“De burgemeester jorrist, Ma, de democratie welteverstaan!”

Wij, Eindhovenaren, zijn met velen druk bezig om het hoofd koel te houden en ons netjes van elkaar te distantiëren, Dat valt al niet mee, want we zijn hier in het zuiden nogal van de gezelligheid en de intermenselijke interactie. Daarnaast zijn veel inwoners van de stad bezig met het redden van mensenlevens of ze zorgen ervoor dat anderen daartoe in staat zijn. Hele volksstammen trachten hun bedrijf te redden, niet in de laatste plaats ook de arbeidsplaatsen die ermee gemoeid zijn en zelfs kinderen en jeugd moeten in sociaal opzicht maar even individueel en zelfstandig hun weg vinden door de digitaal aangeboden leerstof.

Digitaal gedoe
Voor mij geldt dat ik probeer mijn tieners aan het leren te krijgen of te houden; te voorkomen dat ze elkaar afmaken én daar tussendoor poog ik zetzetpejend mijn drie musketiers een belegde boterham te bezorgen. En natuurlijk ben ik er voor mijn moeder. Dat laatste stelt eigenlijk niet zoveel voor aangezien het enkel om de boodschappen gaat. Mevrouw dopt haar boontjes letterlijk en figuurlijk zelf. Voor de rest wordt er natuurlijk regelmatig ge(beeld)beld. En toch is het dat niet helemaal. Je voelt elkaar toch minder goed aan, je kunt de lichaamstaal niet altijd even goed lezen; dezelfde sfeer krijg je gewoonweg niet.

Sheriff
Juist door de drukte die deze tijd met zich meebrengt volg ik het nieuws en dan met name de lokale ontwikkelingen onvoldoende. Er is naast die drukte natuurlijk nog een andere belangrijke oorzaak voor mijn afgenomen focus op de stadspolitiek: onze burgemeester bestuurt nu niet alleen onze stad, nee, hij voert zelfs een hele veiligheidsregio aan. Daarbij schroomt hij niet om burgers voor ‘idioten’ uit te maken en afspraken met andere burgemeester aan de kant te schuiven. Sheriff John gaat desnoods in zijn eentje een herstart van de eredivisie voetbal voorkomen. Ook als de KNVB zou willen starten met instemming van het RIVM. Het is corona voor en corona na. In de krant, op Studio040 en, zo dacht ik tot voor kort, in het hoofd van John Jorritsma.

Viktoriaans leiderschap
Hoe mis kon ik het hebben. Ik realiseerde het me gisterenavond ineens toen ik mijn telefoon pakte om mijn moeder te bellen. Bij het openen van mijn scherm las ik dat de gemeenteraad een oproep had gekregen: duw niet nu de omgevingsvisie door de burgerstrot maar stel een correct proces uit totdat er rust is aan het front. ‘Huh?!’, ik wist niet beter of onze burgemeester had nergens tijd voor behalve voor corona… Niet gek ook, want ‘we’ zijn in een strijd verwikkeld met een onzichtbare vijand. Elke avond zijn er zelfs frontberichten op televisie. Ik moest ineens denken aan Viktor Orbán die de corona-crisis aanwendde om het laatste greintje democratie uit het Hongaarse politieke bestel te besturen. ‘Hoe je een gouden kans verzilvert…’, hoorde ik mezelf mijmeren.

Mao Tse-Tjohn
Zoals burgemeester Jorritsma in zijn nieuwjaarsrede op niet mis te verstane wijze al aangaf dat de Eindhovenaren het maar moesten slikken dat groei de enige optie was, zo gaat hij nu voort. Met een soort rood boekje, de socialistische Bijbel van wijlen Mao Tse-Tung, gaat de voorzitter van onze veiligheidsregio voor in de strijd om hoe dan ook de omgevingsvisie erdoor te jassen. Is er geen ruimte geweest voor inspraak dan? Zijn de burgers niet gehoord? ‘Jawel!’, zo zegt het geduldige papier maar van een werkelijkheidsgetrouw verslag ervan is geen sprake. Het is als het verslag van een ingehuurde bedrijfsarts over een outgeburnde medewerker van datzelfde arts-inhurende bedrijf: ‘Meneer staat niet onwelwillend tegenover gedeeltelijke werkhervatting’ terwijl ‘de cliënt’ in tijdens het daadwerkelijke gesprek telkenmale begon te kokhalzen en te huilen wanneer de naam van zijn directe leidinggevende viel.

Digitaal Democratisch Rommeltje
Uiteindelijk zal ik morgen mijn moeder bellen. Op de dag waarop burgemeester en wethouders mogelijkerwijze met het overtollige wc-papier digitaal besluiten hun billen buiten beeld af te vegen met wat inspraak had kunnen en moeten zijn. Als het snode plan doorgaat zal op 21 april een digitale ‘inspraak’-mogelijkheid worden geboden en dan is de kous af.

Thorbecke: “Tot hoe lagen stand het in gesloten vergaderingen soms daalt, stelt niemand, dan die erin zat, zich voor.”

Afhameren, die burgers
Tot zover het politieke discours: we geven burgers vijf minuutjes spreektijd middels een internetverbinding en hameren de omgevingsvisie in mei gewoon lekker af. Hoe leg ik mijn moeder uit dat de sterke leider van onze veiligheidsregio, de burgemeester én voetbal-epidemioloog toestaat dat de lokale democratie wordt weggejorrist*? Ma mag het weten.

* ‘weggejorrist’ is afgeleid van ‘wegjorissen‘ (met één ‘r’).

+++++

Meer weten?
Voor wie zich nog geen beeld vormde van de omgevingsvisie, of wie daar simpelweg niet doorheen kwam, verscheen een impressie van het document eerder op Digitale Stad Eindhoven. Speciaal voor u met veelzeggende plaatjes en een wat ongewone maar verhelderende analyse: The sunny heart of Brainport.

Een reactie

  • Rien Valk

    Hier op DSE bieden wij graag neutrale ruimte aan gemeente + politiek, bedrijfsleven, de wetenschap en niet in de laatste plaats aan de burgers van Eindhoven om gelijkwaardig met elkaar in dialoog te gaan. (Geen Helix3 maar Helix4)
    Dat doen we al 25 jaar gratis zonder reclame en dataverzamelaars

    Laten we elkaar hier inspireren en zoeken naar oplossingen die recht doen aan onze levenskwaliteit, welvaart en onze natuur. De Coronacrisis maakt duidelijk wat echt belangrijk is. Laten we daar naar handelen!

    Ik wens de gemeenteraad voor vandaag veel wijsheid en vooral zorgvuldigheid toe die niet door de crisis in gevaar moet worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *