Partijprogramma’s politieke partijen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 versus de harde werkelijkheid

Voorbereiding in 2018:

Een jaar of drie geleden heeft www.dse.nl samenvattingen gemaakt van de partijprogramma’s van alle politieke partijen die toen meededen met de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Als je die voor de lol weer eens doorleest en probeert uit te zoeken wat er uiteindelijk allemaal van terecht gekomen is, dan lijkt het net of je verhalen van Eindhoven uit een parallel universum zit te lezen. De partijprogramma’s en de realiteit hebben helemaal niets met elkaar te maken.

Wel gelukt:

Een aantal politieke partijen vonden dat Eindhoven er financieel slecht voorstond en dat daar wat moest gebeuren. Dat is redelijk goed gelukt.

Mislukte Stokpaardjes:

Maar alle andere stokpaardjes hebben het loodje gelegd: er is vrijwel op geen enkel punt voortgang te bespeuren. Natuurlijk heeft Corona daar soms een flinke stok in het wiel gestoken, maar op de gebieden waar wel veel aktiviteit is geweest mist helaas de gewenste voortgang.

Wonen

Hoeveel nieuwe woningen zijn er opgeleverd in deze raadstermijn? Gemeente Eindhoven, waar kunnen we dat vinden? Een aantal nieuwe appartementen op Strijp S en een wijkje in Blixembosch noord. En verder hier en daar een huis en een flat. Over het bouwbeleid binnen de ring is wel veel gereutel geweest, maar er zijn nauwelijks stenen gestapeld. Het aantal gaten door afgebroken gebouwen wordt wel steeds groter.

Wel zijn er zoveel plannen gemaakt dat binnen de ring de komende jaren één grote bouwput zal worden. Dat gecombineerd met het herbestraten van de binnenstad zal zorgen dat het een beetje op Berlijn 1945 zal lijken in Eindhoven. Laarzen aan en helm op dus. Voor gezellig winkelen moet je niet in Eindhoven zijn. Share the Vibe.

Om een idee te krijgen, dit zijn de bekende plannen op dit moment: Fellenoord inclusief Busstation, ten noorden en zuiden van het spoor van Bijenkorf tot de Dommel, vdMA terrein, Heuvelgalerie, Schellens, Catharinakerk, Stadhuisplein, Bergen, Diagnostiek4U, Campinaterrein, …

Vervoer

Alle aandacht van het gemeentebestuur ging naar hoogbouw. De partijen die over treinen, auto’s, vliegtuigen en fietsen beloftes gedaan hebben zijn geen stap verder gekomen. Geen trein naar Antwerpen of Düsseldorf. Het vliegverkeer begint weer ergernis te veroorzaken met de vele vliegtuigen naar vakantiebestemmingen. Het wegennet heeft nog steeds een paar vervelende single-point-failures. Het openbaar vervoer is niet verbeterd, want er moest weer een technisch hoogstandje gerealiseerd worden die de landelijke overheid niet wenst te financieren. Dus er gebeurde niks. Ja, nog een HOV lijn naar het vliegveld, maar hoe mensen op hun werk moeten komen blijft klungelen. Het fietspaden netwerk is mooi en dat je vaak groen licht krijgt is handig. Maar de fietsburgemeester is nog lang niet tevreden.

Zwakkeren

De linkse partijen vonden allemaal dat er meer sociale woningbouw moet komen, maar in de plannen komen eerst de dure appartementjes. In het appartementencomplex Niko Op Strijp S komt geen sociale woningbouw. Dat wordt ‘later’ aan de andere kant van Strijp gebouwd, zegt het ED. In de Bergen zien we ook heel weinig sociale woningbouw. De zwakkeren in de samenleving hebben niks bereikt met links stemmen.

De manier waarop de gemeente omging met mensen die hulp zochten en dus bij de rechter hun gelijk moesten halen verdient ook geen schoonheidsprijs. De problemen met WIJeindhoven zijn gelukkig wel opgelost. Althans, je hoort er niks meer van.

Veiligheid

De rechtse partijen wilden meer veiligheid, bodycams voor de politie, etc. Na de ‘verbouwing’ van het stationsplein op een zondagmiddag hoor je daar ook niet zoveel meer over. Is Eindhoven nu veiliger geworden? Waar kunnen we de bijbehorende statistiek vinden?

Sport

De meeste partijen wilden breedtesport ondersteunen in plaats van topsport. Daar is niet zoveel van terecht gekomen. Of de meute moet verplicht worden om de trappen op te rennen om twintig meter hoger te kunnen uitblazen op de daktuin van de Eindhovenlaag.

Dus:

Samengevat: geachte politieke partijen, heeft het zin om nog een partijprogramma te schrijven als je weet dat er toch niks van terecht komt? Nee dus.

Verzin iets slims om efficienter en effectiever de kiezer te motiveren om op uw partij te stemmen. Misschien is dit een goed advies: dse.nl/maak-de-partijprogrammas-gemeenteraadsverkiezingen-svp-leesbaar/?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *