Kruipt de gemeenteraad uit de Hoogbouwwinterslaap?

Het ED van heden heeft goed nieuws. Het eerste teken van leven vanuit de gemeenteraad waar het Hoogbouw Eindhoven betreft wordt gesignaleerd, De eer komt toe aan het CDA. Op donderdag 13.02.2020 vindt een stadsgesprek plaats in het Microlab, Kastanjelaan 400, aanvang 19.30 uur. Het CDA geeft aan te willen luisteren naar wat er in de stad leeft over wat er tot nu toe vrijgegeven is aan elementen van de in voorbereiding zijnde Hoogbouwvisie Eindhoven. Deze zal nog voor het zomerreces aan de gemeenteraad worden aangeboden. Het CDA meldt op zijn site dat de input van het stadsgesprek meegenomen zal worden naar de behandeling van de Hoogbouwvisie in de raad. Hulde.

Hier willen we toch niet naar toe? – Foto: Rien Valk

Het is mijn persoonlijke hoop dat het begrip “zorgvuldig bestuur” centraal zal staan tijdens het CDA-stadsgesprek. Iets waarop de raad extra alert dient te zijn, nu de pre-raadsperiode van Hoogbouw Eindhoven daar niet bol van staat. Noch inhoudelijk, noch procedureel. B&W heeft kennelijk besloten om door te drukken en vergaand tegemoet te komen aan de wensen van de investeerders/bouwheren. Het meest complexe plekske van Eindhoven, de binnenstad, zal en moet bedolven worden onder torens tot 160m hoogte. Op toevallig vrijkomende percelen. Aan de onderzochte woningbehoeften van woningzoekenden wordt een draai gegeven. Slechts 11% wil naar de binnenstad, maar B&W vindt dat er voor extra 33% onwillenden gebouwd moet worden. Aangedragen alternatieve minder complexe plekken voor hoogbouw zoals WCWoensel, de Ring, het Kanaal, op het Spoor worden stelselmatig weggewoven, Nee, eerst de binnenstad en de rest komt later wel. Kortom, het is mijn hoop dat we weer terugkeren naar zorgvuldig bestuur. Liefst door B&W zelf, maar desnoods door ons hoogste orgaan in de gemeente, de Raad. En laat nu het CDA daar de aftrap voor geven a,s, donderdag. Tot dan.

Peer Notermans

9 reacties

 • Beste Heer Notermans,

  Dank voor uw stuk. De nog te bouwen woontorens zullen qua programma en woonvorm compleet nieuw zijn voor Eindhoven. Derhalve ook niet te vergelijken met een bestaande hoogbouw in de stad. Aanstaande donderdag zal ook ons nieuw collectief EHVXL vertegenwoordigd zijn tijdens het stadsgesprek. Wij staan in principe positief tegenover de voorgestelde hoogbouwvisie. Graag gaan we op een constructieve en inhoudelijke wijze de discussie aan.

  Met vriendelijke groet,

  Sebastiaan
  EHVXL

  • bleenhouwers

   Ik denk dat Sebastiaan daar wel gelijk in gaat krijgen. Het blijkt in de praktijk zo te zijn dat er wel een soort van ongeveer ontwerp wordt gemaakt, maar gaandeweg de rit komt er dan iets uit wat beter bij de tijd, de ruimte of de aangepaste bouwwens past. En inderdaad, nieuw zal het ook zijn. Maar het blijven woontorens en als je er maar genoeg mensen in stapelt heet het verdichting. Hoogstedelijke verdichting, of wonen op een hoogstadsmilieu. Er zijn expats die een aanzienlijk deel van hun salaris in dat soort woningen afstorten, maar die betalen dan ook weer minder aan belastingen… net als de profvoetballers. Altijd leuk als je iets kunt waarvan de fiscus oordeelt dat je nog steeds helpt met de wederopbouw en dat je daarvoor naar hier toe bent gekomen. ­čśë

  • Peer Notermans

   Beste Sebastiaan,

   Dank voor je reactie op DSE.
   Ik hoop donderdag met jou persoonlijk kennis te maken en ik beloof je de discussie (als we de kans krijgen) aan te gaan op inhoudelijke argumenten, feiten en cijfers. Intimidaties als YIYBY, Yes In Your BackYard zul je van mij niet horen. Inhoudelijk gaat mij het erom dat de Raad een zorgvuldig besluit neemt. Alternatieven voor Hoogbouw afwegend, XL of XXL en op welke plek. Leefbaarheid bij 10×16 of 1×160?. Dus de kaders en de grote lijnen. Incl nieuwe programmas en woonvormen, graag zelfs.
   Terzijde: de naam collectief EHVXL verbaast me. Niet collectief EHV, maar XL. Want de discussie gaat niet meer over XL (105m bestaand beleid), maar over de stap naar XXL(160m nieuw beleid).
   Tot morgen.

   Peer

 • Peer Notermans

  De voorgesorteerde sprekers tijdens het CDA-stadsgesprek Hoogbouw staan in het bvenstaande lijstje zo ongeveer in de volgorde van voor de onvermijdelijkheid van hoogbouw in de binnenstad afdalend naar genuanceerd tegen. Echte tegenstanders in het ED tijdens de winterslaap ontbreken met een mogelijke uitzondering van Fabian Wegewijs. De overigen zoals Lucas Asselbergs, Thom Aussems, Rob van Kalmthout, Jaap Margry, Maarten Otten, Bas van Stokkom, Jan Timmers en ondergetekende zullen vanuit de zaal moeten proberen hun kritische visie hoorbaar te krijgen. Dan sta je flink op achterstand. Lees vantevoren vooral nog even het Eindhovense CDA-verkiezingsprogramma en zoek naar het woord “hoogbouw”. Geruststellend was toen dat “nieuwe woningen dienen te voldoen aan de wensen van de woningzoekenden”. Maar dat was heel lang geleden, nog voor de verkiezingen.

 • Rien Valk

  Dankzij Bob kennen we nu ook de Sprekers! Vraag: krijgen we nu de meest neutrale visie te horen?

  De sprekers voor de avond over hoogbouw in Eindhoven zijn bekend!

  Zij zullen door middel van een pitch hun visie presenteren over hoogbouw in de stad. Daarna willen we graag met iedereen in gesprek.

  De sprekers zijn:
  – Cees-Jan Pen (lector Fontys Hogeschool)
  – Erik Leijten (directeur BPD vastgoed)
  – Rob Meurders (architect DiederenDirrix)
  – Fabian Wegewijs (projectleider Movares)
  – Jorg van Waas (manager vastgoedbeheer Woonbedrijf)
  – Een nog onbekende spreker van Stichting Wederopbouw Erfgoed

  Geef donderdag 13 februari om 19:30 in het Microlab (Kastanjelaan 400) jouw mening over hoogbouw in Eindhoven. Wees van harte welkom!

  • BreugelJaap

   Ghost Busters of Pitch Benders?

   Wat is de beste naam voor het illustere gezelschap van critici dat op 13 februari 2020 de avondvergadering van het CDA over de hoogbouw zal bijwonen? In de series over de Ghost Busters bestrijden die allerlei nare spoken die de maatschappij ontregelen. Daarom heb ik gedacht aan de Pitch Busters, omdat zij de gladde praatjes over de nare hoogbouw bestrijden.

   Het woord pitch was mij tot de kennisneming van de vergadering op 13 februari niet in de zin van kort verkoopverhaal bekend. Als keyboardspeler wel als toonhoogte. Op mijn eenvoudige keyboard kan ik met een wiel aan de linkerzijde de toonhoogte vari├źren, een fractie van de de toon omhoog en omlaag. Daardoor zijn effecten mogelijk zoals een uithaal van de toonhoogte. En ook modulatie, een golf van steeds herhaald omhoog en omlaag, wat bijvoorbeeld ook een violist doet met die vingers op de snaren. Het wiel heet Pitch-Bend Wheel. Luxere keyboards hebben naast dit wiel een Modulation Wheel, waardoor de modulatie wordt geautomatiseerd.
   Verder zijn er nog andere technische hulpmiddelen om de pitch-bend te realiseren

   Zie de uitleg van het gebruik van de wielen door een virtuoos musicus aan de hand van een keyboard-synthesizer:

   https://youtu.be/odYDuUW2dl0

   De critici van hoogbouw zijn er niet op uit om de pitches te verbieden, maar wel om de pitches te buigen in een aanvaardbare richting. Daarom lijkt de titel Pitch-Benders beter van toepassing.

   Wat is een zwakke plek van de pitches.?

   Dat is de bewijsvoering. Bewijzen gebeurt vrijwel altijd inductief. Dat wil zeggen dat aan de hand van bewezen details het bewijs voor het geheel wordt geleverd.
   En wel alle details!
   Stel dat men een geldige uitspraak over de behoefte aan woningen wil doen, bijvoorbeeld x procent van de bevolking met een woningbehoefte wil hoogbouw van 100 meter of meer, dan dient men allen met een woningbehoefte hierover ondubbelzinnig te bevragen.
   Bij gebrek aan mogelijkheden kan men bij de bewijsvoering de details beperken tot steekproeven of voorbeelden, maar dat levert geen sluitend bewijs.

   Tijdens een praatje van 2 tot 10 minuten is het fundamenteel, theoretisch en praktisch onmogelijk om als pitcher een goede bewijsvoering te leveren bij een complex onderwerp. Ook de critici kunnen dat niet.

   De Pitch Benders kunnen inhaken op beweringen van de pitchers en daarover een schriftelijke reactie in het vooruitzicht stellen. Dat geeft de tijd om een gedegen weerwoord samen te stellen. En dat ook te publiceren via de DSE.

   • Rien Valk

    Bedankt Jaap voor deze inzichtelijke verduidelijking!

    Hiermee heb je mijn begrip van de pitch als verkoopverhaal een flink stuk verbeterd. Daarbij heb je ook nog een mooie nuance aangebracht qua de toon van de pitches. Ze moeten zeker niet op hoge toon gevoerd worden. Hier op onze portal kunnen we het pitchwheel zo nodig weer terug draaien tot een meer normale toonhoogte.

    Ik kijk hier nu al uit naar het verslag van donderdag 13 februari!

 • Rien Valk

  Bedankt Peer voor deze informatie! Hopelijk wordt het heel druk in het MIcrolab. Als het even kan ben ik van de partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *