Te grote papier containers voor Eindhovenaren?

Foto: Rien Valk

Eindhovenaren zijn onlangs geconfronteerd met de invoering van de extra papierbak naast de bestaande containers voor huisvuil en groenafval. Het was een verrassing om te ontdekken dat de gemeente zonder enig overleg met ons, de bewoners, besloot om een bak van zo’n omvang (240ltr.) bij onze huizen te plaatsen. Voor mensen met kleine tuinen en schuurtjes is zo’n grote bak niet alleen onpraktisch, maar ook een sta in de weg. Terwijl er na het besluit in de gemeente raad in 2021 genoeg tijd was geweest om met ons inwoners te communiceren!

Klachten
De gemeente heeft weliswaar gezegd dat er weinig klachten zijn binnengekomen over die grote containers, maar als er dan in de media door de wethouder wordt gezegd dat er geen alternatieven zijn, en er geen kleinere bakken geleverd worden, dan wordt de moed om te protesteren meteen de kop ingedrukt. Zeker als ook nog gezegd wordt dat pas in oktober geëvalueerd zal worden.

Overleg met de inwoners
Het is jammer dat de gemeente niet van tevoren met ons in overleg is gegaan om te vragen welke afmetingen het beste zouden passen bij onze behoeften. Misschien was er dan een beter alternatief uitgekomen. Nu is het voor ons een veel te grote bak geworden zonder zicht op een alternatief.

Wisdom of the crowd
Waarom heeft de gemeente geen gebruik gemaakt van de wijsheid en kennis van alle Eindhovenaren? Als de gemeente van tevoren met ons in overleg was gegaan, hadden we als gemeenschap kunnen nadenken over mogelijke oplossingen en alternatieven. Waarom heeft de gemeente niet ingezet op de ‘wisdom of the crowd’?

Taak van de gemeenteraad
Ook de gemeenteraad had hier aandacht aan moeten besteden om te voorkomen dat dit soort voldongen feiten zich in de toekomst blijven voordoen. Onze DSE portal biedt graag alle ruimte voor ideeën en suggesties. Het is tijd om de krachten te bundelen en te zorgen dat de bewonersstem gehoord wordt! Want wie vindt deze 240 litercontainer ook te groot en zou graag een 140 liter container hebben? Ik in ieder geval wel!

Naschrift
Het begint duidelijk te worden dat er veel meer mensen zijn die een kleinere bak willen, dan het aantal wat Wethouder Rik Thijs hieronder noemt.
Laat daarom op de DSE portal weten dat je graag een kleine bak wilt dan zal de redactie als we meer dan 700 reacties ontvangen, die digitaal aanbieden aan de wethouder die de volgende aantallen in het ED van 30/3 liet op tekenen:
Wethouder Thijs wist te vertellen dat er tot 20 maart 14.400 bakken in de stad zijn uitgedeeld, van de 70.000 in totaal. Het aantal mensen dat een kleiner model bak wil en dat ook heeft aangegeven bij inzamelaar Cure, is 30. “Slechts 0,2 procent van wat er tot nu toe is uitgezet.”

Geef het door!
Vraag in je omgeving of er meer mensen zijn die hier hun voorkeur voor een kleinere bak willen doorgeven. Een kort commentaar of een zinnetje als “Ik wil een kleinere bak” en een geldig email adres is voldoende.
Hiermee doen we precies wat in Over Ons staat geschreven.

Let op het duurt even voordat je reactie zichtbaar wordt om spam te voorkomen!

Om te reageren hoef je je niet te registreren via schrijf mee! Scrol wel door naar beneden om je reactie te plaatsen!

PS
Al 2018 werd op radar.avrotros.nl/mag-je-een-papiercontainer-van-de-gemeente-weigeren aandacht besteed aan het weliswaar aangekondigd maar ongevraagd afleveren van papier containers mailde mij iemand. De gemeente waar het over ging heeft wel afdoende(?) wettelijke maatregelen genomen.
Zie ook: https://dse.nl/heeft-tilburg-een-beter-afvalsysteem-dan-eindhoven/
Onder die bijdrage kun je eventueel extra alternatieve ideeën kwijt

858 reacties

 • Emmy Zandee

  Ik wil ook graag een kleinere bak. Zo’n grote bak wordt toch veel te zwaar om te verslepen als hij vol is?
  Ondanks dat wil ik geen ondergrondse papiercontainer, want binnen de kortste tijd ontaardt dat in een grote ‘zooi’ rond de container. Dat zien je nu al bij de appartementencomplexen.

  Beste medebewoners van de stad: als de gemeente zegt dat het niet kán (kleinere container dus) betekent dat dat de gemeente het niet wíl. Het interesseert ze niks hoe het georganiseerd is, als het op papier maar verantwoord is.
  Net als het veel te hard rijden dat je vaak ziet: ook dat interesseert ze niets. Maar daar gaat het nu niet over.

 • paul

  Zijn er Mensen die van hun grote papierbak afwillen? Ik wil ‘m wel hebben om regenwater in op te vangen wat anders in het riool verdwijnt. Kom hem gratis bij je ophalen! Stuur maar een telegram berichtje naar @vlammenpan.

  Zelf heb ik nauwelijks oud papier, en wat ik heb gaat in stukjes bij de compost. Nee-Ja brievenbus sticker helpt ook daarbij. Bij ons in de lijmbeekstraat krijgen we trouwens geen containers, dat gaat hier niet.

 • Carolien

  Ook voor mij met klein tuintje en weinig papier is de papier bak veel te groot. Bij voorkeur vervangen door een table-top formaat die in het schuurtje past

 • Eric Van Luijtelaar

  Wij willen graag een kleinere papierbak, of nog liever een ondergrondse papiercontainer!

 • Graag een kleinere pspierbak

 • Giny Middel

  Ik wil graag een kleinere papierbak. van 140 liter. Die ik nu heb is te groot om ergens neer te zetten en veel te zwaar voor mij als hij vol is.

 • Janny Otto

  Met flinke tegenzin zet ik morgen mijn te grote, te blauwe papierbak aan de weg. Ik heb erg mijn best gedaan om mijn tuin zo groen mogelijk te maken, maar na de grijze en de groene bak, overheerst nu voorál de kleur blauw mijn kleine stadstuintje. In één woord Afgrijselijk. Geacht gemeentebestuur: ‘kom op uw besluit terug’. Ik wil de bak NIET!

 • Schuurmans L.

  Lilian

  Wij willen een kleine papierbak, Deze is veel te groot en te zwaar.

 • Hannie vermolen

  Ik wil graag een kleinere bak. De 240 liter bak kan ik niet kwijt.ik heb ook een kleine groen en grijs bak

 • Tineke

  Veeeel te onhandig grote papierbak. Jakkes

 • T. Hofer-la Rivière

  Heel graag zou ik in plaats van de grote, een kleine papiercontainer willen hebben.
  Vandaag deze voor de eerste keer buitengezet: wat een zwaar gesleep.

  Ook mijn straatgenoten van nummer 2 en 94 en 96, allen op leeftijd, willen veel liever een kleine bak.

  Hopelijk lukt het zo.

 • Vero

  Mijn tuin is 12m3 en dan nog een bak, ik breng papier Zelf weg, dank u

 • Gha Van der Hoorn

  Papiercontainer is voor ons veel te groot. We willen graag een kleinere.
  Bovendien is de kleur niet natuurlijk,past niet in de tuin.

 • Nathalie

  Bij mij staat hij nog voor mijn huis op de stoep en daar laat ik hem staan ook. En ik ben duidelijk niet de enige in de straat die er zo over denkt. Ik wil helemaal GEEN papierbak!

  Ik heb al 30 jaar een NEE – NEE sticker op de brievenbus, ook geen abonnement op kranten of tijdschriften… deze bak is bij mij totaal overbodig.

 • Paul Beekman

  Deze container is echt veel te groot; ik schat in dat we er 2 á 3 maanden over doen om dat ding vol te krijgen.
  Graag een kleinere.

 • De 240-liter papiercontainer is zelfs zonder inhoud al te lomp voor mijn moeder van 85 om naar de straat te rijden. Zij wil graag het kleinere formaat. Nu staat de grote bak werkloos in de garage ruimte in te nemen.

 • Minou

  Bij ons is 240L ook veel te groot. Voor ons zou een 120L veel beter zijn.

 • Jos van der Heijden

  Wij willen ook een kleinere papierbak. De huidige is veel te groot

 • Mandy Bongers

  wij willen graag een kleinere papierbak of idd liever helemaal geen en houden zoals het nu is.

 • Marianne

  Wij willen graag een papiercontainer van 140 liter.

  Na ruim 2 maanden is onze huidige papiercontainer voor nog maar 1/3 gevuld, dat is dus ongeveer 80 liter.
  Een papiercontainer van 140 liter is voor ons dus groot genoeg!

 • graag kleiner papierbak
  Elly

 • Joris

  Ook namens Jan en Greet; wij willen allemaal een kleinere papierbak! gr Joris

 • Ad Custers

  Ook wij vinden deze bak te groot. Dus willen we een kleineren.

 • Dianne Ceelen

  Ik wil graag een kleine bak. Bestel heel weinig online en heb ook geen krant en reclame en koop nooit pizza’s dus voor mijn weinige post en eiwrdozen hoef ik niet zo’n enorme bak.
  Dianne

 • H. Loots

  Als stel van 2 doen wij er 3 maanden over om de bak te vullen. Wij bestellen nooit op internet en hebben weinig tot geen karton. Een kleine blauwe bak is een must.

 • Tess Speelpenning

  Ik zou graag een kleinere papierbak willen, of liever eigenlijk helemaal geen extra container in de tuin.

 • Mario Nozz

  Graag een kleinere blauwe papierbak.

 • Ik wil graag een kleinere papiercontainer.

 • Jean Pierre Coumans

  Ik snap niet waarom je eerste instantie een keuze krijgt tussen een grote en of de normale iets kleinere bak. Dan hadden ze gerichter kunnen bestellen. Wij hebben de “normale” groene en grijze bakken en nu ineens een groter formaat erbij. Staat enorm in de weg. Ik wil dus graag de kleinere variant en niet zo’n groot onding!!!

 • Yvonne

  Ik heb al in een eerder stadium de gemeente om een kleine container gevraagd, ook aangegeven dat het beter zou zijn om een keuzemogelijkheid te bieden. Ik kreeg reactie van Cure (.?) dat dit niet kan, met als reden ; is een besluit van de gemeente om alleen 240 bakken te leveren. Nogmaals een mail gestuurd naar de gemeente en mijn verbazing uitgesproken dat ik een reactie van Cure kreeg. GEEN reactie hierop gekregen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *