Dobberende WC-eend in sportshow Domusdela

Ik hou van sport. En wat een genot was het om vandaag te gast te zijn bij de uitreiking van de Eindhoven Sportawards. De avond werd geopend met een hippe show. Een glitterende zangeres begon met dampende disco. Zelden de plaats waar voorheen het altaar stond zó wulps zien welven. Als dit het voorteken is van wat komen ging, dan beloofde het een spetterende avond te worden. Eva van der Donk, onthoud die naam, zong het glas bijna uit het lood.

Praise the sport

Overzichtsfilm
Het werd allengs beter: op een groot scherm werden beelden van zwemmers, skaters, hockeyers, maar ook van voetballers van een voetbalteam met ontbrekende ledematen. Heel fraai in beeld gebracht, ‘Eindhoven heeft aandacht voor alle sporters!’, zo leek het credo. Het geheel werd afgesloten met een prachtige skyline van Eindhoven en de jaartallen 1920/2020.

Toine van Peperstraten
Nauwelijks was de opening van de avond een feit of daar bleek Toine van Peperstraten onze gastheer. Uiteraard refereerde hij aan de slogan die de Gemeente Eindhoven dit jaar voert: eer gisteren, vier vandaag en maak morgen. Toine verklapte dat hij gisteren ook eert aangezien hij in Eindhoven ook ooit een sportpenning ontving, als doelman in het studentenzaalvoetbal. Na die ontboezeming legde hij uit dat eerst het publiek heeft mogen stemmen en daarna de vakjury de beslissing nam. Maar voordat we daar naartoe gingen, moest eerst een wethouder op het podium komen.

Steen Steinbakkes
Van Peperstraten had het nog zo goed geoefend en toch vloog hij meteen bij de eerste aankondiging al uit de bocht. Wethouder Stijn Steenbakkers (CDA) van Sport in Eindhoven werd van een andere identiteit voorzien, hetgeen Steenbakkers zelf natuurlijk graag terugbetaalde. Wethouder Steenbakkers was zeer trots op alle sporters, vrijwilligers en eigenlijk op iedereen die ook maar iets met sport in Eindhoven te maken had.

Hij was wel bang dat als het succes zich zo zou voortzetten, dat ie dan volgend jaar twee kerken nodig had. (Domusdela is de voormalige Eindhovense ‘Paterskerk’, vandaar.) Domusdela zo, verklaarde Steenbakkers, geeft kleur in het leven. Dat geldt zeker ook de sport.

Sport met een grote S
Voor fanatieke sporters die er elke seconde insteken: sport met een grote S, de Topsport. Die sporters die een voorbeeld zijn: als je er echt voor gaat kun je alles bereiken. Bovendien zorgen deze topsporters voor een gevoel van eenheid bij de Nederlanders en dus ook bij de Eindhovenaren.

Sport met een kleine s
Hierbij gaat het om ontspanning, om elkaar op te zoeken, samen te sporten en te genieten. Steenbakkers noemde onder andere waterpolo, turnen, maar ook twee andere initiatieven: Eindhoven Vitaal, waarbij ouderen betrokken worden bij sport door jongeren en Totaly-Fit, een sportschool voor alle doelgroepen ongeacht herkomst. De laatste bereidt deelnemers ook voor op de Nederlandse samenleving. Daarnaast is er aandacht voor zelfbeheersing, doorzettingsvermogen en respect. Het maakt de wethouder blij. En mij ook!

Sportpenning voor de sportkampioenen met een kleine s

Pieter van den Hoogenband
Helaas, PvdH is er niet bij. Wel is er een videoboodschap. Ik vat het even samen: We moeten eerst maar eens terugkijken naar de prestaties van vorig jaar. Respect voor onze sporters, mooi om te zien hoe wij in Eindhoven bezig zijn met talentmaximalisatie. Genomineerden veel succes, bedankt ook aan de vrijwilligers, de jofele jottems. Tot slot, zo stelt Pieter: We hebben een prachtig sportjaar voor de boeg met olympische spelen, het EK voetbal en de paralympische spelen. En daarmee keren de kerkbezoekers terug bij Stijn Steenbakkers.

Vrijwilligers
De sportwethouder staat nogmaals expliciet stil bij de vrijwilligers. Ook al is het sportbeleid niet altijd zo, zoals de vrijwilligers het graag zien, ze blijven hun best doen voor hun club of vereniging. Daarvoor heeft de wethouder groot respect. Hij haalt in dat kader een voorbeeld aan: de gemeente sluit een gymzaal of weigert een voetbalveld op te knappen. Het publiek werd nu toch wat onrustig en dus…

Meest getalenteerde sporter
Deze prijs werd uitgereikt door Cathry Strijbosch, zelf actief als rolstoelhockeyster bij de GP Bulls. Sport is voor haar heel belangrijk om toch in beweging te blijven, het liefst op een zo hoog mogelijk niveau. Als ze de envelop opent blijkt wie de winnaar is: Sven Cuppen – boksen. Hij beschikt over de TeamNL beloftestatus. Desgevraagd geeft hij aan dat het fijn voelt de prijs te winnen. Hij gaat er extra hard tegenaan. Toine van Peperstraten vraagt hem nog wie zijn voorbeeld is: Vladyslav Mishchenko, luidt het antwoord. Van Peperstraten heeft meer verstand van voetbal, maar lost het netjes op.

Sportvrouw van het jaar
Deze bokaal wordt uitgereikt door Annemarie Thomas. Ze blijkt nog elke dag op schaats te staan bij het regionaal trainingscentrum te Breda. Haar eigen schaatsdagen waren de mooiste van haar leven. De prijs gaat naar, tromgeroffel: Ranomi Kromowidjojo. Haar coach, Marcel Wouda, neemt hem in ontvangst. Op het scherm wordt een video afgespeeld: Kromo vindt het superleuk, ze had het niet verwacht, hoopt dat het voor iedereen een mooi sportjaar wordt. Kromowidjojo blijkt in China te vertoeven voor de Fina Championseries waarin de beste vier zwemmers ter wereld tegen elkaar uitkomen. De laatste vraag is voor Marcel Wouda: hoe staat het ervoor met de Eindhovense zwemmers? Spannend, zo blijkt. Een paar zwemmers zijn wel gekwalificeerd voor de olympische spelen, een aantal nog niet. ‘We zijn volop bezig om het voor elkaar te krijgen’.

Unieke sporter van het jaar
Deze keer is de uitreiking een klus voor Andrey Grekhov, een veteraan uit de urban-wereld. ‘Urban is toekomst’, zegt Van Peperstraten. ‘Urban is er nu al.’, antwoordt Grekhov, die zelf ooit het WK te Parijs won in de categorie ‘experimentele hiphop’ en dat als Russischtalige. Hij blijkt overigens al jaren te vechten voor een prominentere plek voor ‘urban’ in Eindhoven. Het lot is Andrey Grekhov goed gezind, de prijs gaat naar Kevin van Ekert. Een sportman die met zijn rolstoel stunt als met een skateboard. Het belooft een mooi jaar te worden aangezien hij naar California en naar Duitsland zal gaan voor toernooien. In één woord: ‘prachtig’.

Break: freestyle voetbal
Guido en Kamal, en nu loop ik het risico dat ik niet de correcte namen noem, laten zien wat je allemaal met een voetbal en een beetje muziek kunt doen. Op de achtergrond prijkt een scherm met daarop Dynamo Jeugdwerk, hetgeen doet vermoeden dat dit een Eindhovens duo betreft. In mijn optiek zouden zij een goede aanvulling vormen op het kwakkelende PSV.

Sportvereniging van het jaar
Hé wacht, dat is een categorie die er niet bijstond toen het Eindhovense publiek kon stemmen! Breedtesport met impact, dát is waar het wethouder Steenbakkers in deze categorie om ging. Eigenlijk zijn er 5 prijzen te vergeven: twee aanmoedigingsprijzen en uiteindelijk een top drie. Kano-vereniging Beatrix ging er met de hoofdprijs van 3.000 euro vandoor. Oranje Rood krijgt twee mille mee naar de club en Totaly-Fit mag zich 1.000 euro rijker rekenen. Totaly-Fit coach Fouad Hadda sluit de uitreiking van deze prijs af door alle bezoekers van de kerk de vuisten op elkaar te laten houden en een strijdkreet te slaken. Dat klonk prima!

Kanovereniging Beatrix biedt iedereen een kano-kans. Mooi!

Sportman van het jaar
Tiny Sanders reikt ‘m uit. Hij legt ook uit hoe de uiteindelijke jurering verloopt: het proces begint serieus en het eindigt minder serieus. Meestal zijn de juryleden het snel met elkaar eens. Toine van Peperstraten stelt de vraag die velen denken: ‘Gaat het nog goed komen met PSV?’ Dit jaar niet, maar later wel. Terug naar de categorie beste sportman: ‘Het zijn allemaal zwemmers, dat is de schuld van het publiek, maar wij hebben door de langebaan WK de voorkeur gegeven aan: Maarten Brzoskowski. Kort samengevat was de ontvanger van de prijs blij, maar had de prijs ook aan zijn maatjes gegund. Van Peperstraten vroeg nog hoe het kon dat Brzoskowski ineens zo goed was in de vlinderslag, waarop hij eerlijk toegaf dat ie dat van Marcel Wouda had geleerd.

Break: step by step

Deze hippe dansdames gaven een puike synchroondansshow weg op bombastische beats van Beyoncé. Kei gaaf en vet bovendien, niet alleen door de glitters van de goudzwarte tenuetjes maar ook door de perfect verweven acrobatische trucs.

Sportcoach van het jaar
Wederom was het de beurt aan Annemarie Thomas. De eer viel ten deel aan Ado Peltjo, die zelf doof is en het Zwitsers dovenzaalvoetbalteam coacht. Peltjo kwam de prijs in ontvangst nemen in het bijzijn van een tolk. ‘Ik wil graag de vakjury bedanken. Mijn doel is om te laten zien dat dove mensen nog steeds goed te kunnen meedoen. Communiceren is misschien wat lastiger, bijvoorbeeld doordat ik een wat afwijkende stem heb ik ook nog eens anders gebruik. Ik beschouw de prijs als een erkenning. Hartelijk dank!’

Sportploeg van het jaar 2019
Tiny Sanders kwam opnieuw ten tonele en gaf nog even de credits aan o.a. Niels Cannegieter van het organiserende sportmarketingbedrijf en Claire Voskuil van de Gemeente Eindhoven. De prijs voor beste sportploeg gaat naar… PSV Waterpolo Heren 1. Dat ze zowel promoveerden als de beker pakten bleek voor de jury doorslaggevend. In een reactie gaf een teamlid desgevraagd aan dat de heren zeer vereerd waren en het ‘eigenlijk wel wisten’ omdat ze ‘De Dubbel’ hadden gepakt vorig jaar.

Break
‘Kimberly!’, zo schalde Toine’s stem door de kerk, daarmee een doekacrobate aankondigend. Hoog in twee repen stof werd de ene split afgewisseld met de andere spagaat. Koppeltje geduikeld, hand gestand… het was adembenemend.

Slotstuk
Aan het einde van de bijeenkomst werden alle winnaars én de vakjury op het podium gehaald en voor de eeuwigheid vastgelegd door het journaille. Eva van der Donk gaf ‘m vocaal ondertussen opnieuw van jetje. Het was een prachtige avond die opnieuw liet zien: je telt mee als sporter in Eindhoven.

Voor ik het vergeet
De catering van Hutten voor de ongeveer 400 aanwezigen was verrukkelijk. De licht- en geluidshow formidabel, de beeldschermen fantastisch en Toine van Peperstraten? Een schot in de roos! Voor de organisatie dan ook niets dan lof. Het is alleen heel jammer dat er zoveel initiatieven in de breedtesport zouden kunnen floreren als zij ook maar een fractie van dit WC-eendenbudget hadden mogen ontvangen.

Ja, de initiatieven zoals genoemd bij ‘Sportvereniging van het jaar’ verdienen hun nominatie en steun. Maar bijvoorbeeld Oranje Rood belonen omwille van hun groene, duurzame karakter terwijl je er als gemeente zelf de hand in hebt gehad?! En waarom moet het succes van zwaar gesponsord nationaal topsportzwemwater de Eindhovense show stelen? Omdat we daarmee gewicht geven aan de keuzes die het gemeentebestuur al jaren maakt? Sorry hoor, maar ik vraag me echt af hoe vaak ‘we’ dit toneelstuk op deze manier nog gaan opvoeren, hoe terecht het voor sommige sporters / verenigingen ook wél is dat ze in de schijnwerpers staan.

Dat er wel meer rammelt schreef ik al eerder: Eindhoven SportAwards, opnieuw kei lachuh!
.

7 reacties

 • Nico van Galen Last

  De heer Leenhouwers heeft zijn roeping gemist , schrijver en criticus in hart en nieren . Het zou de gemeente sieren deze man in dienst te nemen en hem vooral bepaalde sportgerelateerde onderwerpen onder de loep te nemen , ijsbaan , verhuizing RPC, CTO ‘s, zwembad dosier, overhead dossiers, Subsidies aan clubs etc etc etc ….maar ik ben bang dat ze daar heel erg bang voor zullen zijn.!!!!

  • bleenhouwers

   Hallo Nico, ik denk dat het met de angst wel meevalt. Over het algemeen doet de sportdivisie van de Gemeente Eindhoven wat zij zelf wil. Of liever: de afdeling sport is een wassen neus. Het werkelijke sportbeleid van 040 wordt niet bepaald aan het Stadhuisplein maar in de etages van Torenallee 3.

 • Tom

  Weer uitstekend geschreven. Compleet, doorspekt met humor en eindigend met stukje kritische diepgang.

 • Daní

  Mooi geschreven pap!

  • bleenhouwers

   Hoi Daan, mag ik je uitnodigen zelf ook iets te schrijven? Je bent een paar keer naar raadsvergaderingen geweest en je hebt best een brede interesse. Het zou ook voor Digitale Stad Eindhoven leuk zijn om van een (bijna) twintiger te lezen wat ze belangrijk vindt in- en om Eindhoven. Of misschien gewoon wat uitleg over het waarom jij wel op Facebook onderweg bent, ondanks alle nadelen… Dat interesseert anderen en zelfs je eigen pa is er nieuwsgierig naar. Dus: hou je niet in. Nog een schrijftip: maak een foto over de rijsimulator bij je rijschool en leg eens uit hoe jij op weg bent naar je rijbewijs. Is voor veel mensen een nieuwe kijk op rijles. Groetjes, Pepski

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *