Heeft Tilburg een beter afvalsysteem dan Eindhoven?

Goed dat ons afval in Eindhoven regelmatig opgehaald wordt. Italiaanse toestanden waar de mafia tussen zit met soms bergen huisvuil in de straten maken we gelukkig niet mee.

Foto: H. Hulshoff

Maar de nieuwe blauwe papierkliko die we extra krijgen is niet bepaald met gejuich ontvangen. Ook het gebrek aan keuze tussen een kleine of een grote container. Nu is het natuurlijk lastig om een heel systeem overhoop te gooien maar we kunnen er op zijn minst over nadenken. Ook had de gemeente te rade kunnen gaan bij andere gemeentes hoe die dat geregeld hebben.

Bijvoorbeeld in Tilburg hebben ze sinds 2014 een mooi systeem met twee containers die 4 soorten afval scheiden. Van links naar rechts papier, plastic, rest en gft, die eens in de 14 dagen worden opgehaald zo als bij ons de groene en de grijze bak. Voor zover ik hoorde zijn Tilburgers er tevreden mee. Slimme jongens die Tilburgse bestuurders.

In de bijdrage:
“Te grote papier containers voor Eindhovenaren?” Roepen we op het einde op om te reageren om op zijn minst een keuze mogelijkheid krijgen tussen een grote en een kleine papier bak. Gezien de vele reacties die daar zijn binnen gekomen is het de moeite waard om extra na te denken over straat- of wijksgewijze alternatieven omdat een mini milieustraat in die kleine voor en achter tuintjes echt te veel is van het goede met al die grote bakken. Bepaalde wijken en straten zouden zich heel goed lenen voor een gezamenlijke afval plaats. Hierbij moeten de bewoners de verantwoordelijkheid krijgen om te voorkomen dat het een rommeltje wordt Dat is nu bij de bekende plastic en glas afvalcontainers helaas niet het geval.

Verder ben ik van mening dat onze gemeente meer gebruik moet maken van de ‘wisdom of the crowd’

PS Als je een kleinere papierbak wilt, wil je dan reageren onder de bijdrage:
https://dse.nl/te-grote-papier-containers-voor-eindhovenaren/
Ideeën hoe het beter kan kunnen jullie hier wel kwijt..

4 reacties

 • Ik wil een 140l container.
  Die ik nu heb (240l) kan ik niet kwijt. Veel te groot.

 • Marleen Pollen

  Ik wil graag een bak van 140 l. Deze bak is veel te groot voor mijn papier!

 • Dook Harks

  Ik vind de papierbak te groot wil een kleinere

 • frans wie

  Ik heb begrepen dat in Best de scouting het oud papier ophaalt. Geen kosten voor de inwoners, de scouting die wordt gesponsert. Geen grote machtige partijen die hierin betrokken zijn. Jeugd die maatschappelijk meer betrokken is dan achter een iPad. Win-win-win situatie.

  Als ik de milieu verordening lees van gemeent eindhoven dan ben ik zelfs strafbaar als ik mijn oud papier aan de scouting mee geef. Eeeh, hoe is het daar in jullie ivoren torentjes? Doe fff normaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *