SDG’s in Eindhoven: Jeugd

Dit artikel is een vervolg op: https://dse.nl/sustainable-development-goals-eindhoven/

Dit artikel gaat over Jeugd in Eindhoven. Met SDG bijdragen van Basisschool de Groene Vlinder, Basisschool Hasselbraam, Move Eindhoven, Wijkhelden Offensief Eindhoven en Eindhoven Kobane.

= = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Basisschool de Groene Vlinder

Website: www.bs-degroenevlinder.nl

Contakt: www.bs-degroenevlinder.nl/nl/contact

SDG’s: 1 – 17

Wereldburgerschap betekent niet alleen dat je leert hoe je met elkaar en met verschillende culturen omgaat. Het betekent ook dat je leert hoe je verantwoord met de wereld omgaat. Daar wil Basisschool de Groene Vlinder kinderen als wereldburgers maatschappelijk bewust van maken.

Om het goede voorbeeld te geven krijgen alle kinderen van De Groene Vlinder een drinkbeker cadeau. Hierdoor hoeven ze geen pakjes en rietjes meer mee naar school te nemen. Hiermee creëren ze bewustwording en levert een kleine bijdrage in de strijd tegen plastic afval.

Ze leren de kinderen om de natuur te verzorgen door zelf groenten, kruiden en planten te onderhouden in de moestuin en plantenbakken. Kinderen leren zo om verantwoordelijkheid te nemen en leren de cyclus van de natuur kennen.

De GrowWizzKid is een moestuin 3.0. Het is een verticaal teeltsysteem waarin techniek en natuur bij elkaar komen. Kinderen leren groenten telen door te verzorgen, uitproberen, ervaren en observeren. In de GrowWizzKid zit een grote diversiteit aan techniek die de kinderen ontdekken door het systeem op te bouwen en er mee te werken. Het werken met de GrowWizzKid slaat een brug tussen onderwijs, techniek en de duurzaamheidsdoelen. Alle groenten die we telen verwerken we natuurlijk in heerlijke salades en soepen die we zelf bereiden tijdens kooklessen. Zo is zelf telen niet alleen leerzaam maar ook lekker!

 

Zo koppelen ze de onderwerpen in het onderwijs aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), opgesteld door de Verenigde Naties.

= = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Basisschool de Hasselbraam

Website: https://bs-hasselbraam.nl/

Contakt: info@bs-hasselbraam.nl

SDG’s: 1 – 17

 

In de laagste klassen van de Hasselbraam zitten de Stampertjes, de Krullenvaren en de Dollies. Mooie herinneringen komen boven van het voorlezen uit Pluk van de Pettenflat: De Haffelbofjef (want het kereltje kon de ‘fff’ nog niet zeggen).

De Hasselbraam trekt mee in het gedachtengoed van basisschool de Groene Vlinder.

Ze wil graag de leermiddelen van de SDG’s om deze te delen met andere scholen in de stad.

= = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Move Eindhoven

Website: https://www.stichtingmove.nl/steden/eindhoven/

Contakt: https://www.stichtingmove.nl/contact/

SDG’s: 1 – 17

 

In 2007 richtten studenten van roeivereniging Orca in Utrecht een commissie op om studenten, kinderen en een woningcorporatie met elkaar te verbinden. Ze wilden studenten en kinderen in actie laten komen voor hun wijk. Uiteindelijk zorgden zij voor een nieuw speeltoestel om hun wijk te verbeteren, het Aeroplay, en gingen de kinderen roeien bij de studenten. Nu is Move aktief in elf studentensteden, waaronder Eindhoven.

Move wil de kansengelijkheid van kinderen en jongeren vergroten en de kloof in de maatschappij tussen groepen van verschillende sociale en culturele achtergrond kleiner maken. Zij geloven dat ontmoeting tussen groepen mensen zorgt voor een inclusievere samenleving: Wanneer we elkaar beter leren kennen, ontstaat onderling begrip, worden individuele kansen vergroot en verkleint de kloof in de maatschappij.

Inmiddels is Move landelijk actief is met projecten op basisschool en vmbo. Evaluatie van de projecten leert dat Leerlingen aangeven beter te zijn geworden in samenwerken, plannen en organiseren, goed nadenken en creativiteit. Studenten doen vooral mee omdat ze zich graag maatschappelijk willen inzetten, praktijkervaring en projectmanagementvaardigheden willen opdoen en met kinderen willen werken.

= = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Wijkhelden Offensief Eindhoven

Website: geen

Contakt: p.hoogers@dynamojeugdwerk.nl

SDG’s: 1, 3, 5, 10, 11, 13, 14, 15

Jongeren als verlengstuk van politie en gemeente ter stimulering van veiligheid in de wijk.

= = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Eindhoven Kobane

Website: www.werkgroepeindhovenkobane.nl

Contakt: Info@eindhovenkobane.nl

SDG’s: 1, 2, 3, 4, 5, 10, 11, 16

Kobane is een stad in Noord Syrië. Werkgroep Eindhoven Kobanê helpt gehandicapte kinderen naar school.

De werkgroep is opgericht na enkele bezoeken vlak na de verwoesting van Kobanê in de winter 2014. Toen de stad en kanton veilig genoeg waren keerden ongeveer 100.000 inwoners terug om op de puinhopen een democratische en multiculturele samenleving op te bouwen. Vooral vrouwen spelen hierin een belangrijke rol. De Vrouwenraad van Kobanê heeft o.a. een school voor gehandicapte kinderen geopend. De vrouwen vragen: ‘geef ons geld voor onderwijs aan deze kinderen` en ‘vertel ons verhaal verder, opdat Kobanê niet vergeten wordt`.

In Eindhoven en omgeving is de werkgroep actief bij allerlei multiculturele evenementen. Vaak worden ze uitgenodigd en een paar keer per jaar organiseren zijzelf een informatieve bijeenkomst met een benefietmaaltijd. Onder de vrijwilligers zijn een aantal voortreffelijke koks uit het Midden-Oosten. Hun traditionele gerechten vormen een van onze specialiteiten.

Eindhovense burgers gaven in anderhalf jaar ruim €10.000 voor deze school. Met dit bedrag is in juni 2018 een gebouw opgeknapt en ingericht met ruimte voor 50 pupillen. Veel kinderen kwamen met een lege maag en zonder lunchpakket op school. Een gezond schoolontbijt van ca. €400 per maand is sindsdien de eerste prioriteit.

Eindhoven Kobane is een werkgroep van Stichting Vredesburo Eindhoven.

= = = = = = = = = = = = = = = =

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *