dat levert misschien ook weer een stukje energie besparing op. Misschien kan het geld worden gebruikt om verkeersgeluid in te perken. Bekeuren van alle weggebruikers die een boven een bepaald geluidsniveau zitten. Het is belachelijk hoeveel herrie er van brommers, motoren en auto’s afkomt. Ook de sirenes van de politie, brandweer en ambulances mag zachter. De kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers, voetgangers en kinderen mogen letterlijk kapotvallen. Kun oren mogen stuk. Ook de nachtrust van de inwoners in het algemeen is niet belangrijk. Stel je voor dat ik die politiewagen 3 kilometer verderop niet zou horen vanuit mijn bed om 3 uur ’s nachts. En dat allemaal omdat die SUV’s zo goed geluidsgeisoleerd zijn of een andere smoes. Misschien kun je de wet veranderen voor geluidsisolatie van SUV’s enzo. Misschien kan het geld worden gebruikt om incompetente ambtenaren menselijker te maken.

  • frans wie

   Het feit dat hier niemand van de gemeenteraad op heeft gereageerd spreekt voor mij boekdelen. Het interesseert ze geen zak. De ergernissen van toegenomen verkeersgeluid, verkeerslicht, licht van stoplichten en doden en gewonden ten gevolge van suffe systemen van de verkeerslichten. Geen zak! Fijn om in vertrouwen met dit bestuur te kunnen leven.

 • Bianca

  Ik zou het heel fijn vinden om hier wat van terug te zien. Met die hoge energie prijzen en de prijzen die de pan uit rijzen in de supermarkten, kom ik iedere week tekort (bewindvoering en bijstand). Je merkt bij de voedselbank ook dat het minder is allemaal. Ik vind het diep triest.

 • Angela Wellink

  Ik zou het geld gebruiken voor mooie projecten voor ons woonzorgcentrum. Vitalis De Horst/Kronehoef ligt in de (probleem) wijk Woensel Zuid, bij de Woenselse markt en de Kruisstraat.
  In Woensel zuid wonen de meeste ouderen van Eindhoven. Dit komt oa doordat er 4 senioren woongebouwen van Wooninc. liggen. (De Dreef, De Horst, Kronehoef en Petrus Park). Maar ook nog eens Residentie De Hoeve en een aantal andere flats en eensgezinswoningen liggen waar veel senioren wonen. Vitalis wijkzorg is actief in alle woongebouwen en in de wijk en organiseren in het woonzorgcentrum voor zowel wijk als huurders van De woongebouwen heel veel activiteiten en hebben veel faciliteiten waar iedereen gebruik van kan maken. Maar ondanks dit voelen veel bewoners zich niet gezien en niet veilig. De wijk heeft weinig tot geen groen en geen sociale cohesie (er is bijvoorbeeld niet eens een wijkkrantje. waar bewoners met elkaar kunnen communiceren). Wij zouden graag voor onze bewoners een veilig ommetje in de wijk willen maken (met duidelijk bordjes, veilige oversteek plaatsen en goede trottoirs) of een jeu de boules baan waar bewoners en buurtgenoten samen kunnen komen en natuurlijk een wijkkrantje zodat (wijk) bewoners weten wat er speelt in de wijk, wat er te doen is en waar ze voor wat terecht kunt. Kortom het geld (maar ook de medewerking) zouden we heel goed kunnen gebruiken en het zou terechtkomen waar het voor bedoeld is, bij de mensen.

 • Rien Valk

  Ik heb nog wel een bestemming voor een deel van dat geld, we schreven er op 12 maart 2018 al over:
  https://dse.nl/armoede-in-eindhoven-hoe-lossen-we-dat-op/
  Een betere verdeling van de Eindhovense welvaart en het overbodig maken van de voedselbank.

  Iemand nog meer ideeën?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *