Waarom doet het Eindhovens college zo geheimzinnig?

Dit op 100 mtr. hoog? – Foto: Rien Valk

Dreigt Eindhoven te verworden tot een bananenrepubliek? Het college van B en W vindt het prima dat een onderzoek plaatsvindt naar het de hoogte in tillen van de Catharinakerk, een van de weinige monumentale gebouwen die de stad rijk is, een gemeentelijk bezit nota bene. Het wil echter niet aan de gemeenteraad vertellen welke partijen dat onderzoek betalen (ED 6 oktober). Wat hebben die geheimzinnige financiers voor belangen? Wie zijn het? Welke schimmige afspraak heeft het college of de wethouder met hen gemaakt? Elk gemeenteraadslid dat dit accepteert, is geen knip voor de neus waard.

Beter is dat alle dossiers en overeenkomsten inzake bouwplannen, voorgenomen vastgoedtransacties, verdichtings- en hoogbouwplannen en inzake de gesprekken met alle partijen volledig openbaar worden. Het college is met zijn uitspraak onbetrouwbaar geworden.

Peter van Opbergen, Eindhoven

5 reacties

 • Sebastiaan

  Wat een onvoorstelbare dosis wantrouwen wordt hier tentoongesteld. Gaan we dan ook pupers dan ook wantrouwen die op het St Joris college eindexamen modellen hebben gemaakt voor denkbeeldige hoogbouw in de binnenstad? Soms lijkt het wel of mensen overal een complot inzien, erg vermoeiend en ik heb met je te doen. Een bouwkosten onderzoek op particulier initiatief. Wat is daar in vredesnaam op tegen.

  • Rien Valk

   Sebastiaan er zitten wat (type)foutjes in je reactie als je je registreert kun je die foutjes voortaan zelf verbeteren ik wil dat nu ook wel voor je doen. Laat maar weten.

   Waar is het voor nodig om de opdrachtgever tot dat onderzoek van een gemeentelijk eigendom geheim te houden?
   Maar kennelijk ben je niet goed op de hoogte van de ondemocratische wijze waarop ons Eindhovens bestuur bezig is, dus kan ik me jouw reactie wel voorstellen. Zeker gezien het zakelijk belang wat je hebt bij zoveel mogelijk groene (hoogbouw)daken in Eindhoven en daar is niks mis mee. Maar dat hoeft ook niet onder de groene dakbedekking gestopt te worden. Dat geld voor meer leden van EHVXL die zo verbazingwekkend veel energie in de mogelijke Eindhovense hoogbouw steken dat ik me met veel andere afvraag of we hier te maken hebben met een simpel clubje hoogbouw enthousiastelingen, of toch zoals Bob Leenhouwers het zo fijntjes opmerkte de chapter van Winy Maas die hun en zijn zakelijke interesse combineren met een hoogbouw “hobby”.

   Ik hel steeds meer over tot het laatste. Dat komt ook door de opmerking van een van jullie leden liever een grotere bekendheid na te streven van jullie voorkeur dan een eerlijke discussie en meningsuitwisseling op argumenten hier op onze portal. Een plek die voor iedereen vrij toegankelijk is om mee te denken en berichten te plaatsen na een simpele registratie. Dat is ook te lezen in Over Ons.

   De uitnodiging die hier dse.nl/ehvxl-has-a-lift-off/ te lezen was staat nog, maar ik vrees dat jullie dat nog steeds niet aandurven. Hopelijk vergis ik me?
   vRIENdelijke groet

  • C

   Beste Sebastiaan,

   Het heeft niets te maken met wantrouwen, maar met integriteit. Zowel B&W als de onbekende opdrachtgever zouden dit niet moeten willen. Het kunnen controleren of onderzoek onafhankelijk is uitgevoerd is van belang. Wat gaan B&W en de Raad straks doen met de resultaten? Naast zich neerleggen want wie heeft om dit onderzoek gevraagd en wat wordt precies onderzocht?

   C.

  • bleenhouwers

   Even ter verduidelijking, waarschijnlijk doelt Sebastiaan op de werkstukken die hier terug te vinden zijn: The sky is the limit – St. Joris leerlingen bouwen hoog

   Wat mij betreft een heel geslaagde opdracht, met leuke resultaten tot gevolg.

 • bleenhouwers

  Mooi en terecht betoog. Het is allang geen kwestie meer van voor- of tegen hoogbouw in de binnenstad. Wie in hemelsnaam de verbanden moet blootleggen is mij vooralsnog een raadsel, maar dat het broodnodig is, is een feit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *