Wereldwonder aan de Luciferstraat?

Afgelopen dinsdag vond de meningsvormende vergadering plaats over het gebied rondom het Stadhuisplein. Iedereen die wil mag tijdens zo’n vergadering in vijf minuten haar/zijn standpunt verkondigen en dat werd dan ook met verve gedaan. Als het natte weer zich voortzet is het misschien leuk om in plaats van Netflix de bonte stoet aan insprekers te bekijken. Het linkje naar de video zal ik hieronder opnemen.

Behalve de insprekers tijdens de vergadering heeft de griffie, zeg maar ‘de administratie van de gemeente’, maar liefst 30 geschreven reacties ontvangen. Ook hierin zie je hoe voor- en tegenstanders met elkaar verschillen en waarom. Anders dan bij de videofragmenten ontbreekt bij de ingediende geschreven stukken de naam. De griffie beschikt natuurlijk wel over de gegevens.

Luciferstraat
Eén van de geschreven reacties bleek afkomstig van een bewoner van de Luciferstraat. Dat is een straatje in het centrumgebied ‘De Bergen’. Mijn ogen struikelde bij het lezen al direct over het eerste argument:

Nu ken ik het stukje Eindhoven waar de Luciferstraat ligt redelijk goed. Ik was er een tijd lang actief als bezorger van huis-aan-huisbladen. Destijds kwam de zon op vanuit de richting van het Stadhuisplein. Hoezo ervaart ‘de achterliggende buurt’ dan geen schaduweffecten van eventuele bebouwing? En wie is dan de hele buurt?

Uit de veren
Vanmorgen was het eindelijk een beetje zonnig. Rond 08.00 uur vanmorgen ging ik eens een kijkje nemen in de directe omgeving van de Luciferstraat. Aangezien ik een fototoestel heb waarmee ik ook af en toe bel en app, heb ik ook maar meteen wat foto’s gemaakt. Eerst neem ik u mee naar de buurt. Een satelietweergave van Google toont de ligging. Voor het gemak heb ik ook maar het Stadhuisplein gemarkeerd. U mag daar zelf torens van 160 meter bij bedenken.

De rode lijn in het groene kader: Luciferstraat.

Mijn eerste foto heb ik geschoten om te bepalen waar de zon stond ten opzichte van de Luciferstraat. Dat is ook de reden dat mijn schaduw zichtbaar is:

Schitterende zon in dito lakwerk. Rechts: brievenbussen.

Het gebouw waarvan rechts op de foto de brievenbussen te zien zijn, heb ik ook maar meteen gefotografeerd. Een meter of tien naar achteren geeft het volgende aanzien:

Kleine stadstuintjes. Uiterst links: brievenbussen

Alles leuk en aardig, hoor ik u denken… maar waar staat bleenhouwers dan precies? Om dat helder te krijgen heb ik zo ongeveer het groene kader uit de foto in kaart gebracht met Google Maps. Vervolgens heb ik een dikke pijl aangebracht waaruit mijn positie af te lezen valt én de richting waarin de eerste foto is genomen:

1, 2 en 3 zijn cameraposities van volgende foto’s

In feite verbindt de Luciferstraat de Don Boscostraat en de Grote Berg. Daarnaast begrenst de Luciferstraat het Don Boscoplein. Dat staat helaas op bovenstaand kaartje niet vermeld.

Vanuit de Don Boscostraat richting Grote Berg.

Om een beter beeld te krijgen van het effect van de ochtendzon op de gebouwen aan de Luciferstraat en het Don Boscoplein zijn de volgende foto’s indicatief.

1) Torens van de Catharinakerk toornen uit boven bebouwing Luciferstraat

2) Don Boscoplein: we kijken recht op bebouwing Luciferstraat

3) Nu iets verder door op het pleintje.

Waar ik bovenstaande foto’s nam is in de volgende foto goed te zien en gemarkeerd met 1, 2 en 3. Met mijn rug stond ik richting het zonovergoten pand dat in onderstaande foto op de achtergrond staat:

Cameraposities bij vorige drie foto’s

Terug naar de stelling
De bewoner van de Luciferstraat die beweert dat de hele achterliggende buurt geen schaduweffecten ervaart van eventuele bebouwing heeft dus mogelijkerwijze gelijk. Ik ken persoonlijk geen enkele van de buurtgenoten en weet dus niet hoe de schaduw straks wordt ervaren. Van een wereldwonder is helaas geen sprake: de zon komt nog steeds in het oosten op.

Wel is met 100 procent zekerheid te voorspellen dat de torens die voorzien zijn aanzienlijk hoger zullen uitsteken dan de torens van de Catharinakerk (73 meter), de Stadhuistoren (50 meter) en de Vestedatoren (90 meter). Vergeet daarbij niet dat de torenbouw is voorzien op de hoek van Wal/Stadhuisplein en bovenop het Sendcloud-gebouw (voormalig stadskantoor).

Kortom: de nieuwe bebouwing verrijst straks dichterbij de Luciferstraat en wordt ook nog eens twee tot drie keer zo hoog als de huidige gebouwen in de omgeving.

Veerkracht van Don Boscoplein
Toch denk ik dat de bewoner aan de Luciferstraat gelijk krijgt. Rondom het Don Boscoplein zijn de bewoners namelijk nogal wat gewend als het op zon en schaduw aankomt.

Mysterieuze staalcirkels in hartje Eindhoven

Mysterieuze staalcirkels in hartje Eindhoven

Misschien zag u het al op bovenstaande foto’s, maar er lijken zo’n veertig gegalvaniseerd stalen cirkels aangebracht te zijn op het plein. Elk van die cirkels kent een houten kern. Ik dacht even aan de inslag van een meteorietenregen met restanten van de planetoïde ‘Berk’. Maar een beetje zoeken bracht opnieuw een Eindhovens hoogtepunt der vergroening aan het licht: in 2019 zijn zo’n 40 bomen omgezaagd om (pas daarna) te ontdekken dat de geraamde kosten voor serieuze nieuwe vergroening te hoog uitpakten. Ik moest meteen denken aan de bomen aan de Stationsweg.

Groen kost geld en mankracht/girlpower (Jaarstukken 2019, gemeente EHV)

Groen en bouwhoogte gekoppeld
Wat de gemeenteraadsleden worden geacht te geloven is dat er een logische koppeling is tussen meer groen en grotere bouwhoogte. Ik geloof dat de stad daadwerkelijk meer dakplanten kan verwachten en een groene balkonborders sluit ik evenmin uit. Maar alleen al door de unieke functie, omvang en ligging van het Stadhuisplein is een groene oase uitgesloten. Hoe hoog je ook bouwt. De grootste schaduw werpt die suggestie dat het plein een serieus groene impuls mag verwachten op basis van de drie alternatieven. En meer keus krijgt de raad niet.

Ik wens u een zonnige zondag toe.

 

+++++

Toevoegsels:

Om de meningsvormende vergadering Stadhuisplein te bekijken moet u in het videoverslag door naar 1:24:00. U vindt het verslag door op deze link te klikken.

De bomenkwestie op het Don Boscoplein speelt al veel langer. Meer inzicht in de gemeentelijke voortvarendheid is te verkrijgen op de laatste pagina van het Bergen Bulletin van eind 2020. ‘Wij’ van de achterliggende buurt blijkt overigens minder ‘wij’ te zijn dan het eerder geciteerde ingezonden stuk suggereert.

Een reactie

  • Frank van Dijk

    De bomen in de cirkels zijn enkele weken voor uw artikel gekapt ivm de herontwikkeling van het plein. Op dit moment wordt het plein opnieuw ingericht met aan de zijde aan de kant van de Deken van Somerenstraat een 30-tal parkeerplaatsen en de andere helft wordt een groen parkje. Later dit jaar is een en ander klaar.
    Ik ben zelf bewoner van het Don Boscostraat 5 complex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *