Te grote papier containers voor Eindhovenaren?

Foto: Rien Valk

Eindhovenaren zijn onlangs geconfronteerd met de invoering van de extra papierbak naast de bestaande containers voor huisvuil en groenafval. Het was een verrassing om te ontdekken dat de gemeente zonder enig overleg met ons, de bewoners, besloot om een bak van zo’n omvang (240ltr.) bij onze huizen te plaatsen. Voor mensen met kleine tuinen en schuurtjes is zo’n grote bak niet alleen onpraktisch, maar ook een sta in de weg. Terwijl er na het besluit in de gemeente raad in 2021 genoeg tijd was geweest om met ons inwoners te communiceren!

Klachten
De gemeente heeft weliswaar gezegd dat er weinig klachten zijn binnengekomen over die grote containers, maar als er dan in de media door de wethouder wordt gezegd dat er geen alternatieven zijn, en er geen kleinere bakken geleverd worden, dan wordt de moed om te protesteren meteen de kop ingedrukt. Zeker als ook nog gezegd wordt dat pas in oktober geëvalueerd zal worden.

Overleg met de inwoners
Het is jammer dat de gemeente niet van tevoren met ons in overleg is gegaan om te vragen welke afmetingen het beste zouden passen bij onze behoeften. Misschien was er dan een beter alternatief uitgekomen. Nu is het voor ons een veel te grote bak geworden zonder zicht op een alternatief.

Wisdom of the crowd
Waarom heeft de gemeente geen gebruik gemaakt van de wijsheid en kennis van alle Eindhovenaren? Als de gemeente van tevoren met ons in overleg was gegaan, hadden we als gemeenschap kunnen nadenken over mogelijke oplossingen en alternatieven. Waarom heeft de gemeente niet ingezet op de ‘wisdom of the crowd’?

Taak van de gemeenteraad
Ook de gemeenteraad had hier aandacht aan moeten besteden om te voorkomen dat dit soort voldongen feiten zich in de toekomst blijven voordoen. Onze DSE portal biedt graag alle ruimte voor ideeën en suggesties. Het is tijd om de krachten te bundelen en te zorgen dat de bewonersstem gehoord wordt! Want wie vindt deze 240 litercontainer ook te groot en zou graag een 140 liter container hebben? Ik in ieder geval wel!

Naschrift
Het begint duidelijk te worden dat er veel meer mensen zijn die een kleinere bak willen, dan het aantal wat Wethouder Rik Thijs hieronder noemt.
Laat daarom op de DSE portal weten dat je graag een kleine bak wilt dan zal de redactie als we meer dan 700 reacties ontvangen, die digitaal aanbieden aan de wethouder die de volgende aantallen in het ED van 30/3 liet op tekenen:
Wethouder Thijs wist te vertellen dat er tot 20 maart 14.400 bakken in de stad zijn uitgedeeld, van de 70.000 in totaal. Het aantal mensen dat een kleiner model bak wil en dat ook heeft aangegeven bij inzamelaar Cure, is 30. “Slechts 0,2 procent van wat er tot nu toe is uitgezet.”

Geef het door!
Vraag in je omgeving of er meer mensen zijn die hier hun voorkeur voor een kleinere bak willen doorgeven. Een kort commentaar of een zinnetje als “Ik wil een kleinere bak” en een geldig email adres is voldoende.
Hiermee doen we precies wat in Over Ons staat geschreven.

Let op het duurt even voordat je reactie zichtbaar wordt om spam te voorkomen!

Om te reageren hoef je je niet te registreren via schrijf mee! Scrol wel door naar beneden om je reactie te plaatsen!

PS
Al 2018 werd op radar.avrotros.nl/mag-je-een-papiercontainer-van-de-gemeente-weigeren aandacht besteed aan het weliswaar aangekondigd maar ongevraagd afleveren van papier containers mailde mij iemand. De gemeente waar het over ging heeft wel afdoende(?) wettelijke maatregelen genomen.
Zie ook: https://dse.nl/heeft-tilburg-een-beter-afvalsysteem-dan-eindhoven/
Onder die bijdrage kun je eventueel extra alternatieve ideeën kwijt

858 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *