Kantoorruimte te huur in de Blob!

De markt van Eindhovense kantoorruimte is interessant. In veel bouwplannen in en rond het stationsgebied is kantoorruimte ingetekend. Hoe groot is de vraag?

De Blob
Aan de Nieuwe Emmasingel 12-14 is in De Blob kantoorruimte te huur. Ik las het op de website van Bedrijfsmakelaars Verschuuren en Schreppers. Een spannende ruimte in het iconische gebouw biedt de potentiële huurder 838 vierkante meter.

Tot mijn verrassing was het niet de enige optie die kantoorhuurders hebben. Ik noem hieronder de beschikbare opties van deze ene aanbieder op geringe afstand van het Eindhovense ‘Centraal’ Station.

Leegstaand kantooroppervlak
Hieronder is het adres en de beschikbare ruimte weergegeven. U moet wel opschieten, want de vraag naar kantoren is onverminderd groot.

Emmasingel 12-14 De ‘Blob’ (838)
Kennedyplein 101 (547 + 525)
Kennedyplein 200-260 (4879)
Begijnenhof 4-6 (940)
Oude Stadsgracht, Dela-gebouw (778)
Professor Dr Dorgelolaan 30 (2654)
Vrijstraat 11, voorheen V&D (1457)
John F Kennedylaan 2, o.a. KvK (1105)
Stationsweg nog, Edge (25.000)
Fellenoord 200 (255)
Schimmelt 2 (1524)
Professor Dr Dorgelolaan 14 (3015)
Fellenoord 100 (795)

In totaal gaat het om een oppervlakte van 44.312 vierkante meter aan kantoorruimte in het actuele aanbod van deze ene bedrijfsmakelaar.

EDGE
Uit het overzicht blijkt dat het nog te realiseren EDGE-gebouw nog kantoorruimte te huur heeft. 25.000 vierkante meters maar liefst, dat is niet te flauw. Laten we het EDGE-gebouw buiten de ‘huurlijst’, dan zien we nog altijd een kleine 20.000 vierkante meter leegstaan. Er staat bij één makelaar dus ongeveer vier voetbalvelden aan kantooroppervlak leeg op een loopafstand van ongeveer 5 à 8 minuten van het Stationsplein. EDGE zou er nog eens vijf extra voetbalvelden aan toevoegen.

KnoopXL
Ik ben heel benieuwd hoeveel additionele kantoorruimte ontstaat als KnoopXL uit de grond wordt gestampt. Natuurlijk zijn het niet allemaal torens met een kantoorfunctie, maar van een enorme vraag naar kantoren is voorlopig nog geen sprake. Aan woonruimte is daarentegen een schreeuwend tekort.

Verklaring kantoormarkt
Zelf zou ik als huurder sowieso niet snel voor een van de beschikbare ruimtes kiezen, want de opgesomde kantoorruimtes zijn over het algemeen te typeren als ’te klein’ en ‘onvoldoende kwalitatief’. Ik verzin dat niet zelf, dat wordt uitgelegd door een kenner van de regionale markt. Dezelfde markt waarin diezelfde kenner de inferieure kantoorruimte aanbiedt in de mooist mogelijke bewoordingen.

De stelling is dat er snel hoogwaardige kantoren dienen te worden bijgebouwd in ons bruisend stadshart. Ik vind dat een twijfelachtige uitkomst, niet zozeer vanwege de Blob-ruimte, maar wel voor bijvoorbeeld de gebouwen aan de Professor Dr Dorgelolaan. Recent opgetrokken, voorheen een thuis van onder andere EY-consultants en dat lijken mij toch niet de minsten.

Kantoorpoepen
Nieuwe kantoren planten is de weg van de meeste weerstand. Je bouwt nieuw om de leegstand van morgen te garanderen aangezien de oudere kantoorpanden leeg komen te staan. En als politicus om je stempel op de stad te drukken. De beschikbare kantoorruimte is nu al niet passend, laat staan als er nieuwere erecties van het grootkapitaal worden opgehoest (uitspraak van voormalig burgemeester A. van der Louw van Rotterdam).

Ik pleit dan ook voor een stop op de realisatie van kantoorpanden en hoogbouw aangezien het de situatie op de markt slechts verergerd. Maak het ambtelijk apparaat weer functionerend en ga terug naar de grootste nood: woningen en dan liefst betaalbaar. Als het om betaalbaarheid gaat weet men inmiddels ook in Rotterdam dat 70 meter hoogte ‘de max’ is. Soms loopt onze stad mijlenver achter…

++++++++

Naschrift: wie de afbeeldingen van het aangeboden EDGE-gebouw nader bestudeert mist de blauwe ader. De Gender die bovengronds zou worden gehaald, lijkt weer te zijn ondergedoken. Bijzonder…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *