Eindhoven verandert enorm mogen wij ook meedenken?

Eindhoven gezien vanaf de Gulberg – Foto Rien Valk

Kunnen Eindhovenaren echt voldoende meedenken?
Om daar extra aandacht voor te vragen heeft de Stichting Beter Eindhoven vandaag gesteund door de van Abbe Stichting en de Stichting Wederopbouw Eindhoven een open brief aan alle raadsleden, burgemeester, wethouders en de media gestuurd over de grote veranderingen die onze stad te wachten staan. In die brief wordt gevraagd om extra bedenktijd zodat alle Eindhovenaren kunnen meedenken over de Verdichtingsvisie. Dit alles ook gezien de veranderingen die Corona veroorzaakt en door de gemeentelijke haast niet voldoende meegenomen worden!

De brief
Hier is de brief in zijn geheel terug te lezen. Zo ook de meegestuurde matrix waarin duidelijk ingegaan wordt op alle onderdelen van de plannen. In de matrix is terug te vinden waar de risico’s zitten en wat dringend verder uitgezocht moet worden. Een knap stuk uitzoek werk van de Stichting! Hieronder als eerste indruk een deel van de matrix die je in zijn geheel als pdf kunt bekijken door hierboven te klikken.

Klik hierboven op de matrix voor het pdf bestand

Hoogbouw
De stichting is niet tegen hoogbouw en het oplossen van de woningnood kunnen we niet snel genoeg aanpakken. Alsjeblieft wel zorgvuldig! Mogen we ons daarbij wel afvragen of die met torens in onze binnenstad zoals hieronder opgelost wordt?

De regent vanaf de Hooghuisstraat – Foto: Rien Valk

De stichting
Stichting Beter Eindhoven is 27 november 2020 opgericht met als voornaamste doel burgers beter betrekken bij de gemeentelijke besluitvorming! Persoonlijk herken ik hier veel terug van de ideeën tijdens G1000Eindhoven in 2016 voor het vernieuwen van de democratie. Vandaar dat ik met veel enthousiasme heb bijgedragen aan het oprichten van de Stichting.

Update
De live vergadering van de raad is via deze link te vinden:
eindhoven.parlaeus.nl/user/agenda/action=view/ag=0a8a82aa888a828a0282a282a232ef82

3 reacties

 • bleenhouwers

  Ik heb elders beschreven hoe ik tegen de Stichting Beter Eindhoven aankijk:

  “Stichting Beter Eindhoven wijst vooral op de gevolgen van een te snel genomen besluit waardoor de gemeente in de volgende fase het risico loopt vaker voor een bestuursrechter te moeten verschijnen dan haar lief is. Dan los je de woningnood met een te snel ‘ja’ uiteindelijk dus juist langzamer op. Wat menigeen ook niet in de gaten heeft, is dat je met een ‘ja’ tegen deze visie óók zaken in gang zet die later niet of enkel tegen betaling van boetes/schadevergoedingen kunt bijsturen. Het lijkt wat dat betreft een beetje op de ‘accepteren’ knop van je connected thermostaat voor de temperatuurregeling in huis: je realiseert je de reikwijdte van je ‘accepteren’-klik onvoldoende. Volgens de wethouder kan dat gaandeweg het proces nog prima, juridisch gezien wordt dat een veel lastiger verhaal.”

  Maar als ik jouw laatste alinea lees realiseer ik me dat er nog een maatschappelijke component is in de vorm van het streven naar een versterking van de lokale democratie. Dat is goed nieuws voor de stad.

  • Rien Valk

   Inderdaad Bob! De Stichting Beter Eindhoven schrijft er zelf dan ook dit over:

   Onze stad is volop in ontwikkeling. Nooit ging dat sneller dan nu. Op het gebied van woningbouw en infrastructuur staan we aan de vooravond van grote veranderingen. De stad wil groeien, en dat vraagt om gedragen, innovatieve, maar vooral duurzame oplossingen.

   Stichting Beter Eindhoven wil de belangrijkste schakel de burgers van Eindhoven, een centrale plek geven. Hoe wil je onze stad vormgeven? Hoe en waar wonen, werken, winkelen of ontspannen? Hoe omgaan met groenvoorzieningen? Welke oplossingen bedenken voor de woningnood?

   Denk mee en groei samen met Stichting Beter Eindhoven uit tot een vaste gesprekspartner voor het bestuur van onze waardevolle stad. We willen werken aan een herkenbaar Eindhovens stempel op het gemeentebeleid. We zijn ervan overtuigd dat we samen kunnen bouwen aan een Beter Eindhoven. Meld je aan!

   • Paul Henkemans

    Beste Bob, onze stichting wil heel graag dat inwoners (niet precies gelijk aan ingezetenen) actief gaan meedenken/meedoen aan de ruimtelijke inrichting van onze boeiende stad. Stichting Beter Eindhoven houdt zich daar vooral mee bezig. We leven allemaal in ‘omgevingen’. Hoe leefbaarder en duurzamer die zijn hoe beter. Dus bij deze doe ik als voorzitter van de stichting de oproep aan iedereen die wil meehelpen,om zich te melden. als Vriend van SBE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *