Geniet van de mooie dingen: Ode an die Freude

Het zit niet mee met al die doemberichten over het Corona virus. De media hebben het nergens anders over, de beursen storten in, de winkels worden leger, het cafe gaat dicht, zelfs Bob heeft het erover, we gaan allemaal dood. Wat een ellende.

Ondertussen zie je dat dat rotvirusje ook wel goede kanten heeft.

Zo is het milieu heel blij met de verminderde uitstoot van vieze stofjes. Heen en weer vliegen naar China en de USA  mag niet meer, Europese bestemmingen doen we zelf niet meer. Honderdduizenden (!) vluchten zijn ondertussen al geannuleerd. Stel dat die vluchten gemiddeld vijftig ton kerosine verbranden en dat elke ton kerosine twee ton CO2 oplevert dan zie je onze aarde weer een beetje glimlachen.

Is het je al opgevallen hoe stil het buiten is? Veel minder vliegtuigen in de lucht, veel minder auto’s op de straat, veel minder mensen in de stad. Wat een rust: Geniet van de stilte.

Je hoeft ook niet meer naar die vervelende verjaardagsfeestjes en al dat sociale gedoe en gekus en handengegeef mag ook niet meer: luilekkerland voor de nerds.

Verplicht thuiszitten geeft je zeeën van tijd waarvan je misschien even geen idee hebt wat je daarmee moet doen.

Zie je die stapel boeken liggen die je alvast gekocht had maar waar je geen tijd voor had? Zoek de mooiste op en ga die lezen. In je hoofd kun je ook in een andere wereld terechtkomenen het is veel goedkoper dan buiten kijken. Kijk eens rond en pak oude hobbies weer op: je hebt geen idee hoeveel plezier je daar aan hebt. Ga eens weer Supermario spelen op je ouwe spelcomputer. En als je het helemaal niet meer weet dan kun je altijd nog een leuk stukje op dse.nl schrijven.

Goede muziek luisteren? Geen tijd? Nu wel! Je kunt er nu eindelijk voor gaan zitten om de hele negende symfonie van Beethoven van begin tot eind in al zijn finesses te beluisteren. Ode an die Freude! Alle Menschen werden Brüder: dat zou je niet zeggen als je die hamsteraars bij de buurtsuper ziet.

Als je liever een ander soort muziek wilt denk dan liever aan Stairways to Heaven dan aan Highway to Hell. Oftewel: kijk naar de mooie dingen die dit tijdsgewricht je bieden in plaats van het gedoe uit de krant.

Ondertussen loopt een deel van de bevolking zich uit de naad om ervoor te zorgen dat de belangrijkste zaken blijven draaien. Die mensen hebben geen tijd om dit stukje te lezen. Petje af voor de mensen in de gezondheidszorg, de hulpdiensten en de overheid die ongelofelijk moeilijke beslissingen onder immense tijdsdruk moeten nemen. Wij zullen alles doen om ze zo min mogelijk werk te bezorgen maar hopen wel dat ze er zijn als we ze nodig hebben!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *