Te grote papier containers voor Eindhovenaren?

Foto: Rien Valk

Eindhovenaren zijn onlangs geconfronteerd met de invoering van de extra papierbak naast de bestaande containers voor huisvuil en groenafval. Het was een verrassing om te ontdekken dat de gemeente zonder enig overleg met ons, de bewoners, besloot om een bak van zo’n omvang (240ltr.) bij onze huizen te plaatsen. Voor mensen met kleine tuinen en schuurtjes is zo’n grote bak niet alleen onpraktisch, maar ook een sta in de weg. Terwijl er na het besluit in de gemeente raad in 2021 genoeg tijd was geweest om met ons inwoners te communiceren!

Klachten
De gemeente heeft weliswaar gezegd dat er weinig klachten zijn binnengekomen over die grote containers, maar als er dan in de media door de wethouder wordt gezegd dat er geen alternatieven zijn, en er geen kleinere bakken geleverd worden, dan wordt de moed om te protesteren meteen de kop ingedrukt. Zeker als ook nog gezegd wordt dat pas in oktober geëvalueerd zal worden.

Overleg met de inwoners
Het is jammer dat de gemeente niet van tevoren met ons in overleg is gegaan om te vragen welke afmetingen het beste zouden passen bij onze behoeften. Misschien was er dan een beter alternatief uitgekomen. Nu is het voor ons een veel te grote bak geworden zonder zicht op een alternatief.

Wisdom of the crowd
Waarom heeft de gemeente geen gebruik gemaakt van de wijsheid en kennis van alle Eindhovenaren? Als de gemeente van tevoren met ons in overleg was gegaan, hadden we als gemeenschap kunnen nadenken over mogelijke oplossingen en alternatieven. Waarom heeft de gemeente niet ingezet op de ‘wisdom of the crowd’?

Taak van de gemeenteraad
Ook de gemeenteraad had hier aandacht aan moeten besteden om te voorkomen dat dit soort voldongen feiten zich in de toekomst blijven voordoen. Onze DSE portal biedt graag alle ruimte voor ideeën en suggesties. Het is tijd om de krachten te bundelen en te zorgen dat de bewonersstem gehoord wordt! Want wie vindt deze 240 litercontainer ook te groot en zou graag een 140 liter container hebben? Ik in ieder geval wel!

Naschrift
Het begint duidelijk te worden dat er veel meer mensen zijn die een kleinere bak willen, dan het aantal wat Wethouder Rik Thijs hieronder noemt.
Laat daarom op de DSE portal weten dat je graag een kleine bak wilt dan zal de redactie als we meer dan 700 reacties ontvangen, die digitaal aanbieden aan de wethouder die de volgende aantallen in het ED van 30/3 liet op tekenen:
Wethouder Thijs wist te vertellen dat er tot 20 maart 14.400 bakken in de stad zijn uitgedeeld, van de 70.000 in totaal. Het aantal mensen dat een kleiner model bak wil en dat ook heeft aangegeven bij inzamelaar Cure, is 30. “Slechts 0,2 procent van wat er tot nu toe is uitgezet.”

Geef het door!
Vraag in je omgeving of er meer mensen zijn die hier hun voorkeur voor een kleinere bak willen doorgeven. Een kort commentaar of een zinnetje als “Ik wil een kleinere bak” en een geldig email adres is voldoende.
Hiermee doen we precies wat in Over Ons staat geschreven.

Let op het duurt even voordat je reactie zichtbaar wordt om spam te voorkomen!

Om te reageren hoef je je niet te registreren via schrijf mee! Scrol wel door naar beneden om je reactie te plaatsen!

PS
Al 2018 werd op radar.avrotros.nl/mag-je-een-papiercontainer-van-de-gemeente-weigeren aandacht besteed aan het weliswaar aangekondigd maar ongevraagd afleveren van papier containers mailde mij iemand. De gemeente waar het over ging heeft wel afdoende(?) wettelijke maatregelen genomen.
Zie ook: https://dse.nl/heeft-tilburg-een-beter-afvalsysteem-dan-eindhoven/
Onder die bijdrage kun je eventueel extra alternatieve ideeën kwijt

858 reacties

 • Lisa de Vries

  Ook ik wil helemaal geen papier container, weer een vierkante meter weg van onze achtertuin die al zo groot is als een postzegel. Wil graag gebruik maken van een ondergrondse papier container…. Als die optie voorlopig niet beschikbaar komt graag de aller kleinste papier container voor de tussen tijd, of gewoon zoals vanouds, regelmatiger papier ophalen zonder container!

 • Joke

  Graag een kleine papierbak

 • Peter

  De papierbak is veelste groot.
  Niet zozeer tegen de capaciteit, maar hij neemt naast de 2 andere grote containers gewoonweg veel te veel plek in in de tuin…

  Mij is niks gevraagd of ik dat ding wel wil hebben of niet, bij keuze was dat een dikke nee, of een kleine (de helft was genoeg) container.

 • Ester Klein Gunnewiek

  Graag een kleinere papierbak.

 • J. Mostertman

  Graag de kleinste papierbak, ik kan de grote niet goed kwijt, het duurt een jaar voordat de grote bij mij vol is!

  • Tanya

   Ik ben blij met de papiercontainer. Hoef ik niet meer op zoek naar dozen om papier in te stoppen. Het waait niet meer de straat op. Opgeruimd staat netjes. De grote is ook prima.

 • Peter

  Ik wel een kleine papier container

 • J Schuts

  Graag een kleinere papiercontainer na 1 maand is deze nog niet voor de helft gevuld . De container is veel te groot . En neemt onnodig veel plaats in beslag naast de groene en grijze container

 • Nadiah

  Kleine papierbak!

 • Björn

  Graag een kleinere papierbak 😊!

 • Rocco

  Ook ik wil graag van dat lomp grote ding af. Ik heb een nee/nee sticker dus een liter of 60 ( zoiets als de oude milieubox) is groot genoeg . Dan doe ik er nog 2 maanden over om dat ding vol te krijgen.

 • Marike

  Graag een kleinere papierbak

 • Ido Koppenaal

  Wij zijn super blij met onze nieuwe papierbak! Onwijs bedankt! Geen papier meer over straat

 • Sigrid C. Degener

  Ik wil ook een kleinere papierbak

 • van Rosmalen

  Ook wij willen een kleine papierbak

 • W van de Ven

  Graag een kleinere papierbak

 • Paul

  Wij willem een kleinrre pspierbsk

 • Rob

  Wij willen ook graag een kleinere papier container.

 • Joke

  Ik wil graag een kleinere papier container.
  Container zit na 4 weken nog niet voor een kwart vol.

 • Annelies

  Ook hier graag een kleinere papierbak, deze is echt te groot in onze kleine tuin.

 • Ik wil een kleine container

 • Fred. Fransen

  Deze bak is veel te groot en mijn schuur veel te klein. Dus nu 4 bakken voor de deur. Ook het plaatic moet ergens in. Ik wil een kleine bak!!

 • Eveline

  Ik wil graag een kleinere papierbak

 • Marjo Cuppen

  Ik heb het gevoel dat deze afschuwelijke en veel te grote papierbakken ons door de strot worden geduwd! Totaal geen inspraak gevraagd aan ons burgers van Eindhoven.
  Ik wil eigenlijk helemáál geen bak voor dat beetje papier wat ik heb, maar als het dan toch moet dan een KLEINERE!

 • Wij willen een kleine container

 • Joris Mathias

  Ik wil ook een kleinere bak, niet zo’n grote knoepert die ik in een jaar nog niet vol krijg!

 • Bep Containerklep

  Tuinen worden steeds kleiner maar de bakken blijven maar komen. Gemeente Eindhoven is blijkbaar tegen tuinmeubilair dus zitten wij allen op een kleur-gepersonaliseerde rolstoel met klep. Biertje erbij en laat die zomer maar komen! Proost

 • Manon

  Wij willen helemaal géén papiercontainer; helaas hebben we nooit een reactie gehad op ons verzoek en staat de plastic papiercontainer nu toch in ons voortuintje. We nemen het stapeltje papier wel op de fiets mee naar ons werk, waar een grote papierbak ruimte over heeft, was de gedachte. Onze groene oase van een stadstuinTJE – waar niet alleen wij maar ook de insecten, vogels en andere diertjes van profiteren – heeft daarentegen géén ruimte over. Ik was in de veronderstelling dat we met z’n allen onze tegels moesten wippen? Nu moet er weer een vierkante meter per tuin betegeld worden/blijven om een kuub aan plastic kwijt te kunnen..?

 • Jeanne

  Bijna al mijn post is digitaal, ik heb een nee nee sticker en alleen op zaterdag de papieren krant. Wat moet ik met die grote bak. Ik wil een KLEINE papiercontainer

 • Carin Joosten

  Ik wil graag een kleinere papiercontainer. 240 liter is echt te groot voor mijn tuin en ik heb ook niet zo veel oud papier iedere maand.

  • Bas van Straaten

   Wij willen graag een kleine container. Waren onaangenaam verrast door de manier waarop zo’n groot ding met opvallende blauwe deksel werd opgedrongen. Geen idee waar we die moeten laten zonder dat wij of de buurt er de hele dag tegenaan moet kijken.

 • Herman Van De Ven

  Mag ik alsjeblieft de alles-allerkleinste papiercontainer?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *