verzameling straatnamenboekjes van Eindhoven

Beste DSE-lezers,

al een geruime tijd verzamel ik straatnamenboekjes van Eindhoven. Dat zijn die kleine boekjes waarin je kunt zien waar een bepaalde straat in Eindhoven ligt. Die boekjes zijn tussen 1920 en 1993 uitgegeven (tussen 1920 en 1974 door boekhandel en drukkerij J. Koonings aan de Demer) en ik vind het dus heel erg leuk om deze boekjes te verzamelen. Ik heb er inmiddels 37. Afgelopen week nummer 37 in de collectie opgenomen. Een kennis van mij had de zeventiende druk van de stratenlijst der gemeente Eindhoven, zoals het straatnamenboekje destijds nog heette. Ik heb het boekje met hem geruild tegen een boek over Strijp. Het is een exemplaar uit 1938. Dat kan ik zien aan de straatnamen die opgenomen zijn. Via de website van Jan Spoorenberg http://zichtopeindhoven.nl/spoorenberg/STRAATNAMEN%201920-2020.pdf kan ik zien wanneer bepaalde straatnamen zijn vastgesteld. De jongste straatnaam in de zeventiende druk is de Sint-Jorislaan. Deze straatnaam is op 15 maart 1938 vastgesteld. De Roggestraat en Korenstraat, die beide op 17 mei 1938 zijn vastgesteld, staan nog niet in het boekje, waardoor het boekje goed te dateren valt. Ook aan de code op pagina 1 kun je veel afleiden. Hier staat 1738157. Vertaald betekent dat dat het gaat om de 17e uitgave uit 1938 met een oplage van 157 stuks. Later zou uitgever en drukker Koonings op de Demer de oplage in een verkorte versie weergeven. De laatste twee cijfers van de code, bijvoorbeeld 15, geven dan aan dat de oplage (ongeveer) 150 stuks was.
In de foto’s van de lijsten van mijn overzicht, die in dit bericht zijn opgenomen, kun je zien welke straatnamenboekjes ik allemaal heb en welke ik nog mis. Nu zullen er ongetwijfeld meer boekjes bestaan hebben, die ik niet ken, omdat er regelmatig door Koonings nieuwe oplagen verschenen binnen een bepaalde druk. Dus zo had je van een bepaalde druk meerdere versies.

Mochten er mensen zijn die nog straatnamenboekjes hebben waar ze niets meer mee doen, dan zou ik er erg blij mee zijn. Kijk in het overzicht of ik de bepaalde druk al heb of niet. Of misschien heb ik ‘m wel, maar in minder goede staat. Ik wil uiteraard iets teruggeven voor het boekje. Dat kan een bepaald geldbedrag zijn, maar het kan ook een boek zijn uit mijn (ruime!) voorraad boeken van Eindhoven die ik te koop heb. Dus op die manier zouden we dan het boekje kunnen ruilen tegen een ander boek.
Ook als je een straatnamenboekje hebt, maar deze niet weg wil doen, dan heb ik daar alle begrip voor. Wat ik dan wel heel leuk zou vinden, is als je de ontbrekende informatie van dit boekje aan mij zou kunnen doorgeven, om zodoende de informatie over het boekje aan te vullen in mijn overzicht. Dus: wat is de code in het boekje? Hoeveel genummerde bladzijden heeft het boekje? Hoeveel buurten? Wat was de prijs? Welke kleur heeft de kaft en hoe luidt de titel?

Alvast enorm bedankt voor jullie medewerking!
Vriendelijke groet,
Bauke Hüsken
Eindhoven
verborgenverleden at outlook dot com
040-7851609

4 reacties

 • Hoi Bauke,

  Leuk zeg, die boekjes! Ben er nog nooit een tegengekomen.
  Je hebt er niets aan, zeg je. Maar ik heb er wel wat aan als schrijver van historische verhalen in Eindhoven 🙂 En zo zijn er zeker meer mensen die er wat aan hebben.
  Dus nutteloos zijn ze zeker niet.
  Maar om ze daar allemaal voor te verzamelen gaat weer wat ver, dat laat ik graag aan jou over.
  Ik heb de pdf’s van de door jouw genoemde site van Jan Spoorenberg gedownload.
  Daar kom ik al een heel eind mee! Bedankt voor de tip!
  http://www.ihesm.com/eindhoven1934 ken jij ook wel en is nog leuker omdat er namen en beroepen bij staan.

  Succes met je werk!

 • Rien Valk

  Leuk! Ik hoop voor je dat er nog lezers zijn die zo’n boekje hebben liggen.

  Overigens bedankt voor het plaatsen van je foto’s in het door ons gevraagde formaat voor zowel de uitgelichte met 400×200 pixels als de grotere! Daar hebben sommige auteurs nog wel eens moeite mee en dat kost ons weer extra werk om het aan te passen. Daarnaast vertragen te grote formaten ook de laadsnelheid.

  Bij deze nog eens de oproep aan alle auteurs de uitgelichte foto boven je bijdrage moet 400×200 pixels zijn en de grote moet aangepast zijn naar 800 pixels breed waarbij de hoogte mag meelopen. Mocht je daar problemen mee hebben stuur dan een mailtje naar de portalredactie, wij helpen je graag met aanpassen.

  Kijk ook nog eens naar de uitleg bij dse.nl/schrijf-mee/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *