Sustainable Development Goals Eindhoven

Ook Eindhoven werkt mee aan het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, in het engels: Sustainable Development Goals, afgekort tot SDG’s.

Dat is een programma van de Verenigde Naties uit 2015 dat loopt tot 2030. De VN heeft 17 SDG’s benoemd en de doelen uitgeschreven. Het gaat over mensen, onze planeet, welvaart, vrede en samenwerking.
De VN schrijft:

Mensen:
We willen wereldwijd armoede en honger uitbannen. We willen dat alle mensen zich waardig en gelijkwaardig kunnen ontplooien in een gezonde omgeving.

Planeet:
We willen de aarde beschermen tegen verval door duurzame productie en consumptie na te streven, door duurzaam om te gaan met grondstoffen en door snel aktie te ondernemen om het klimaat te beschermen. Zo kan onze aarde voor deze en toekomstige generaties voor ons blijven zorgen.

Welvaart:
Alle mensen moeten in welvaart een zinvol leven kunnen leiden. Economische, sociale en technologische vooruitgang vindt plaats in harmonie met de natuur.

Vrede:
We willen eerlijke en inclusieve samenlevingen in vrede bevorderen zonder angst en geweld.

Samenwerking:
We mobiliseren een wereldwijd samenwerkingsverband voor duurzame ontwikkeling met hulp van alle landen, alle belanghebbenden en alle mensen. De nadruk ligt op de noden van de armsten en de zwaksten.

De SDG’s zijn:

 1. Geen armoede
 2. Geen honger
 3. Goede gezondheid en welzijn
 4. Kwaliteitsonderwijs
 5. Gendergelijkhied
 6. Schoon water en sanitair
 7. Betaalbare en duurzame energie
 8. Waardig werk en economische groei
 9. Industrie, innovatie en infrastructuur
 10. Ongelijkheid verminderen
 11. Duurzame steden en gemeenschappen
 12. Verantwoorde productie en consumptie
 13. Klimaatactie
 14. Leven in het water
 15. Leven op het land
 16. Vrede, justitie en sterke publieke diensten
 17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken.

In Nederland is https://www.sdgnederland.nl aktief. Daar kunt u vinden wat de status van het project in Nederland is. Daar vindt u ook wat de VN wil bereiken voor 2030.

Wat gebeurt er in Eindhoven op het gebied van SDG’s. Welke initiatieven hebben burgers en/of lokale overheid ondertussen al opgestart?

SDG-Eindhoven heeft een inventarisatie gemaakt en kwam al snel met een lijst van 35 initiatieven. Die inventarisatie is waarschijnlijk lang niet volledig, maar het is een mooi begin.

DSE zal in de komende weken deze 35 initiatieven in korte beschrijvingen aan u voorstellen, met een link en een contaktadres voor als u meer wilt weten. Het doel is om snel een overzicht te krijgen van de initiatieven.

De teksten zijn samenvattingen van de website van het initiatief. De vermelde SDG’s zijn door de initiatiefnemers zelf aangegeven.

Lees de volgende berichten en verbaas je over de SDG initiatieven in Eindhoven:

SDG’s in Eindhoven: Buurtverenigingen

SDG’s in Eindhoven: Voorlichting en Cultuur – Digitale Stad Eindhoven (dse.nl)

We zijn nog bezig met een aantal Initiatieven, dus kijk de komende week zo nu en dan om nieuwe Initiatieven te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *