Familiezwembad De Topsportelreep

Op een week na is het een jaar geleden dat good old Hans Vermeeren in het Eindhovens Dagblad een stuk schreef met de titel: “Nieuwe Tongelreep wordt zwembad voor topzwemmers, niet voor Eindhovense zwemmers“. Het betrof een citaat van bezwaarmakers tegen de plannen voor het nieuwe zwembad. De angst was dat er onvoldoende ruimte zou zijn voor recreatieve zwemmers.

Die angst voor een focus op topsport was niet ongegrond. In de aanloop naar de nieuwe Tongelreep had een mooi proces onder begeleiding van wethouder Wedemeijer plaatsgevonden waaraan alle betrokkenen hadden deelgenomen, behalve de vertegenwoordigers van de topsport. Die hadden getracht via de achteringang van het Stadhuis hun zaak te bepleiten. Wedemeijer (SP) was er resoluut over: alle belanghebbenden waren uitgenodigd deel te nemen aan het overleg; wie niet deelnam moet niet piepen. Maar zo werkt het niet in Eindhoven.

Achter de schermen was natuurlijk al het nodige schetswerk verricht. En voor de oorspronkelijke gereserveerde gelden wilde geen enkele bouwer ook maar een tegeltje plakken. Een evenwichtig plan bleef dus… een plan. Of nee, wacht: daar kwam een envelop met geld uit Den Haag. Een etiketje prijkte erop: ‘Voor De Tongelreep’ en welk een feest… het bleek door Brainport zelfs te zijn voorzien van een eisenpakket. U mag tripple helix keer raden hoeveel ruimte de plannen uit de oorspronkelijke opzet kregen. André van Duin- modus ‘aan’: null komma null.

Nu, een jaar later, blijkt opnieuw dat we daadwerkelijk een waterpolo-tempel rijker worden en recreatiewater armer: “Recreatiezwemmers ongerust door uitgelekt en aangepast plan voor nieuwe Tongelreep in Eindhoven“, (ED.nl, 8 januari 2021). Opnieuw blijkt er een plan te zijn waar opnieuw de buitenwacht niets van had moeten weten. Door een ‘domme fout’ werd te snel duidelijk dat recreatiezwemmen een rekbaar begrip is. Van de oorspronkelijke recreatiefunctie die De Tongelreep ooit had is sowieso bitter weinig over. De entree werd alsmaar prijziger en het onderhoud alleen nog maar uitgesteld. Iets moest boeten voor de jaarlijkse tekorten van de lege tribunes in het Pieter van den Hoogenbandbad.

Het blijft vreemd dat juist die topsport nu opnieuw de centen toebedeeld krijgt die het al decennia niet verdient. Irrelevant voor de breedtesport, tig beeveetjes die op allerlei manieren direct en indirect met gemeentegeld worden gespekt en dat alles vanwege de vermeende allure die topsport met zich meebrengt.

De mensen die binnen de gemeente voor sport en recreatie verantwoordelijk zijn zouden zich kapot moeten schamen. Niet omdat ze achter de familie van een sjef de missjon aan hobbelen, het moet immers wel een familiebad blijven, nee… vanwege het feit dat het plan uberhaupt zichtbaar was. Zoveel openheid had de ambtenarij nooit mogen bieden!

*zie ook:

De Tongelreep is gered (dse.nl, 29 januari 2020)

Tongelreep nu alsnog een waterpolo-topsport accommodatie (dse.nl, 13 juli 2019)

Het Tongelreep 2.0-toneel (dse.nl, 6 december 2017)

Een reactie

  • Tom van Doorne

    Het had zomaar geschreven kunnen zijn door Louis Vachtman. Scherp en analytisch samengesteld. Er is niet veel veranderd met de gemeentelijke intenties rondom het zwembad.

    Gewone burgers onder elkaar noemen dit – bijna criminele – gedrag ‘belazeren van de kluit.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *