Keep on Dreaming

Redaktie en Bestuur van DSE wenst U prettige Kerstdagen en een voorspoedig 2021.


Over dat voorspoedige 2021 moeten we het nog even hebben.

december 2020

We zijn weer bezig met een maand harde corona lockdown: tot half januari moeten we ons een beetje binnenshuis vermaken. Het zou immers verdraaid jammer zijn als je nu nog Corona zou oplopen, terwijl de vaccins al onderweg zijn. In het zicht van de haven stranden noemden ze dat vroeger.

Hoe zal 2021 er uit gaan zien? Laten we eens over het dal van ellende en donkere dagen heenkijken naar de zonnige overkant. Wanneer denken we dat we wat weer kunnen doen?

Eerste kwartaal 2021

In een vorig verhaal staat dat we rond het derde kwartaal groepsimmuniteit kunnen verwachten,  maar daar hoeven we gelukkig niet op te wachten.

Mensen die gevaccineerd zijn kunnen wat vrijer bewegen omdat ze andere mensen niet kunnen infecteren. Dus voor die mensen kunnen we weer dingen organiseren.

‘t Is dus zaak om zo snel mogelijk die prik te halen. Maar helaas kunnen we niet alle zeventien miljoen tegelijk naar de prikpost stormen. De vaccinaties zullen zeker tot het derde kwartaal duren. De overheid bepaalt nu de volgorde en na die beslissing moeten we netjes op onze beurt wachten. In het eerste kwartaal zullen de kwetsbaren, de zorg, de ouderen en mensen die op één of andere manier legaal voordringen worden gevaccineerd. In het tweede en derde kwartaal kan de rest gevaccineerd worden, afhankelijk van de capaciteit van de prikposten en de beschikbaarheid van het vaccin.

Tweede kwartaal 2021

Om het mogelijk te maken om weer leuke dingen te organiseren moeten we kunnen zien wie het vaccin gehad hebben. Die mensen kunnen namelijk samen veilig op een terrasje zitten of sporten of een popfestival bezoeken: ze zitten dan in een lokale immuniteit-bubbel. De overheid wil nog niet aan zo’n ‘Coronavaccindiploma’, waarschijnlijk om te voorkomen dat we een run op de prikposten krijgen en we allemaal pijn krijgen van al die ellebogen die om zich heen maaien. Als we wachten met dit diploma tot pakweg april-mei dan moet dat wel kunnen: we zitten dan op vier miljoen gevaccineerden en de organisatie moet zeker drie miljoen vaccinaties per maand aankunnen. De gevaccineerden kunnen dan hun normale leven weer oppakken: terrasjes, concerten, vakantie, verjaardagsfeestjes, je weet wel: de dingen die we vroeger gedachteloos konden doen. Dit geldt wel alleen met anderen met een diploma!

Derde kwartaal 2021

De niet-gevaccineerden moeten zich nog even schikken in het huidige regime.

Merk op dat er twee groepen niet-gevaccineerden zijn: de mensen die nog niet aan de beurt zijn en de mensen die niet gevaccineerd willen worden, de antivaccers. De eerste groep kan er niks aan doen, dus we moeten voorzichtig zijn met discrimineren van deze groep. We hoeven geen rekening te houden met de tweede groep: het is immers hun eigen schuld.

Vierde kwartaal 2021

Ergens in het derde kwartaal denken we groepsimmuniteit in Nederland te kunnen bereiken. Dan zijn we aan de andere kant van het dal.

6 reacties

 • BreugelJaap

  De vraag rijst of de andere kant van het dal ooit zal komen. De kans is groot dat het coronavirus een hardnekkige, blijvende ziekte is.

  Zie ook:
  https://www.theguardian.com/world/2020/dec/29/who-warns-covid-19-pandemic-is-not-necessarily-the-big-one

  https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/1817226/coronavirus-gaat-misschien-nooit-weg-zelfs-niet-met-een-vaccin.html

  De besmettelijkheid die al aanzienlijk was, neemt voorlopig nog flink toe.

  Vaccinaties en geneesmiddelen zijn heel belangrijk om de gevolgen te beperken. Bij de huidige vaccins is nog niet duidelijk hoelang die bescherming bieden; 3, 6, 9 of 12 maanden?
  Groepsimmuniteit door vaccinatie is waarschijnlijk onbereikbaar.
  Enkele geneesmiddelen zijn in staat de afloop van de ziekte significant te beperken. Op welke termijn krachtiger geneesmiddelen beschikbaar komen, is niet duidelijk, hoewel sommige ontwikkelaars optimistisch zijn.

  Het is geen geneesmiddel, maar vitamine D kan vermoedelijk helpen bij preventie. Verbetering van conditie bij kwetsbare personen is een belangrijk punt.

  Social distancing blijft waarschijnlijk zeer noodzakelijk zolang de ziekte ernstige gevolgen heeft.
  Dat betekent onder meer dat bij hoogbouw allerlei maatregelen getroffen moeten worden om social distancing te realiseren, zoals ruim bemeten liften met automatische controle van het aantal passagiers, met ventilatie op hoog niveau en automatische uitschakeling als filters niet meer werken.
  Openbaar vervoer blijft voor kwetsbare mensen gevaarlijk, zolang dat niet zodanig wordt ingericht dat besmetting uitgesloten is.
  Ook werk en onderwijs moeten structureel anders ingericht worden.

  En natuurlijk moet er een grote buffer bij de zorginstellingen komen: ruimte en apparatuur, plus een oproepbare reserve aan medisch personeel.

  Waarschijnlijk moeten we met het virus leren leven, wat enorme maatschappelijke aanpassingen vergt. Leren leven is beter dan leren doodgaan.

  2021 is een goed jaar om die aanpassingen in stevig in gang te zetten.
  Wachten op terugkeer van het oude “normaal” is geen optie. Uitgaan van het beste “worst case” scenario lijkt zinvol.

  • Jaap,
   Ik blijf nog even dromen van de zonnige overkant in de tweede helft van dit jaar.

   Ik prefereer een ‘best case’ scenario in plaats van een ‘worst case’ scenario als voorspeller voor de toekomst.
   De resterende problemen lossen we wel on-the-fly op, daar zijn we inventief genoeg voor.

   Aan die overkant ga ik wel in het zonnetje zitten, dan komt het vanzelf goed met die vitamine D.

   • BreugelJaap

    Beste Wim,

    Ik ben niet helderziend of dergelijke nonsens, maar soms wel voorzichtig:

    Hopelijk krijg jij gelijk met een optimistisch scenario..

    In 2019 hebben optimistische scenario’s overigens wel veel ellende veroorzaakt.

    Onlangs wilde ik een reünie uitstellen van april 2021 naar september 2021.. Een mede-organisator zei toen: “Maak er maar april 2022 van, want ik ben van nature optimistisch, maar ik blijk in dit geval steeds bedrogen uit te komen”

    Als je kijkt naar het huidige planningschema van de inentingen in Nederland, dan zijn we in 2021 nog niet klaar met de eerste ronde van benodigde inentingen. En we weten nog niet hoelang de bescherming na de inentingen blijft bestaan.

   • Rien Valk

    Optimist of pessimist het licht er maar aan hoe je het leest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *