Vanachter de keukendeur: Schaatsweer

In de reeks ‘Vanachter de keukendeur’ probeer ik één keer in de week aandacht te besteden aan een stukje Brabantse kunst vanachter de keukendeur. Dat was namelijk de plek waar Bert Vogels, mijn schoonvader, zijn schilderwerk maakte voordat hij eind vorig jaar overleed. Inmiddels weten we van zijn dochter hoe Bert erbij kwam om te schilderen en ook waar hij zijn werk op baseerde. Je leest erover onder dit tweede schilderij van zijn hand en het derde stukske Brabantse kunst op het DSE-kanaal.

‘Schaatsweer’, Bert Vogels, 23 x 17

Toelichting van Sandra (reactie op DSE)
Hoe ons pap zijn schilderkunsten geboren werden kan ik wel vertellen, hoor. Je had het dus prima aan me na kunnen vragen. Ons pap krabbelde altijd een beetje op papier. Ik kan me niet anders herinneren dan dat binnenkanten van boeken die bij ons thuis rond lagen rond te slingeren vol gekrabbeld stonden met vogeltjes, boompjes en niet te vergeten optelsommen en staartdelingen, Geen idee waarom, maar hij moest altijd van alles uitrekenen en dat ging niet met rekenmachine, maar met een kladpapiertje of in ons pap zijn geval..de binnenkant van welk boek of tijdschrift dan ook wat rond lag te slingeren,

Toen ik nog klein was en er weer eens een verjaardag in de familie was of als we op zondagochtend bij oma zaten werd er met enige regelmaat wel een Donald Duck of ander stripfiguur door ons pap getekend. Dit tot grote vreugde van neven en nichten.

Mensen zeiden weleens: “Bert, waarom ga je niet een keer schilderen in plaats van altijd maar krabbelen op kleine stukjes papier”. Zo trok ons pap naar de schilderswinkel, haalde een paar tubes verf, aquarelverf, een samengeperst linnendoekje en ging er mee aan de slag. Al snel werd duidelijk dat aquarel niet zijn ding was en ging voor de olieverf.

Hij schilderde altijd vanaf voorbeeld. Plaatjes van landschappen van een kalender, tijdschrift of krant. Het maakte niet uit waar het vandaan kwam, als ons pap het plaatje mooi vond, dan werd het geschilderd.

Eerder verschenen teken- of schilderwerk:

Kleur! (Nanna’s levensechte herfstbladeren)

Vanachter de keukendeur: Winterlandschap

Wat ik geleerd heb (hoe Nanna dierenportretten opbouwt, aanrader!)

Tip: zoek op auteur en kies voor ‘Nanna’ als je nog meer werk wil zien. De optie staat rechts in beeld als je op een PC kijkt. Op een smartphone vind je die keuzemogelijkheid onderaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *