Victoria’s Secret definitief naar Eindhoven

Ik moest het twee keer lezen, maar het is een feit: het behaagt het bestuur van onze gemeente om 2,5 miljoen gemeenschapseuro’s in de panty te stoppen van de projectontwikkelaars van de Victoriatoren. Het Eindhovens Dagblad rapporteert er vandaag over. Gelukkig zijn het college en de gemeenteraad scherp, want er dient gewaakt te worden voor een precedentwerking.

Gemeenschapsgeld
2,5 miljoen euro om een privaat project sluitend te krijgen… ik sluit mijn ogen en denk aan wat je allemaal kunt doen van die gemeenschapspoen. Maar goed, keuzes dienen gemaakt te worden en de meerderheid in de raad beslist. Mark Wijdeven, wiens ED-artikel de lezende Eindhovenaar informeert, stelt dat het een unieke bijdrage aan een projectontwikkelaar is. Dat ben ik niet geheel met hem eens, al is de openlijke financiële injectie juist door de openlijkheid uniek te noemen. Normaal gesproken doet de gemeente haar best dit soort zaken buiten het publieke domein te houden, zo niet met Victoria’s secret.

Voordeeltjes
Het komt in Eindhoven vaker voor dat de gemeente de projectontwikkelende marktpartijen de helpende hand toesteekt, maar dan niet door het openlijk meebetalen aan een flatgebouw. Een andere constructie, maar evengoed met financieel voordeel van de marktpartijen tot gevolg, is het vasthouden van vastgoed of een lap grond door de gemeente ten behoeve van ontwikkeling in een later stadium. Er wordt dan bijvoorbeeld een decreet uitgeschreven waardoor de gemeente eerste keus heeft óf haar fiat moet geven aan een verkooptransactie. Voor gebiedsontwikkeling wellicht een goede zaak, voor de marktwerking (en dus onze gemeenschapsportemonnee) niet altijd.

Winkelcentrum Woensel
Een voorbeeld hiervan zien we bij de herontwikkeling van het gebied van WoensXL oftewel het Winkelcentrum Woensel. De ontwikkelaar daarvan heeft de centen vastzitten in andere projecten en zit daardoor even klem. De gemeente Eindhoven, uiteraard belanghebbende vanwege de gebiedsontwikkeling, helpt een handje mee. Hoe dat precies werkt is wat lastig uit te leggen, maar wie zich voorheen verbaasd heeft over / verdiept heeft in de langdurige verpaupering van het voormalige postkantoor bij het station herkent de patronen.

Deur op een kier
Neem er een bakje koffie of thee bij, of misschien beter iets verkoelends en lees de uitleg die in het documentensysteem van de gemeente terug te vinden is. De link plaats ik onderaan deze tekst. Wat mij betreft zet de zienswijze de gesloten deuren van het stadhuis op een kiertje en dat is nodig, hoe lastig ook.

Waar het mij vooral om gaat is dat opnieuw de transparantie ontbreekt. Bevoordeling van projectontwikkelaars in Eindhoven is een permanent fenomeen, problematisch is het dat het vaak om dezelfde partijen gaat en onze gemeente zich schijnbaar afhankelijk voelt van een beperkt aantal spelers. En die afhankelijkheid leidt tot opmerkelijke constructies. In dit licht vond ik het document namens de verkopende partij (XXL Real Estate, huidige eigenaar van Winkelcentrum Woensel) aan de gemeenteraad zeer verhelderend.

Co-creatie
De creatieve co-creatie van de Victoriatoren, de gemeentelijke co-financiering is best creatief, heeft natuurlijk wél een precedentwerking. Bovendien wordt de gemeente nu ook geraakt door eventuele projecttegenvallers die zich na vandaag openbaren. Mijn voorstel is dan ook om het toekomstige Victoriapark nu alvast om te dopen in Doornhof. De gemeentelijke huid zal na vandaag nog vaak openrijten door de stekeligheden van deze ‘deal’. Hulde!

Veel leesplezier toegewenst!

Zienswijze Warendorf namens XXL Real Estate Group B.V.

5 reacties

 • Peter

  Bestuurlijk Eindhoven met haar zogenaamde “ondernemers”, hebben een aantal overeenkomsten.
  1. Ze dekken elkaars bipsen, netjes of ruw, af.
  2. Ze wrijven elkaar op, tot ze gaan gloeien, en afhankelijk van elkaar zijn gemaakt.
  3. En, ze zwijgen als er wat buiten de boot valt, iets aan het licht komt, of iets anders minder transparant gebeurt.

  Datzelfde gebeurt ook in, daar waar je dit juist helemaal niet zou verwachten. Op de redactie van een grote krant in de regio. Waarbij aangeleverde informatie van burgers verdwijnt en niet op de redactietafel meer wordt besproken.
  Er is echt iets heel grondigs mis.

  Ook dit valt in de categorie “Victoria’s secret”.
  Maar in Eindhoven is “deze cultuur”, ‘gewoon goed’ geworden, zo lijkt het keer op keer.
  Zwijgen en/of bedreigen/bedriegen/liegen.

  O ja, en ik pak de popcorn er alvast even bij en ga lekker zitten….
  Er is geen Raadslid die hier openbaar vragen over durft te stellen. Of heb ik het mis?

  En hoe zit het dan met de bezetting van de gebouwen aan het Stadhuisplein? Dat gebied dat er nog armoediger uitziet dan de Bijlmer?
  Je bedoelt bijvoorbeeld dat Oude Stadskantoor?
  Ja, dat gebouw staat redelijk fors leeg…
  De(zelfde) eigenaar, daar hebben we hem weer (!), heeft wat liquiditeit/cashflow uitdagingen..
  Dus wat komt dat even mooi uit, dat de Gemeente Eindhoven (= pinautomaat) 2 hele etages gaat huren!
  Uw belastinggeld stroomt gretig naar een vastgoedpartij, die 105 meter hoog wil bouwen, maar nu even niet, omdat zij al helemaal klem zit. Maar in het verleden dit wel kon (laten) doordrukken.

  En de Raad? De Raad, die zwijgt.
  De Raad is onwetend. Of erger.
  Eindhoven Brainport is het meest fantastische verdienmodel geworden, van een maatschappelijk door zijn hoeven zakkend, rottend systeem.

  Ik wens de verantwoordelijken in deze stad veel succes. Hak al deze rot weg, been dit uit. Als je dit niet doet, stort de stad verder in.
  Laat dat niet gebeuren!

  • Bob

   Ik denk niet dat de gemeenteraadsleden onwetend zijn. Zij beschikken vaak over andere informatie die in sommige gevallen geheim is. Er is wat voor te zeggen om bepaalde zaken niet in de openbaarheid te brengen omdat er bijvoorbeeld concurrentierisico’s spelen (bij aanbestedingen kan dat het geval zijn). Maar dan zou je achteraf alsnog moeten kunnen nagaan hoe deals in elkaar zaten en daar wringt de Eindhovense schoen nogal eens.

   In het geval van de Victoriatoren is wél publiekelijk gedebatteerd over de 2,5 miljoen eurootjes, maar ook nu is er informatie onder embargo vrijgegeven aan raadsleden. Als de Victoriatoren alsnog niet van de grond komt, of wanneer de kosten alsnog veel hoger uitpakken dan nu ingeschat, dan is het zeer de vraag wie er verantwoordelijk gehouden kan worden.

   Overigens is met de 2,5 miljoen de haalbaarheid van dit project verre van gegarandeerd. Ook bij hoogbouwminnend Nederland begint langzaam maar zeker door te dringen dat de kosten van bouwmaterialen en arbeid én de beschibaarheid van uitvoerende partijen een tikkeltje knellend werkt…

   • Michel

    De kosten van bouwmaterialen en arbeid knellen bij ieder bouwproject. Dat heeft niets met hoogbouw te maken.

    • Bob

     Dat heeft wel iets met hoogbouw te maken aangezien je vanaf een hoogte van pakweg zeven verdiepingen verhoudingsgewijs meer bouwmateriaal nodig hebt ten behoeve van de sterkte van de structuur.

     Los daarvan ben ik van mening dat als jouw stelling klopt, dat de gemeente dan de borst kan natmaken. Alle projectontwikkelaars zullen voor hun Eindhovense projecten te maken hebben met de knellende kosten van bouwmaterialen en arbeid. Het is wachten tot de rest van bouwend Eindje aanbelt voor een soortgelijke behandeling.

     Een ander aspect is dat de projecten inmiddels steeds verder worden uitgekleed. Goedkopere materialen en structuren verdrijven de oorspronkelijke plannen. De bouwers gaan dus flats bouwen die minder bouwkosten vergen. (En tegelijk leggen ze hun bedelbriefje bij de Eindhovense volksvertegenwoordiging neer die straks verrast is zoals de gemiddelde Land Rover eigen(a)ar(esse) die na een jaar of twee merkt dat het onverwoestbare imago ook alles blijkt te zijn waar hij/zij de pegels voor heeft neergeteld. Enkel in de folder is het één brok brute betrouwbarheid.)

 • Wim

  https://dse.nl/gemeente-eindhoven-2023-geld-vindt-project/

  Tja, ‘t Is wa

  ‘Stereotype Politicus’ laat zich weer een oor aannaaien door ‘Stereotype Ondernemer’.
  https://dse.nl/gemeente-eindhoven-meer-bouwen-goed-project-met-geld/

  Een soort omgekeerd socialisme: steel van de armen en geef aan de rijken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *